NOVI BROJ :: Časopis Industrija Br. 74

 

Početak leta, nalik onima iz ranijih godina?! Iznenadne oluje, jake kiše, grad veličine graška do veličine teniske loptice - sve što maloj poljoprivredi u našoj zemlji ne pogoduje. Dok ovaj broj puštamo u štampariju, širom Srbije se popisuje šteta, maj i jun su se potrudili da je bude... nažalost.

I dok se naročito muški pol opušta ili nervira pored malih ekrana prateći Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji, polako se svodi računica prvog polugodišta. Neke od analiza, naročito finansijskog sektora ćete videti već na narednim stranicama u rubrici "vesti ".

Mi, već po običaju, ovom broju pridodajemo "metalni" karakter, jer upravo metalsku industriju stavljamo u fokus. Pored interesantnih sagovornika, pročitajte i zanimljive tekstove koje smo spremili za vas.

Ovaj broj Industrije, na 116. stranica, neće biti veliki dodatak vašim planiranim stvarima za more, tako da toplo savetujemo čitanje na plaži, uz osvežavajuće piće. U nekoj našoj internoj anketi, zaključili smo da se kod većine nas i naših saradnika potrebe za izležavanjem na plaži završavaju posle 7-8 dana na moru, i da se već počinje razmišljati o obavezama koje čekaju, tako da vam novi broj Industrije može biti od pomoći.

Mi se takođe radujemo odmorima, ali i uveliko pravimo planove za avgustovsko izdanje, kao i raspored događaja koje ćemo prati ti s jeseni.

Sa željom da što prijatnije provedete letnji odmor, zahvaljujemo se na ukazanom poverenju!

Čitajte nas i dalje.

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

 

 

 

IZDVAJAMO

RAZGOVOR NA TEMU
MAŠINSKE ŠKOLE - PRAVI PUT KA DOBROM POSLU

Razgovor vodio: Nikola Mirković

"Treći dan Sajma tehnike, koji se pod kupolama Beogradskog sajma odigrao od 21. do 25. maja, obeležilo je veoma interesantno takmičenje mladih zavarivača na kojem smo imali priliku da sretnemo i Sinišu Kojića, direktora Politehničke škole u Kragujevcu..."

METALNA INDUSTRIJA
CNC MAŠINE

Tekst priredio: Stevan Jovičić

„U današnje vreme mašinska industrija je nezamisliva bez savremenih CNC (Computer Numerical Control) mašina. CNC mašine imaju skoro  iste delove kao i prethodne, ručno kontrolisane mašine. 

VREMEPLOV
“KRILATI” METAL - ALUMINIJUM

Autor teksta: Branko Hinić

“Prva eksploatacija boksita počela je pre 143 godine (1873) u Francuskoj. Ležišta su na relativno velikom prostoru bila rasprostranjena na površini, što je omogućilo da se proizvodnja odvija bez većih teškoća. Tako je, na primer, 1900. godine, iznosila 7.300 tona, da bi 1913. godine dostigla fizički obim od 309 hiljada tona u Francuskoj...“

 

U AVGUSTU 2018. godine vas očekuje novi broj:

Broj 75
Tema broja: Industrija pakovanja + Logistika
Izlazi iz štampe 28. avgusta, priprema se do 10. avgusta 2018.

 

 

 

ABB :: PUŠTEN U RAD PRVI ABB BRZI PUNJAČ ZA ELEKTRIČNA VOZILA U SRBIJI

IB - CADDY

 

ABB je stekao bogato iskustvo radeći na svim vrstama projekata, od malih instalacija na tehnički pogodnim mestima do inovativnih sistema brzog punjenja u gradovima i van njih. Dubina znanja i sposobnost bliske saradnje sa kupcima omogućava ovom inovativnom tehnološkom lideru da razvije niz dokazanih i povezanih rešenja za ekološki prihvatljive transportne sisteme.

 

FANUC :: VDK 1200 SISTEM ZA OBRADU NAKITA

Oracal polikarbonati

 

Juvelirska industrija se oduvek bazirala na velikoj koliČini manualnog rada. Povećanjem obima proizvodnje nakita, posebno prstenova, povećala se potreba za brojem ljudi koji rade na poliranju i brušenju. Da bi smanjili broj zaposlenih, kvalitet obrade koja je bila izmeštena van teritorije SAD, mnoge velike firme poput Tiffanija, Walmarta, su odlučile da povećaju udeo automatizacije u procesu proizvodnje i obrade nakita.

 

HEXAGON MANUFACTURING INTELLIGENCE :: ISTORIJA I EVOLUCIJA KONTROLERA MAŠINA ZA TROKOORDINATNE MERNE MAŠINE (CMM)

MPT SISTEMI

 

Kompjuterska numerička kontrola (CNC) je metod za automatizaciju upravljanja mašina alatki upotrebom namenskog hardvera, softvera i mikrokompjutera. Obično se koristi u proizvodnji za mašinsku obradu delova i njihovo merenje, izvršenjem programa za delove koji sadrži instrukcije i parametre koje će mašina alatka ili sonda slediti, kao što su posmak, brzina i pozicija osa.

 

LABSYS SRB D.O.O. :: TEHNOLOGIJA – INDUSTRIJA 4.0 - OSIGURANJE KVALITETA ZA MODERNU INDUSTRIJU

Alfa Laval


BuduĆnost pripada automatizaciji. Kada je Henri Ford pre više od 100 godina prvi put opremio svoju fabriku transportnim trakama, nije mogao zamisliti da će samo nekoliko generacija kasnije biti pojedinačno konfigurisani automobili koji dolaze sa linija – rezultat potpuno automatizovanog postupka. Ovaj napredak delimično je zasnovan na tehnologiji merenja koji se uvek poboljšava, pošto četvrta industrijska revolucija (Industry 4.0) zahteva merne instrumente koji mogu učiniti više od samog merenja.

SMART BUILDING TECHNOLOGIES D.O.O.:: DESIGO CC - SIEMENS INTEGRISANO REŠENJE ZGRADE

copa data


Desigo CCTM control centar je najnovija SCADA platforma visokih standarda upravljanja. Potpuno novi softver baziran na najsavremenijim tehnologijama. Desigo CC vam pruža udoban, jednostavan i efikasan način rada, nadgledanja, nadzora, optimizacije i upravljanja vašom zgradom.

 

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija • Puštanje u rad, održavanje i servisiranje

 

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA