NOVI BROJ ČASOPISA INDUSTRIJA - BROJ 97

 

Kriza na istoku Evrope preliva se u sve sektore, pa tako velike posledice ostavlja i u metalnoj industriji kojoj, po običaju, posvećujemo prvu polovinu junskog izdanja. I dok smo analizirali i tražili informacije iz ove oblasti, svuda nam se direktno i indirektno pojavljuje energetika, koja blisko prati krizu u metalnom sektoru. Baš zato donosimo i neke ideje, kako bismo mogli da ublažimo krizu u energetici koja nam dolazi iz pravca Rusije, ali i preko okeana, kao i iz Azije. Svi "veliki igrači" su odlučili da povuku svoje poteze, a nekako mi se čini da će koplja da se polome na Starom konti nentu. Kao da sam ovu priču već negde čitao... u knjigama iz istorije; samo su oružije zamenili gas, nafta i električna energija.

A mi na Balkanu kao nemi posmatrači, gledamo i prisećamo se kada smo, ne tako davno, išli u školu uz restrikcije struje, vraćali se u domove gde su hladni radijatori, a gorivo se "služilo" u flašama za sokove. Jedina naša "prednost" je što nekog iskustva imamo, ali čini mi se da je to sve što i imamo...

Ipak, kako smo do sada pobedili i veće izazove i finansijske krize, i ovo ćemo ostaviti iza nas, ili ćemo se jednostavno prilagoditi novoj situaciji kao što mi se i čini da svet radi. Prelazićemo na alternativne vidove energije, smanjivaćemo upotrebu skupih energenata, i tako... idemo dalje.

Da se svet kreće i život ide svojim tokom, vidi se i po tome što su se sajmovi vratili u igru, pa smo tako ovog proleća nastupali ponovo na beogradskim sajmovima, a od jeseni nas očekuju sajmske izložbe u Nemačkoj, kao i u Italiji. Opet nam je druga polovina časopisa obojena sajamskim notama.

Evo i kalendarski smo ušli u leto i opet ću vam poželeti, kao i svake godine, lepe trenutke na odmoru, uz ovaj broj časopisa Industrija. Zbog vas smo tu već sedamnaest godina.

Hvala Vam!

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

 

IZDVAJAMO

- METALNA INDUSTRIJA - TRENDOVI IZRADE METALA ZA 2022.
U savremenom svetu globalne proizvodnje, proizvodnja metala se dugo smatrala jednom od najstabilnijih industrija. Ova industrija se razvija uporedo sa rastom globalnog tržišta. Od industrijske revolucije, industrija proizvodnje metala je dosledno inkorporirala nove tehnologije i inovacije kako bi održala korak sa potrebama potrošača.

- METALNA INDUSTRIJA I BUDUĆNOST
Po godinama iza nas sve je jasnije da izazovi, ali i prilike, čekaju tržišta metala u svetu koji se menja. Industrija metala i rudarstva sve više se kreće u smeru koji vodi ka izgradnji održivije budućnosti . Covid-19 trenutno u ovoj godini nema balast na industriju, bar ne kao prethodnih godina. Trenutno taj balast preteže tas na kojem ...

- ENERGETIKA - ENERGETSKA KRIZA U EVROPI - DA LI JE REŠENJE NUKLEARNA ENERGIJA? Autor teksta: Timur Tiljajev
Evropa je zaglibljena u jednoj od najgorih energetskih kriza u modernoj istoriji. Poskupljenja zbog problema sa snabdevanjem počevši od avgusta prošle godine su dodatno pojačana ruskom invazijom na Ukrajinu, što je dovelo do toga da se lideri konačno probude zbog rizika...

- REČ STRUČNJAKA - INDUSTRIJA 5.0 - NOVA HOLISTIČKA PLATFORMA ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST EVROPE; Autor teksta: Prof. Petar B. Petrović
Mastilo se još uvek nije osušilo na strateškim razvojnim dokumentima, eksperti za četvrtu industrijsku revoluciju još uvek usavršavaju svoja znanja, a Evropska komisija je, sasvim neočekivano, lansirala novu inicijativu sa iznenađujućim nazivom...
 

 

EVOX :: FLAMESPEC DETEKTORI PLAMENA - "KADA JE SVAKA SEKUNDA BITNA"

IB - CADDY

 

Detekcija plamena se, vec više od 50 godina, u velikoj meri koristi da bi se odgovorilo potrebama za brzim otkrivanjem, a u mnogim slucajevima i reagovanjem, na požare koji se brzo šire. Tehnologija otkrivanja plamena prešla je daleki put od prvih svetlosnih cevi (UV) i foto ć elija koje su otkrivale fotone koje emituju plamen.
Savremena industrija ima sve već e zahteve za boljim performansama i pouzdanošć u, tj. da neprekidno detektuje požar što je ranije moguće, sa najveć om osetljivošć u i u svim vremenskim uslovima, a da pritom bude imuna na lažne alarme.

AMI D.O.O. :: PARTNER OD POVERENJA

Oracal polikarbonati

 

U savremenoj industriji primena mašinskih elemenata zauzima znacajno mesto. Sam razvoj i inovativni tokovi u industriji zahtevaju konstantno istraživanje potreba tržišta. Stim u vezi, naš asortiman poseduje široku paletu proizvoda koji može zadovoljiti razlicite potrebe.Posebna pažnja posvećena je planiranju uvoza i pravovremenom nabavkom kako bi naš asortiman bio kompletan. U ponudi imamo: ležajeve, linearne tehnologije, lance, lančanike, kaiševe, remenice, semeringe, segere, kuglice, mazalice, klinove-kajle, rascepke, elastične čivije, osigurače, šelne, creva, pneumatiku, kardanski program i krstove kardana, šrafovsku robu, podloške, masti za podmazivanje ležajeva. Predano se radi na širenju asorti mana u skladu sa potrebama tržišta i organizovanju efikasne usluge/prodaje.

 

HEIDELBERG JUGOSLAVIJA D.O.O. :: UBRZAJTE SVOJU PROIZVODNJU SA PRINECT-OM

MPT SISTEMI

 

Nemačka kompanija Heidelberg, svojim rešenjem za upravljanje procesom proizvodnje Prinect, štamparijama omogucava da na jedinstven nacin integrišu i upravljaju celokupnim proizvodnim procesom.Prinect pokriva sve, od upravljanja štamparije, on-line veze s kupcima, grafičke pripreme do digitalnog radnog toka za optimizaciju pripreme rada, boje, kvaliteta, mašina i čitavog
niza drugih usluga. Prinect integriše tradicionalno odvojena područja radnog naloga, odnosno pripreme, štampe i dorade te automati zuje sve proizvodne procese i povećava profi tabilnost štamparije. Integracija svih tih procesa dovodi do učinkovitijeg proizvodnog procesa, nudi veću transparentnost i ubrzava protok poslova. Takođe doprinosi iskorišćavanju potpunog potencijala štamparije uz maksimalnu racionalizaciju i optimizaciju.

 

VALVOLINE :: NOVA LABORATORIJA DODATNO JE UČVRSTILA VALVOLINE-OVU TRŽIŠNU POZICIJU U SEGMENTU MASTI

Alfa Laval

 

Kompanija Valvoline nastavila je da ucvrščuje svoj status vodeceg dobavljača maziva, a nedavno je dobila i akreditaciju za svoju novu najmoderniju laboratoriju i objekat za istraživanje i razvoj u Kruševcu, u Srbiji. Nakon završetka uspešne revizije, objektu je dodeljen SRPS ISO/IEC 17025:2017, što pokazuje njegove kontinuirano visoke standarde u testiranju i proizvodnji maziva. "Masti i dalje predstavljaju izuzetno važno tržište u kom prepoznajemo veliki potencijal za rast," kaže Ana Ivanović, tehnološki menadžer za Valvoline maziva. "Valvoline-ov kompletan portfolio sa preko 100 formulacija mazivih masti, među kojim se nalaze višenamenska maziva za specifične grane industrije, usaglašen je sa svim ISO i DIN standardima, dok su masti koje mogu doći u kontakt sa prehrambenim proizvodima NSF sertifikovane."

 

FANUC :: NOVI FANUC 35 KG TERETNI KOBOT NUDI BRŽU INSTALACIJU I VEĆU FLEKSIBILNOST

copa data


Najnovija iteracija najjačeg kolaborativnog robota (kobota) na svetu – FANUC CR-35iB – dobila je preobrazbu kako bi se skratilo vreme instalacije i poboljšala prenosivost, dok je ukupna masa jedinice značajno (62%) lakša. Uprkos uspehu prethodne generacije CR-35iA, FANUC ima etos kontinuiranog poboljšanja koji je primenjiv na ceo asortiman proizvoda kompanije. Kao rezultat toga, novi CR-35iB pokazuje niz dodatnih prednosti za kupce. Na primer, ranije je postojala potreba za izravnavajućom pločom/bazom koja bi sprečila bilo kakve neravnine na površini poda, što je uobičajen problem u mnogim fabrikama. Ova baza bi zahtevala sidrenje na pod pomoću vijaka za podešavanje za izravnavanje, što je zahtev koji više nije potreban kod CR-35iB, a to čini instalaciju lakšom i bržom.

 

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija

 

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA