Saradnja koju treba razvijati

Komentari: 0

Foto: Gospodin Joško Rozina

Za vreme našeg boravka u Sloveniji na sajmu Ifam i Intronika, iskoristili smo priliku da razgovaramo sa mnogim učesnicima i posetiocima, ali smo gospodina Joška Rozinu, potpredsednika Odbora za nauku i tehnologiju u Obrtno–poduzetničkoj komori Slovenije zamolili za kraći razgovor na temu u vezi sa funkcionisanjem ove komore kao i odnosima sa sličnim ustanovama u Srbiji.

Časopis Industrija: Možete li nam ukratko predstaviti Obrtno-poduzetničku komoru Slovenije?

Joško Rozina: Obrtno-poduzetnička komora Slovenije udružuje oko 27 000 mikro, malih i srednje velikih firmi i preduzetnika. Komora se brine o boljim uslovima rada obrtnika i preduzetnika na području cele Slovenije, tako što prati zakonodavstvo u Sloveniji i Evropskoj uniji na područjima koja se tiču poslovanja naših članova. Obrtno-poduzetnička komora i udružuje obrtnike i preduzetnike po branšama. U okviru toga nudimo: stručno savetovnanje i edukaciju, potporu kod stručnog i opšteg poslovanja, kao i ostale aktivnosti u vezi sa što većom uspešnošću naših obrtnika i preduzetnika u Sloveniji i širom sveta.

Časopis Industrija: Vi ste potpredsednik Odbora za nauku i tehnologiju. Kakva je situacija u Sloveniji u tim oblastima?

Joško Rozina: Odbor za nauku i tehnologiju ima zadatak da u okviru komore ujedini male i srednje preduzetnike jednog područja i zahteva njihovu povezanost između nauke i tehnologije, naročito kod visokog školstva i instituta na području Sovenije.

Sva pitanja koje firme i preduzetnici imaju, stavljamo ispred nas i upućujemo ih svim sferama visokog školstva - kako ne bi tražili odgovore ili pomoć pojedinačno. A kao predsedavajući stručnom sekcijom iz područja elektronike i mehatronike, sledimo dužnosti i viziju sekcije da udružujemo škole iz tog područja, pratimo njihovu delatnost u obrazovanju mladih i pomognemo u postizanju kontakata i rešavanju mogućih problema. U okviru naše komore i sekcije “Elektroničari i mehatroničari”, pomažemo našim kolegama na stručnim i osnovnim preduzetničkim pitanjima.

Časopis Industrija: Već ste u prethodnom pitanju i pomenuli, ali možete li nam detaljnije objasniti saradnju između obrazovnih institucija i privrede u Sloveniji?

Joško Rozina: Kao što sam već pomenuo, mi se trudimo da ostvarimo što bolju saradnju sa tim institucijama i da im omogućimo lakše ujedinjenje u oblastima u kojima posluju. A to znači pomoć pri otvaranju novih preduzeća, kako se ponašati na tržištu kao mali preduzetnik itd...

Časopis Industrija: Znamo da postoji dobra saradnja sa Privrednom komorom Srbije. Možete li nam nešto više reći o tome?

Joško Rozina: Saradnja između slovenačke komore i komore Srbije je do sada bila na dobrom nivou, takođe dosta dobrih kontakata vidimo u saradnji između nekih regija obe zemlje. Tu može da se istakne dobra saradnja između komore u Mariboru i Privredne komore u Beogradu. Komore na državnom nivou već rade na nekim segmetima saradnje, i tu svakako očekujemo mnogo veći stepen saradnje. U ovoj prilici treba istaći da je baš sajam Ifam i Intronika, odlična platforma za razvoj takvih načina saradnje, jer je idealno mesto za sve preduzetnike i firme iz regiona koji pripadaju upravo ovoj branši industrije.

Časopis Industrija: Kako vidite privrednu sliku našeg regiona u narednom periodu? 

Joško Rozina: Kao elektroničari i mehatroničari očekujemo da će se postepeno povećavati aktivnosti u ovom području, jer je takav trend u industrijama svih članica regiona. 

Časopis Industrija: Koliko je Srbija za Vas bitna kao poslovni partner?

Joško Rozina: U Obrtničko-poduzetničkoj komori Slovenije ocenjujemo da je Srbija svakako dobar poslovni partner jer postoji saradnja iz ranijeg perioda, posle koga je došlo do takozvanog vakuuma u periodu devedesetih godina prošlog veka, ali se stanje iz godine u godinu sve više poboljšava, naročito u nekim segmentima poslovanja. 

O Autoru

Razgovor vodio: Nikola Mirković

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti