Beograd sanira 6 nesanitarnih deponija, naručena izrada projekta

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda raspisao je tender za izradu projekta sanacije šest nesanitarnih deponija na teritoriji beogradskih opština.

Prema projektnom zadatku, u planu je sanacija deponija u Mladenovcu, Obrenovcu, Novom Beogradu (u okviru kompleksa JKP Zelenilo), Sopotu, Lazarevcu i Barajevu.

Na postojećim nesanitarnim deponijama ne postoji kontrola odlaganja otpada, a pored komunalnog otpada mogu se još pronaći i druge vrste otpada, najčešće otpad organskog porekla, građevinski otpad, kabasti otpad i sl.

Otpad je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, godinama odlagan na neadekvatan način, tako da nije vršeno nikakvo sabijanje, odnosno kompaktovanje otpada, kao ni njegovo prekrivanje.

Usled neadekvatnog i nekontrolisanog odlaganja otpada na predmetnim nesanitarnim deponijama poslednjih nekoliko godina je dolazilo do pojave nekoliko požara, koji su identifikovani kao jedan od najvećih problema po životnu sredinu i okolno stanovništvo.

Pošto su postojeća tela nesanitarnih deponija u najvećem delu bila popunjena, od pre nekoliko godina je započeto odlaganje otpada i van tela deponija.

Takođe, na prostoru nesanitarnih deponija ije uspostavljen monitoring osnovnih i specifičnih zagađujućih materija kvaliteta vazduha, nivoa komunalne buke, kvaliteta procednih otpadnih voda sa tela deponije, podzemnih voda i kvaliteta zemljišta.

Vrednost posla sanacije i remedijacije ovih deponija procenjena je na nešto više od 91 milion dinara.

Izvor: eKapija

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti