NOVI BROJ ČASOPISA INDUSTRIJA - BROJ 87

 

E sada nam već nedostaju i sajmovi, i ljudi, i susreti. Umesto kofera i poslovnih torbi, svako traži dasku sa kojom će što bolje surfovati na „trećem talasu“ korona virusa, u nadi da će posle toga korona more da se smiri, i da neće više da talasa.

Neki lični utisak je da će se sa krajem kalendarske godine, odnosno kada budemo prestali na kalendaru da gledamo dve cifre 2020, sve ovo smiriti i da će normalan život da se vrati.

Nećemo drage ljude gledati preko aplikacija, možda i jesmo „stara škola“, ali jednostavno nećemo – nije prirodno... Dok nam pažnju usmeravaju na „smrtonosni“ virus, zaboravljamo da gledamo u naše dvorište, odnosno u ono što teče ispod njega, a što nam okolinu čini zagađenom, a reke, jezere i mora toksičnim.

Zato se, kao i svake jeseni kod nas u Industriji otvara tema tehnologija i tretman voda kao i bliska grana energetike, koje trebamo da usavršimo do te mere da prirodu ne uništavamo, već da se usaglasimo sa njenim pravilima, ako želimo i dalje da udišemo čist vazduh i pijemo kvalitetnu vodu.

Kako bi iz ove 2020. godine izvukli maksimum, naredno izdanje je Industrija broj 88, koja izlazi baš pred novogodišnje praznike, i koja je idealna prilika da rezimiramo sve ovo što ostavljamo iza nas, kao i da iznesemo planove za, siguran sam, mnogo bolju nastupajuću godinu.

Sve što nije uspelo da nas uništi – učinilo nas je boljim i jačim.

Hvala što nas čitate.

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

 

 

IZDVAJAMO

TEHNOLOGIJA VODA
BUDUCNOST JE STIGLA - PROIZVODNJA VODE ZA PIĆE IZ KANALIZACIJE U SINGAPURU
Autor teksta: Prof. dr Darja Žarković, dipl.inž.tehn.

"Pre nekoliko godina, objavljen je zanimljiv članak o maloj, ali gusto naseljenoj ostrvskoj zemlji Singapuru u jugoistočnoj Aziji (sa skoro šest miliona stanovnika), koji je otpočeo proizvodnju vode za piće iz otpadnih voda sopstvene kanalizacije."

RAZGOVOR S POVODOM
ODRŽIVO SNABDEVANJE VODOM, PREčIŠćAVANJE KOMUNALNIH OTPADNIH VODA U SRBIJI I OčUVANJE ŽIVOTNE SREDINE
Razgovor vodio: Stevan Jovičić

"Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo (UTVSI) je naučno-stručna asocijacija koja okuplja različite profile stručnjaka, institucija i preduzeća aktivnih u oblasti snabdevanja vodom, odvođenja i ..."

INDUSTRIJSKI SAVETNIK
TAJNE U SAVREMENOJ INDUSTRIJI
Autori teksta: Saša Živković, dipl. maš. inženjer i Dubravka Živković, saradnik

“Kontrola vlage je jedna od značajnih, ali često zanemarenih potreba u savremenoj industriji. Efikasna kontrola vlage može odigrati iznenađujuće važnu ulogu kao praktično rešenje u proizvodnim pogonima, smanjenjem velikih troškova popravke i održavanja opreme, kao i očuvanjem energije."

 

 

SIEMENS :: VAŠ PARTNER U SVIM SEGMENTIMA VODOPRIVREDE, ZA KOMPLETAN ŽIVOTNI CIKLUS VAŠIH POSTROJENJA

IB - CADDY

 

Pojavom i popularizacijom digitalizacije u našem društvu, uočene su mnogobrojne prednosti koje ova tehnologija može doneti u svim oblastima našeg života. Pokrenut je proces koji se popularno naziva četvrta industrijska revolucija, a termini “big data”, “Internet of Things” i “cyber-physical systems” su sve češće u upotrebi i nalaze svoju primenu i u industriji. Po ugledu na koncept digitalizacije u industriji pod nazivom Industry 4.0, u svetu je pod nazivom Water 4.0, razvijen i koncept koji se bliže fokusira na segment vodoprivrede.

FANUC :: INDUSTRIJSKA AUTOMATIZACIJA: FANUC JE IZAZOV ZA BUDUĆNOST

Oracal polikarbonati

 

Svako novo iskustvo donosi benefite, a u FANUC-u se trudimo da ih maksimalno upotrebimo u korist naših postojećih i budućih partnera. Celu godinu smo se pripremali za jedan od najvažnijih dana, koji je kao rezultat otvaranja kancelarije FANUC-a u Srbiji označio pravce tehnološke inovacije u industriji i otvorio nove vizije za mnoge goste na području automatizacije. Kao vodeća kompanija u industrijskoj automatizaciji, odlučili smo se da napravimo hrabar korak ove godine u aprilu i otvorili smo novu filijalu u Srbiji, koja zbog odlične tržišne orijentacije, izuzetnog strateškog položaja i velikog naglaska na budućnosti trendova robotike i industrijske automatizacije, privlači brojne nove mogućnosti za širenje potencijalnih tržišta.

TRIM D.O.O. :: NEMAČKA TEHNOLOGIJA ZA PREČIŠCAVANJE OTPADNIH VODA

MPT SISTEMI

 

TIA ABWASSER GMBH - PREKO 30 GODINA ISKUSTVA U PLANIRANJU I ISPORUCI POSTROJENJA ZA PREČIŠĆAVANJE INDUSTRIJSKIH I KOMUNALNIH VODA. Voda je jedan od najvažnijih resursa za sva živa bića. Zbog sve bržeg porasta broja stanovnika na našoj planeti i rastuće potrošnje ovog dragocenog resursa, rešavanje problema upravljanja vodama ima prvorazredni značaj – u svetu već dugo, a u Srbiji odnedavno. Ulaganje u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), gde se pod otpadnom vodom smatra svaka jednom ili više puta upotrebljena voda, može pokazati visok nivo

ekološke svesti kompanije ili društvene zajednice, a u isto vreme predstavlja ispunjavanje zakonom propisanih obaveza.

SCHNEIDER ELECTRIC SRBIJA D.O.O. :: DIGITALIZACIJA - ODRŽIVOST U SEKTORU VODOSNABDEVANJA I OTPADNIH VODA

Alfa Laval

 

Živimo u društvu koje je sve svesnije uticaja koji imamo na životnu sredinu, posebno mlađe generacije: od njih se očekuje da nastave da prilagođavaju svoje ponašanje u skladu sa tim. Industrijske kompanije, a posebno sektor voda i otpadnih voda, imaju fundamentalnu ulogu kada je u pitanju rešavanje rastuće potražnje. S tim u vezi, održivost u upravljanju ciklusa vodosnabdevanja podrazumeva optimizaciju energetske efikasnosti, povećanje cirkularnosti kroz povezivanje sa drugim sektorima i pružanje podsticaja za dekarbonizaciju.

SCHIEBEL AKTUATORI D.O.O. :: OD IDEJE DO REALIZACIJE

copa data


Voda je jedan od najvažnijih resursa za održanje života na zemlji. Savremeni način života umnogome je doprineo smanjenju količine pijaće vode, tako da je racionalno korišćenje i upravljanje veoma važno za normalno funkcionisanje ljudi. Nove tehnologije i njihova primena svakako mogu pomoći da se ovaj resurs očuva i sačuva za buduće naraštaje.
Firma SCHIEBEL se trudi da svojim znanjem, koje implementira u proizvode vrhunskog kvaliteta, olakša dovođenje pijaće vode do korisnika i omogući lako i bezbedno upravljanje.

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA