NOVI BROJ ČASOPISA INDUSTRIJA - BROJ 90

 

Još jedno proleće bije svoj ritam, a sajmovi zatvoreni, privrednici fokusirani na postojeće i nove poslove, dok na sajamske susrete, po svemu sudeći, moramo još da čekamo.

Glasine koje do nas dolaze, otkrivaju da će Nemci sa sajamskim manifestacijama početi na jesen ove godine, jer situacija i dalje ne dozvoljava masovna okupljanja.

Svi sa nestrpljenjem iščekujemo te prve sajmove, jer će i njihovo održavanje, na neki način, značiti da se ova suluda situacija sa virusom završava. Sajmovi će opet omogućiti privredne susrete, razgovore, druženja, i dugo očekivana putovanja, kojih smo se svi uželeli. U tom trenutku, krenuće da se oporavljaju i avio kompanije, hotelijeri, ugostitelji; te se svi nadamo povratku starom načinu života.

Za to vreme fokusirani smo na opstanak, uz podršku jedni drugima kao nikada do sada, komuniciramo na sve moguće načine - a najviše preko interneta, i kako statistike pokazuju - platforma štampanog medija, gde spada i Vaš časopis Industrija, odlično je pozicionirana u ovo krizno vreme. Malo više smo se u ovom izdanju okrenuli novim tehnologijama u svim granama industrije.

Očekuju vas tekstovi od električne ABB formule, preko inovacija za farmaciju, do industrije pakovanja... Na kraju, pročitajte i kakve posledice ostavlja pandemija na mentalno zdravlje, jer imamo odličnu analizu psihoterapeuta Katarine Pajić.

Do junskog broja, sa kojim ćemo krenuti na godišnje odmore, a nadamo se i na more – srdačno vas pozdravljamo, i zahvaljujemo što nas redovno čitate i pratite na portalu www.industrija.rs, kao i na društvenim mrežama.

Hvala što nas čitate.

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

IZDVAJAMO

NOVE TEHNOLOGIJE
PRELOMNA TAČKA ZA INDUSTRIJU 4.0 - ODLUČUJUĆA ULOGA ZA INDUSTRIJU U PANDEMIJI 
Tekst priredio: Stevan Jovičić

"Pre nekoliko godina, objavljen je zanimljiv članak o maloj, ali gusto naseljenoj ostrvskoj zemlji Singapuru u jugoistočnoj Aziji (sa skoro šest miliona stanovnika), koji je otpočeo proizvodnju vode za piće iz otpadnih voda sopstvene kanalizacije."

REČ STRUČNJAKA
COVID 19… I KAKO POSLE?
Razgovor vodio: Stevan Jovičić

“Virus za koji smo svi, ili skoro svi, bili ubeđeni da će brzo nestati, ipak to nije uradio. Nije nestao, nismo ga pobedili, bez obzira na sve moderne tehnologije i napredna rešenja koja svet poseduje. Nismo se ni okrenuli, a prolazi druga godina borbe sa Covid 19. Ljudi su umorni, uplašeni, zabrinuti, polako počinju da se osećaju posledice.“

IZDVAJAMO
ZNAČAJ ZAŠTITE PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE ZA RAZVOJ ZEMLJE 

“Srbija je, u pravnom konti nuitetu preko Kraljevine Srbije, jedna od 11 zemalja osnivača Pariske unije 1883. godine i potpisnica Pariske konvencije iz 1884. godine, kojima se uređuje zaštita industrijske svojine. Uprava za industrijsku svojinu u Srbiji osnovana je 1920. godine, a 1921. donet je i prvi zakon koji uređuje…“ 

 

SAUTER SERBIA D.O.O. :: SAUTER BLOCKCHAIN REŠENJA ZA CYBER SECURITY PAMETNIH ZGRADA

IB - CADDY

 

Sauter svojim rešenjima postiže najviši nivo energetske efikasnosti. Uštede energije i kontrola kvaliteta vazduha garantuju ugodne i zdrave uslove sredine u kojoj se boravi. Oko 40% zgrada u svetu je do sada registrovalo cyber napad, a taj broj u Evropi dostiže i veći procenat (Source: cpo magazine, oct 2019, New Kaspersky Report). Jedan od najčešćih primera napada jeste napad na BMS sistem (Centralni sistem nadzora i upravljanja zgradom) i menjanje parametra koji uti ču na bezbednost i na uslove sredine u samom objektu. Sauter proizvodi i implementi ra pametna rešenja koja upravljaju gotovo svim važnim sistemima u zgradama, a takvi sistemi su često meta ovakvih napada.

KONVEX ELECTRIC D.O.O. :: SAVREMENI KABLOVI ZA NOVE APLIKACIJE

Oracal polikarbonati

 

U vremenu u kojem živimo i novim tehnologijama koje nam to vreme donosi, nameće se pitanje kako odgovoriti na izazove “novog talasa”. Shvatamo da postojeća rešenja koja smo primenjivali do sada
i odgovori koje smo imali nisu dovoljni u naletu tehnoloških inovacija. Kao odgovor na to pitanje vodeći evropski proizvođač kablova iz svoje oblasti nudi rešenje. HELUKABEL otvara novo poglavlje u proizvodnji mernih kablova i kablova namenjenih za termoelemente u aplikacijama za naftnu, gasnu, hemijsku, farmaceutsku i prehrambrenu industriju. Fabrika u Hemingenu želi da predstavi nove grupe proizvoda koje se od sada nalaze na lageru proizvođača, što garantuje brzu isporuku na teritoriji Srbije.

EVOX D.O.O. :: OSVETLJENJE SA LED IZVODIMA SVETLOSTI U POTENCIJALNO EKSPLOZIVNIM ATMOSFERAMA

MPT SISTEMI

 

Nova serija LED svetiljki Morion i Robus za primenu u potencijalno eksplozivnim atmosferama proizvedena je u skladu sa međunarodnim standardima EAC, UL, ATEX, IECEx za nepropaljivo kućište.
Svetiljka Morion koristi se za osvetljenje u zonama opasnosti 1 i 2 (u skladu sa SRPS EN 60079) od potencijalno eksplozivnih atmosfera, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom. Radna temperatura okoline sveti ljke od -60 ° C do + 55 ° C omogućuje upotrebu u ekstremnim klimatskim uslovima. Širok raspon snaga od 40 do 160 W omogućuje Morionu da se koristi za rešavanje apsolutno bilo koga zadatka pri osvetljavanju prostora ugroženih potencijalno eksplozivnim atmosferama na različitim visinama. .

MOMENTUM D.O.O. :: - OUR AUTOMATION :: YOUR MOMENTUM -

Alfa Laval

 

MOMENTUM JE FIRMA KOJA VEĆ VIŠE OD 15 GODINA DELUJE U SRBIJI I REGIONU U OBLASTI AUTOMATIZACIJE I ELEKTROMOTORNIH POGONA. Kompanija Momentum već više od deceniju i po uspešno posluje u Srbiji i regionu, fokusirajući se na oblast automatizacije i elektromotornih pogona. Pod sloganom “Our Automation, Your Momentum” nudimo jedan poseban pristup koji podrazumeva da kvalitetna rešenja mogu da budu ekonomična, ali da naša rešenja za automatizaciju (Our Automation) treba svakako da daju podsticaj Vama, našim kupcima i Vašem poslovanju (Your Momentum). Naši partneri su veoma respektabilne kompanije koje svaka u svom segmentu tržišta predstavljaju značajno ime, a kroz partnerski odnos sa nama pojačavaju svoje prisustvo, prepoznatljivost i značaj na našem lokalnom i regionalnom tržištu.

COPA DATA :: JEDNOSTAVAN NADZOR I UPRAVLJANJE DISTRIBUIRANIM SISTEMIMA POMOĆU ZENON SERVICE GRID-A

copa data


ZBOG VISOKIH ZAHTEVA U INDUSTRIJSKOM OKRUŽENJU ZENON SOFTVERSKA PLATFORMA NEPRESTANO SE NADOGRAĐUJE. U budućnosti će aplikacije u industrijskom okruženju i u energetici još uvek biti predmet izuzetno visokih zahteva. Rešenja ćemo graditi pomoću novih alata, zato se i zenon Softverska Platforma sve vreme nadograđuje i razvija. Deo tog razvoja je i širenje tehničkih funkcija preko Service Grid-a. zenon Softverska Platforma je poznata po jednostavnom korišćenju i mogućnosti proširivanja. zenon Service Grid je savršen dodatak softverskoj platformi, naročito za povezivanje aplikacija na distribuiranim sistemima. Omogućava povezivanje različitih proizvodnji pomoću Interneta stvari (Internet of Things).

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija

 

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA