NOVI BROJ :: Časopis Industrija Br. 77

 

Godine prolaze, nervoznim korakom – a mi se ne gledamo nego uporno radimo. Kao da smo na početku karijere i spremni da dokažemo da je ovaj časopis, zajedno sa web portalom, baš ono što našoj privredi treba - kako bi profesionalna informacija bila pravovremena i efikasna.

Opet, nismo mi otkrili Ameriku, već se samo držimo proverenih modela koje imaju razvijenije industrijske zemlje u svetu. E baš sa ovakvim stavom, časopis Industrija hrabro ulazi u četrnaestu godinu svog postojanja, i tim koji čini stubove ovog projekta je spreman za bar još tri puta ovoliko godina uz Industriju – samo da ima dovoljno kafe u redakciji.

Ukratko, ove godine smo uradili dobar posao, a dokaz našeg kvaliteta se možda najbolje vidi u novim pretplatnicima na štampano izdanje, jer broj se povećao u odnosu na prethodne godine.

U tim nam se vratila i Duška, koja pored Jasmine i Aleksandre gradi taj najjači ženski bedem naše redakcije. Upravo u tom sastavu ćemo vas dočekati na narednim sajmovima, koji startuju već od februara...

Namerno sam želeo da uvodnik počne dobro poznatim stihom Bajage i Instruktora, jer kada vam novi broj stigne u ruke – biće već vreme za šampanjac, dobru muziku i doček Nove 2019. godine.

Srećna Nova 2019. godina i božićni praznici, iskreno vam želi Industrija...

...iskre lete...

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

 

 

 

 

IZDVAJAMO

RAZGOVOR S POVODOM 
KOMPANIJA FRAME PRODATA ZA 165 MILIONA DOLARA

"Osnivač i generalni direktor “Frame-a“, Nikola Božinović izdvojio je vreme i pored svojih obaveza, odgovorio nam je na nekoliko pitanja."

POSLOVNI SAVETI
KAKO SE ZAŠTITI OD HAKERSKIH NAPADA

"Obraćanjem generalne direktorke PC Press-a, Vesne Čarknajev, sredinom novembra otvoren je ovogodišnji BIZIT, koji se održavao pod nazivom „BIZIT 2018: Industrija 4.0“. Kao i svake godine, ovaj skup ima za cilj da ukaže na najmodernija rešenja u domenu biznis tehnologija, analizira i prognozira trendove, te okuplja najbitnije...“

REČ STRUČNJAKA

ZAŠTO JE SRBIJA UVEZLA SVE SVOJE NAJVEĆE IZVOZNIKE I KAKO DA PROMOVIŠE DOMAĆA PREDUZEĆA?
Autor teksta: Aleksandar Milovanović

“U nedostatku sopstvenih, Srbija je prinuđena da “uvozi” izvoznike. S izuzetkom jedne jedine kompanije sve ostale kompanije sa liste 15 najvećih srpskih izvoznika u prvoj polovini 2018. su već u ...“

 

 

U FEBRUARU 2019. godine vas očekuje novi broj:

Broj 78
Tema broja: Građevinska industrija
Izlazi iz štampe 25. februara, priprema se do 10. februara 2019.

 

 

 

ABB :: ISPORUKA PRVE ABB MOBILNE TRANSFORMATORSKE STANICE U SRBIJI

IB - CADDY

 

Kompanija ABB nudi kompletna rešenja mobilnih transformatorskih stanica sa ključnim ABB komponentama, dajući svoj doprinos kroz dugogodišnje iskustvo i značajan broj realizovanih projekata mobilnih transformatorskih stanica za razlicite korisnike širom sveta, kako u prenosu i distribuciji električne energije, tako i u industriji.

 

FANUC :: FANUC ADRIA DANI OTVORENIH VRATA USPEŠNO ZAKLJUČENI

Oracal polikarbonati

 

Krajem novembra ove godine već drugi put zaredom pripremili smo događaj na kojem smo predstavili naše vrhunske i najnovije FANUC proizvode. Kao stručnjaci za industrijsku automatizaciju želeli smo dodatno da se približimo postojećim i potencijalnim partnerima i ponosni smo da nam je uspelo.

 

HEXAGON MANUFACTURING INTELLIGENCE :: HEXAGON MANUFACTURING INTELLIGENCE LANSIRA BENCHTOP MULTISENZORSKU KOORDINATNU MERNU MAŠINU

MPT SISTEMI

 

OPTIV PERFORMANCE 322 KOMBINUJE FLEKSIBILNOST SISTEMA SA TAČNOŠĆU U SKLADU SA STANDARDOM ISO 10360 58. VodeĆi specijalista za metrološka i proizvodna rešenja Hexagon Manufacturing Intelligence je plasirao novi Optiv Performance 322, prilagodljivu benchtop multisenzorsku koordinatnu mernu mašinu (CMM) koja zauzima jako mali radni prostor i lako se može poboljšati kako bi mogla da se koristi u nizu primena.

 

DANFOSS D.O.O. :: BUDUĆNOST ENERGIJE – SKLADIŠTENJE

Alfa Laval

 

Svetska potražnja za energijom eksponencijalno raste dok puteva za ispunjenje potražnje ima mnogo. Konstantno, i prilično brzo, svet menja svoje primarne izvore energije. Dok prelazimo sa fosilnih goriva kao što su nafta i ugalj, preko prirodnih gasova i nuklearne energije, do obnovljivih izvora, zavisno od brzine vremenskog uticaja, postoji sve veća potreba za prevazilaženjem praznina koje se javljaju kada su snabdevanje i potražnja za energijom neuravnoteženi.

OFFICECOM D.O.O.:: VIZUELNA KOMUNIKACIJA U PROIZVODNJI I SKLADIŠTIMA

copa data


Svaki menadžer proizvodnje ili velikog skladišta želi da neposredni izvršioci u svakom trenutku imaju preciznu informaciju o procesu ili zadatku koji izvršavaju i da nema gubitaka vremena na pronalaženje i dostavljanje do radnog mesta dokumentacije kao što su radni nalozi, uputstva, skice i sl. Za ovu, kao i za druge srodne namene, francuska firma Tarifold je razvila zanimljivu i korisnu paletu rešenja.

 

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija • Puštanje u rad, održavanje i servisiranje

 

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA