NOVI BROJ :: Časopis Industrija Br. 78

 

Pred vama je naš prvi broj u 2019. godini i, da se ne lažemo, uopšte ga nije bilo lako spremiti. Deo redakcije na sajmu Ifam i Intronika u Ljubljani, deo vredno radi iz Beograda, a neki nisu uspeli ni da izbegnu grip koji je desetkovao mnoge u Srbiji, ali i u regiji. No, dali smo sve od sebe - te je ovo jedan sadržajan broj, sa interesantnim tekstovima čiji je fokus na građevinskoj industriji, obogaćen temama iz drugih oblasti, pa i dobrim vremeplovima koji nam donose korisne istorijske činjenice u poređenju sa današnjim trendovima.

Sa prijateljima iz poslovnog portala ekapija.com, donosimo odličnu retrospektivu 2018. godine sa aspekta industrijskih projekata i investicija. Sve u svemu, nije bilo lako raditi ovaj broj, ali je bilo zadovoljstvo, kao i 77. brojeva ranije. Očekuje nas veoma dinamično proleće, za vreme koga ćemo se opet razleteti po Evropi, kako bismo ispratili neke od sajmova sa kojih se već tradicionalno javljamo. I ove godine ćemo imati tu sreću da budemo na ISH u Frankfurtu, dok ćemo pred sam aprilski broj Industrije, imati svežu priču sa Hanoverskog sajma.

Godina puna izazova je pred nama, i lestvicu treba da postavimo visoko, kako bismo u decembru mogli da kažemo: „pa i nije bilo tako loše“.

Hvala na poverenju za sve ove godine – idemo dalje.

Nikola Mirković
glavni i odgovorni urednik

 

 

 

 

IZDVAJAMO

RAZGOVOR S POVODOM 
INSTITUCIJA STARA VIŠE OD VEKA I DALJE VELIKA PODRŠKA GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI

"U Beogradu postoji građevinska škola koja školuje decu za kadar u oblasti građevinarstva i elektrotehnike. Jedina je škola koja obrazuje deficitarne profile u trogodišnjem trajanju. Ono što je zaista fascinantno je da je škola osnovana 1902. godine kao treća u Evropi...“

GRAĐEVINSKA INDUSTRIJA
URAĐENA INFRASTRUKTURA U 2018.

"S obzirom na temu koja je u fokusu u ovom broju Industrije, građevinsku industriju, prosledili smo upit Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vezi sa informacijama o urađenim infrastrukturnim projektima u prošloj godini, kao i o relevantnim podacima za trenutne parametre."

RETROSPEKTIVA
RETROSPEKTIVA 2018

“Tradicionalno, za prvi broj u godini odvojimo nekoliko strana za analizu industrijske godine iza nas, koju detaljno pripremi Investicioni tim eKapije. I ovog puta urađena je analiza i formirana rang lista investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/ čitanost korisnika ovog poslovnog portala u 2018. godini."

 

 

U APRILU 2019. godine vas očekuje novi broj:

Broj 79
Tema broja: Nove tehnologije
Izlazi iz štampe 25. aprila, priprema se do 12. aprila 2019.

 

 

 

ABB :: DIGITALNA TRANSFORMACIJA NISKONAPONSKIH DISTRIBUTIVNIH MREŽA

IB - CADDY

 

ABB Ability™ Electrical Distribution Control System omogućava prikupljanje podataka od umreženih ABB niskonaponskih uređaja. Podaci se prosleđuju na cloud platformu pomoću komunikacionih modula Emax 2 prekidača, Ekip UP mernih uređaja ili TruONE uređaja za automatsko prebacivanje napajanja. Autorizovani korisnici mogu pristupiti podacima preko online portala Ekip SmartVision.

 

FANUC :: VELIKA POKRETLJIVOST – VISOKA PRODUKTIVNOST

Oracal polikarbonati

 

FANUC je proširio svoju široku paletu modela na još dva robota: robot za rukovanje M-20iD / 25 i varijantu ARC Mate 120iD. Oba ova modela imaju poboljšane karakteristike, veće brzine i veći radni opseg u poređenju sa njihovim prethodnicima. Oba nova robota se kontrolišu pomoću kontrolera R-30iB Plus.

 

TELEKOM SRBIJA A.D. :: OSLOBODI SVOJ BIZNIS

MPT SISTEMI

 

Ukoliko i Vaše poslovanje zahteva dinamičnu komunikaciju i stalan, neograničen pristup internetu, mts je za Vas pripremio Biznis Libero tarife koje Vam omogućavaju da radite u pokretu i da Vaša kancelarija bude uvek tamo gde ste Vi, jer imate neograničen superbrzi 4G internet!

 

E-LAGER :: SA SVOJOM JEDINSTVENOM PONUDOM PROIZVODA, MENJA SRPSKO TRŽIŠTE

Alfa Laval

 

Šta imaju zajedničko ležajevi, spojnice, zaptivci, ručke, ručice, lubrikanti, univerzalni lepak, stopice, kaiševi, kaišnici, osigurači? Jednostavno, ovi proizvodi obezbeđuju ispravan, kvalitetan i bezbedan rad svih uređaja, mašina, motora i mehaničkih pogona. Drugim rečima omogućavaju da se sve oko nas kreće, da radi, da svet jednostavno ide napred. Zajedničko za sve ove proizvode jeste i kompanija HandlerWest.

BECKHOFF AVTOMATIZACIJA D.O.O. :: ELM MERNI MODULI BECKHOFF: MERNA TEHNOLOGIJA U KLASIČNOM U / I SISTEMU

copa data


EtherCAT merni moduli su namenjeni za različite primene u industrijskim okruženjima i ispitnim uređajima. Serija "Basic linije" sa uzorcima od 10 ksps ili više uključuje višenamenske kanale sa različitim mernim opsezima (30V...20mV, +/- 20mA, puni / pola / kvartalni bitovi mernih listova, IEPE senzori, termoparovi, RTD senzori). Serija "Ekonomične linije" sa uzorkovanjem 1 ksps v2, 4, 6 i 8
kanalnih izvedbi višekanalnih struja i napona.

 

TERMOINŽENJERING :: VAŠ POUZDANI PARTNER U INDUSTRIJI

TERMOINŽENJERING

 

Od svog osnivanja 1985. godine, Termoinženjering je postao jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje najzahtevnijih objekata i siguran partner domaćim i stranim investi torima. Vrste radova: • Arhitektonski i građevinski radovi • Elektro radovi, napajanje i signalne instalacije • Automatsko upravljanje, SCADA, BMS • Mašinske instalacije, KGH i transportni sistemi • Instalacija procesne opreme • Vodovod i kanalizacija • Puštanje u rad, održavanje i servisiranje

 

ČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA INDUSTRIJA