ČASOPIS INDUSTRIJA - BROJ 107

 

Pokušaj nemogućeg – ostati neutralan u odnosu na stvari koje nas okružuju. Ne mislim tu na vojne neutralnosti ili političke, mada i to zna da nas muči. Izazovi postaju sve jači, i jedna mala firma kao što je naša, dolazi u situaciju da se bori, što manje više radimo od kada smo i preuzeli časopis 2009. godine pod naša jedra. Ipak smo mi samofinansirajući projekat, nezavisan, na šta smo ponosni, ali opet, kada se tržište malo zaljulja, to veoma dobro osetimo.

A izgleda da je opet počelo da duva na pučini, i talasi ulaze i u mirne luke. Preživela je ova Industrija ekonomsku krizu 2009. godine, i koronu, i umesto da "ćopamo", mi smo izašli jači. Bar se tako osećamo, što je valjda dovoljan pokazatelj da je tako.

Počinjemo još jednu godinu, a imajući u vidu da je prvi broj Industrije izašao davne 2006. godine, možemo samo da nabacimo osmeh na lice i tako istaknemo bore koje smo zaslužili za ovih osamnaest godina i na koje smo ponosni.

Uz sve to, deo našeg tima sprema i inovacije, i sada već možemo otkriti da smo zakupili i domen www.industrija.net, koji ćemo napraviti da bude jedna prava industrijska prodavnica, ali dok su radovi u toku, neću mnogo pričati, da me ne bi kritikovali da ne znam da držim jezik za zubima.

Samo ću reći – biće svega, a plan je da do jeseni naš internet dućan bude pun zanimljivih proizvoda i ponuda, ali vremenom kako se bude razvijao, tako ćemo vas i obaveštavati. Do tada, čitajte Industriju, a mi se vidimo na predstojećim beogradskim sajmovima, prvo na sajmu građevinarstva, a kasnije, u maju, i na sajmu tehnike.

Hvala na poverenju.

 

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

IZDVAJAMO

- STATISTIKA, PROGNOZE I GRAĐEVINSKA INDUSTRIJA U 2024.
Tekst priredio: Stevan Jovičić
Građevinska industrija je po mnogima iz ove oblasti spremna da prođe kroz značajne transformacije 2024.godine. Kao i uvek i u svakom poslu jedno je bitno, predvideti predstojeće promene i njihove implikacije, a shvatanje načina kako se građevinska industrija menja...

- HANNOVER MESSE 2024. – SPOJ EKOLOGIJE I EKONOMIJE
Tekst pripremio: Nikola Mirković
Februar je uvek pravo vreme da se novinarske ekipe iz celog sveta okupe u Hanoveru, gde se na sajmu, u hali 19. održava Hannover messe preview. Kako bi se to reklo u pokeraškom svetu, tada organizator prvi put "otvara karte" za sajam koji
nas očekuje od 22. do 26. aprila.

- RETROSPEKTIVA 2023. INVESTICIJE U SAOBRAĆAJU
Prošlu godinu obeležila je gradnja, ali i najavljivanje izgradnje autoputeva, istih onih deonica čija je izgradnja najavljivana i ranijih godina, pa iz raznih razloga nije ispunjena. Za godinu pred nama najavljena je gradnja novih saobraćajnica, a šta će sve biti sagrađeno ostaje da se vidi.

 

TRIM :: ZAŠTO JE SISTEM SLEDLJIVOSTI PROIZVODA VAŽAN U GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI?

IB - CADDY

 

Sistem sledljivosti proizvoda omogućava precizno lociranje, identifikacijui praćenje pojedinačnih proizvoda ili grupa proizvoda u svakom trenutku tokom proizvodnje, distribucije i prodaje. U građevinskoj industriji ovaj sistem omogućava precizno identifikovanje, lociranje i praćenje svih elemenata koji se koriste u projektu, uključujući njihovu specifikaciju, poreklo, transport, skladištenje, ugradnju i eventualno održavanje ili zamenu. Korišćenje mnoštva materijala različitih dobavljača otežava praćenje i kontrolu zaliha kod dugoročnih projekata. Neažurna evidencija, pogrešno skladištenje i dupliranje narudžbina ometaju ispravno upravljanje materijalom i robom i otežavaju izvođenje radova. Primena sistema sledljivosti proizvoda dovodi do značajne uštede vremena, povećanja efikasnosti i produktivnosti.

TROX TECHNIK :: KLIMATIZACIJA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Oracal polikarbonati

 

Za proces ozdravljenja i komfor pacijenata potrebno je obezbediti dovoljan broj izmena vazduha u sobama, što se u idealnom slučaju postiže pomoću klima komora, jer se samo otvaranjem prozora ne postiže željeni rezultat. Kako bi se obezbedio najviši stepen komfora za pacijente i posetioce, sistem za ventilaciju i klimatizaciju mora da radi tiho i bez stvaranja promaje. Ukoliko se ne predvidi mašinska ventilacija u radnom području, to bi značilo štednju na pogrešnom mestu, jer je dokazano da dovoljne količine svežeg vazduha povećavaju motivaciju i učinak ljudi. Higijenski besprekoran vazduh u dovoljnoj količini predstavlja osnov za brz oporavak. Zbog toga kvalitatan sistem za ventilaciju i klimatizaciju predstavlja značajnu prednost među bolnicama, jer se njime obezbeđuje visok stepen zadovoljstva pacijenata. Inovativni elementi za distribuciju vazduha sa podesivim usmerivačima vazduha obezbeđuju brzo smanjenje brzine vazduha, a time vazduh sa slabim turbulencijama i pospešuju na taj način osećaj ugodnosti kod pacijenata.

 

URAM SYSTEM D.O.O :: REALIZACIJA ENERGY MANAGEMENT SYSTEMA USW 4 EnMS U PIVARI CARLSBERG SRBIJA PRIMENOM ZENON SOFTVERSKE PLATFORME

MPT SISTEMI

 

Pivara u Čelarevu osnovana je 1892. godine od strane tadašnjeg uticajnog veleposednika Lazara Dunđerskog. Od 2003. godine postaje članica Carlsberg grupacije. Tokom svog postojanja pivara je uvek bila u korak sa najnovijim tehnologijama, unapređujući procese i ne dovodeći u pitanje kvalitet proizvoda i usluga. Tako je i danas. Želja za optimizacijom potrošnje energenata rezultirala je implementacijom savremenog sistema za nadzor i analizu utroška energenata.Lazar Dunđerski je u okviru svojih poslovnih planova posvetio posebnu pažnju izgradnji pivare u Čelarevu. Početni kapacitet pivare je tada bio oko 10.000 hl godišnje, a trenutna proizvodnja iznosi preko 2.000.000 hl piva godišnje.

 

 

PRIMOTRONIC D.O.O. :: IZGRADNJA BUDUĆNOSTI: RS COMPONENTS NA ČELU INOVACIJA U GRAĐEVINARSTVU

 

Građevinska industrija doživljava revolucionarne promene zahvaljujući tehnološkim inovacijama, a RS Components, sa preko 1.000.000 proizvoda od preko 2500 vodećih svetskih proizvođača, stoji na čelu ove transformacije. Naša misija je da pružamo ne samo proizvode već i vrednosti poput besplatne tehničke pomoći, stručnog savetovanja prilikom kupovine, brze isporuke koja štedi vaše vreme i resurse jer eliminiše potrebu za skladištenjem, uz sve prednosti "one stop shop" usluge.

 

ABB D.O.O. :: STRUČNA PRAKSA U KOMPANIJI ABB – OD NAGRADE DO ISKUSTVA


Svakog decembra upriliči se svečanost povodom dana Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na kojoj kompanija ABB u Srbiji dodeljuje nagradu najboljem studentu iz grupe predmeta elektromotorni pogoni, u vidu jednomesečne plaćene prakse. U okviru nagrade koja se, kao rezultat dugogodišnje uspešne saradnje između kompanije ABB i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, dodeljuje skoro deceniju, organizuje se i studijsko putovanje u neki od ABB-ovih evropskih razvojnih centara. Cilj ove inicijative je pružanje prilike izuzetnim studentima da steknu nova saznanja van redovnog fakultetskog programa, kao i da podele iskustva sa kolegama iz različitih delova sveta.

 

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija

 

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA