NOVI BROJ :: Časopis Industrija Br. 81

 

U redakciji mir i ti šina, kao da sam za radnim stolom a vikend je. Sve ukazuje da se sprema avgustovsko izdanje Industrije, jer jedino tada imamo ovakvu ti šinu i mir, pošto su svi na nekim morima, planinama, uglavnom – odmor je sada i piti kafu u redakciji.

I pored svih redovnih letnjih aktivnosti, ovaj broj Industrije donosi mnogo toga. Baš smo se potrudili da pronađemo prave sagovornike za ovaj broj i da dobijemo što bolje odgovore na temu broja, koja je tradicionalno u avgustu – logistika, transport i skladištenje.

Profesor Vladimir Momčilović sa Saobraćajnog fakulteta je jedan od sagovornika koji nam je ukazao na sve prednosti i nedostatke, kada je u pitanju transport kod nas ali i u Evropi i svetu.

I dok ovaj broj prepuštamo štampariji da ga finalno uobliči, svedoci smo otvaranju još jedne žile kucavice za drumski transport u Srbiji. Auto-put „Miloš Veliki“ je svakako velika stvar za jednu zemlju kao što je naša, a ako se ostvare planovi i urade se i ostali krakovi i pravci, Srbija će svakako biti najpoželjnija tranzitna zemlja u ovom delu Evrope.

Pored zemljoradnje i stočarstva, ovo mora biti jedan od glavnih aduta naše industrije. Pored svega aktuelnog, spremamo se i za burnu sajamsku jesen, pa smo tako ove godine dogovorili prvi put posetu Sajmu tehnike u Plovdivu, Sajmu tekstilne industrije u Sofiji, i naravno putovanje završavamo u Beogradu na Sajmu ekologije i energetike, gde vas očekujemo na našem štandu.

Hvala što nas čitate svih ovih godina!

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

 

 

 

 

IZDVAJAMO

RAZGOVOR S POVODOM 
THINKPORT VIENNA - LOGISTIČKA LABORATORIJA

“Thinkport Beč je istraživački centar kao i laboratorija za javnu mobilnost i ona se bavi izazovima logistike robe u urbanim aglomeracijama. Cilj ove inicijative je da se nađe efikasniji i ekološki prihvatljiviji dizajn za prevoz robe u gradu koji želi da zadrži visok kvalitet života.“

RAZGOVOR S POVODOM 
LOGISTIKA I TRANSPORT U SRBIJI - DOBRE I LOŠE STRANE

“U toku pripreme ovog broja, imali smo zadovoljstvo da u goste pozovemo profesora Vladimira Momčilovića sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kako bismo dobili relevantne odgovore na temu aktuelnog broja Industrije.”

LOGISTIKA
"JEDAN POJAS - JEDAN PUT" - PUT SVILE 21. VEKA

"Pre skoro dve godine kineski predsednik Si Đinping predstavio je na samitu najviših kineskih zvaničnika najambiciozniji razvojni projekat, kako ga je nazvao – “Jedan pojas – Jedan put”. Predstavio je ovaj projekat kao najveći u istoriji i uporedio svoju zemlju sa miroljubivim istraživačem..."

 

 

U OKTOBRU 2019. godine vas očekuje novi broj:

Broj 82
Tema broja: Energetika + Tehnologija voda
Izlazi iz štampe 25. oktobra, priprema se do 12. oktobra 2019.

 

 

 

ABB :: ABB ABILITY™ DIGITAL POWERTRAIN – DIGITALNI POGONSKI NIZ ZA FREKVENTNE REGULATORE I MOTORE

IB - CADDY

 

Elektromotorne pogone mogu činiti motori, generatori, frekventni regulatori, pretvarači, ležajevi i reduktori koji pokreću pumpe, mašine ili drugu procesnu opremu – i kritične su komponente razlićitih procesa koji moraju konstantno biti u radu. ABB je predstavio ABB Ability Digital Powertrain, rešenje za digitalizaciju elektromotornih pogona pomoću kojeg se poboljšava efikasnost, bezbednost, vreme neprekidnog rada opreme i proizvodnja uz smanjenje rizika i troškova u svakodnevnom poslovanju. ABB Ability Digital Powertrain potpomaže efikasnost procesa - i čak predviđa kvarove pre nego što se dese.

 

FANUC :: PODRŠKA TOKOM RADNOG VEKA PROIZVODA

Oracal polikarbonati

 

Za razliku od uobičajenog asortimana usluga i usluga podrške, FANUC je svestan da se zahtevi kupaca razlikuju, pa FANUC servis i podrška moraju biti prilagođeni vama i vašim potrebama. Bez obzira da li želite da povećate proizvodnju ili produžite radni vek mašine, servisne i pomoć ne usluge FANUC-a usmerene su prevashodno na vas i vaš određeni proizvodni plan. Da bismo postigli ono što smo obećali i iskoristili najbolje za vaše mašine, nudimo sveobuhvatan asortiman redovnih, preventivnih i reaktivnih rešenja za održavanje, izuzetno sveobuhvatan katalog rezervnih delova i sveobuhvatnu listu standardnih i prilagođenih programa obuke.

 

TOP TEH MACHINERY D.O.O. :: EL-EXIS SP - SINONIM ZA VELIKE BRZINE

MPT SISTEMI

 

IZBOR MAŠINA ZA APLIKACIJE NAMENJENE INDUSTRIJI PAKOVANJA. Hidraulične mašine dizajnirane za aplikacije sa tankim zidovima često imaju akumulatore za brizganje i zatvaranje alata. Današnji potpuno električni i hibridni elektricno/hidraulični modeli dizajnirani su da izdrže velika opterećenja i brzine u proizvodnji 24/7. Kod Sumitomo /(SHI) Demag, hibridni El-Exis SP je najbolji izbor za mnoge aplikacije sa tankim zidovima.

 

TAPE & GO :: SVE NA JEDNOM MESTU ZA INDUSTRIJSKO PAKOVANJE

Alfa Laval

 

Tape And Go danas nudi preko 200 proizvoda, stekli smo poverenje 753 partnera. Lepljive trake, mašine za pakovanje i streč folije distribuiramo na tržištima 15 zemalja. Rešenja nudimo u oblasti auto industrije, građevine, industrije pakovanja, kao i na polju edukacije korisnika usluga kako da sami urade. Da na taj način dodatno uštede. Sve što im je potrebno iz istog razloga nudimo na jednom mestu.

BECKHOFF AVTOMATIZACIJA D.O.O. :: KOMPAKTNI EMBEDDED RAČUNAR / KONTROLER CX8100

copa data


Sledeći vrlo uspešnu CX8000 seriju računara / kontrolera, Beckhoff sada predstavlja novu generaciju računara / kontrolera CX8100, karakterizovanih bržim procesorom i većom radnom memorijom, programiranom s TwinCAT 3 softverom. Kontroleri CX8100 temelje se na ARM Cortex procesoru i imaju 512 MB RAM-a, a zbog procesora (oko 4 W) hlađenje je potpuno pasivno.

 

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija

 

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA