NOVI BROJ :: Časopis Industrija Br. 68

 

Početkom proleća, kada smo u redakciji postavili zajednički izazov da posetimo značajne sajamske manifestacije širom Evrope, ni sami nismo verovali na koji način ćemo postići da sve obiđemo, a ujedno da kvalitetno spremimo aktuelna izdanja Industrije i vodimo računa da nam portal bude uvek pun novih i pravih informacija.

Sada kada je prolećna sajamska sezona gotova, negde želimo da nam se ponovo desi...

U ovom broju donosimo vam priču sa Milanskog sajma Lamiera 2017 kao i sa dugo najavljivanog sajma u Štutgartu – Moulding expo. Sve su to bila nova iskustva za nas, ali i nova mesta za upoznavanje ljudi i kompanija iz raznih grana industrije, što je za naš časopis veoma bitno. Cilj je dobro poznat, želeli smo da vama otkrijemo nova mesta okupljanja uspešnih industrijalaca i prenesemo naše uti ske sa lica mesta.

Ispred nas su dva meseca u kojima je uvek dobro analizirati utiske o postignutim planovima, „srediti papire“ koji duže vreme čekaju na svoj red, ali i otići na zasluženi odmor i “napuniti baterije” za dinamičnu jesen kakva će, po svoj prilici, biti ova koja sledi.

U planu nam je da ponovo budemo na Sajmu energetike, građevine i voda u Budvi, Sajmu pakovanja u Beogradu, Sajmovima energetike i ekologije u Beogradu i na još mnogo drugih događaja kao i konferencija koje će najaviti novu sajamsku godinu.

Kod nas u redakciji postoji običaj da sa junskim brojem u rukama, jedni drugima poželimo lep i prijatan odmor, što ovom prilikom želimo i svima vama!

Hvala vam na poverenju!

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

 

IZDVAJAMO

METALNA INDUSTRIJA
ZAČECI METALNE INDUSTRIJE
Tekst priredio: Stevan Jovičić

“Metali i njihove legure imaju odlične mehaničke osobine, zbog čega se koriste za izgradnju mašina i alata, a takođe i kao materijali u građevinarstvu. Velika većina u periodnom sistemu elemenata su metali.“

METALNA INDUSTRIJA
METALSKA INDUSTRIJA U SRBIJI - AKTUELNI TRENDOVI

Autor teksta: Zoran B. Pekez, Menadžer Vojvodina METAL CLUSTER-A

“Reč „industrija“ potiče od latinske reči „industrius“ što znači VREDNOĆA. U drušvu i industrija predstavlja organizovanu delatnost proizvodnje novih dobara i vrednosti uz pomoć tehničkih i tehnoloških dostignuća.”

SA LICA MESTA
LAMIERA 2017 METALSKA INDUSTRIJA U GRADU MODE
Autor teksta: Nikola Mirković

“U periodu od 17. do 20. maja u prestižnom i modernom izložbenom centru milanskog sajmišta u Italiji, održan je sajam posvećen metalnoj industriji Lamiera, u okviru kojeg je bio izdvojen deo pod nazivom “Made in Steel.”

U AVGUSTU 2017. godine vas očekuje novi broj:

Broj 69
Tema broja: Industrija pakovanja + Logistika
Izlazi iz štampe 25. avgusta, priprema se do 10. avgusta 2017.

 

 

ABB :: INFRASTRUKTURA ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

IB - CADDY

 

Terra multi-standard DC 53 je modularna stanica od 50 kW za brzo punjenje sa jednim, dva ili tri priključka. Fleksibilni dizajn omogućava više protokola i to CCS, CHAdeMO i brzi AC protokol zavisno od individualnih potreba svakog korisnika. Proizvedena za koriščenje po principu usputnog punjenja, ova Terra DC 53 stanica je idealna za upotrebu na benzinskim stanicama, u urbanim delovima grada kao i za prodavce automobila.

 

TRITON OIL D.O.O. :: HOUGHTON SREDSTVA ZA HLAĐENJE I PODMAZIVANJE PRI OBRADI METALA – KORAK U BUDUCNOST

MILŠPED GROUP


TRITON OIL, KAO EKSKLUZIVNI DISTRIBUTER ZA SRBIJU, SA ZADOVOLJSTVOM VAM PREDSTAVLJA KOMPANIJU HOUGHTON. HOUGHTON je vodeći svetski proizvođač i isporučilac fluida koji se koriste u metaloprerađivačkoj industriji, prepoznatljiv po snažnom pionirskom duhu. Sa sedištem u Pensilvaniji (SAD), ovo je danas internacionalna kompanija čiji se razvojni centri, proizvodni pogoni, laboratorije i predstavništva nalaze u 33 zemlje širom sveta. Zapošljava preko 2.000 ljudi, od kojih je 200 naučnih radnika.

 

HEXAGON MANUFACTURING INTELLIGENCE :: MULTISENZORNA METROLOGIJA SLAVI PUNOLETSTVO

MPT SISTEMI

 

Pomaci u mogućnostima i softveru čine Multisenzornu tehnologiju dominantnom. Kada biste tipičnog korisnika u ovoj oblasti pitali šta znači „Multisenzorna metrologija“, verovatno biste dobili više različitih odgovora. To je dokazalo jedno nenaučno ispitivanje na nedavno održanom času obuke iz metrologije. Kada su upitani da objasne šta je Multisenzorna metrologija, odgovori studenata su obuhvatali „višestruke načine ispitivanja jednog dela sondom“, „korišćenje temperaturnih senzora za delove“, „mašinu koja ima višestruke namene“ i „različite mehanizme unutar sonde“. Realna situacija da se ovaj termin intuitivno ne razume, ukazuje na činjenicu da ova oblast metrologije iziskuje objašnjenje.

 

BECKHOFF AVTOMATIZACIJA D.O.O. :: XTS – LINEARNI MOTOR S KRUŽNOM PUTANJOM

Alfa Laval


Novi pogonski sistem XTS (eXtended Transport Sistem) kompanije Beckhoff udružuje prednosti proverenih tehnologija okretnih i linearnih pogonskih sistema, i uklanja neke od nedostataka i jednih i drugih. XTS je napredan modularni mehatronički sistem sastavljen od fiksnih motornih modula, pokretnih motornih delova i računara. Pojedini motorni modul je kompletno integrisan zajedno sa pogonskom elektronikom i merenjem pozicije.

TRC PRO D.O.O. :: EFIKASNA I KVALITETNA REŠENJA ZA ZAŠTITU ALATA I MONITORING PRESA ZA ŠTANCOVANJE

ICCE


Od svog osnivanja 1990. godine firma Schwer + Kopka GmbH je okrenuta rešenjima za industriju, pre svega proizvodnji i prikupljanju podataka, umrežavanju mašina kao i monitoringu procesa proizvodnje i stanja alata. Kao specijalisti u industriji, S+K je fokusiran na serijske proizvođače srednje veličine i dobavljače pre svega u obradi metala. Njihova softverska i hardverska rešenja su sinonim za produktivniju proizvodnju i veću transparentnost u toku proizvodnje. S+K dobro poznaje proizvodne pogone i onlajn povezivanje različitih mašina.

 

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija • Puštanje u rad, održavanje i servisiranje

 

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA