Kupovina računara – evo na šta treba da obratite pažnju

Komentari: 0
Fotografija od: Unsplash

Bilo da kupujete svoj prvi računar ili postojećem želite da nađete zamenu, napraviti dobar izbor zna da bude problematično. Svaki dan se na tržištu pojavlju novi modeli, te je u moru ponude teško odabrati računar koji će istovremeno odgovarati vašim potrebama i budžetu.

Cela stvar se dodatno komplikuje ukoliko ste potpuni laik.

Šta je važno prilikom izbora i na šta treba posebno obratiti pažnju su pitanja koja se neminovno postavljaju. U nastavku dajemo odgovor.

Evo šta treba da imate na umu kada se upuštate u kupovinu računara.

Koliki vam je budžet?

Odlučite koliko novca ste spremni da izdvojite. To će vam pomoći da suzite izbor i fokusirate se na uređaje koji vam stvarno pružaju najbolji odnos cene i kvaliteta.

Veoma pristupačni su Raspberry PI mikro računari koji predstavljaju idealnu platformu za učenje, rad i bilo koju vrstu eksperimantisanja koja vam može pasti na pamet.

Definišite svoje potrebe

Pre nego što počnete da razmišljate o kupovini važno je razumeti za šta će vam računar služiti. Da li vam je potreban za osnovne zadatke kao što su surfovanje internetom i korišćenje Office aplikacija, ili vam treba za zahtevnije aktivnosti kao što su grafički dizajn, programiranje ili igranje video igara?

Za nekog ko je profesionalac i računarska oprema mu je potrebna u poslovne svrhe, ključna je kupovina kvalitetnnog monitora i računarske jedinice sa jakim procesorom, ljubiteljima video igara će pored dobrog i kvalitenog monitora biti potrebna i snažna grafička kartica koja može da podrži i zahtevnije igrice.

Za one korisnike kojima su računari potrebni za gledanje filmova, serija, pisanje, čuvanje fotografija, laptopovi u kombinaciji sa eksternim uređajima za čuvanje podataka će pomoći u boljoj organizaciji.

Procesor i memorija

Procesor je srce svakog računara. Odaberite procesor koji može lako da se nosi sa vašim potrebama. Za osnovne zadatke dovoljan je procesor srednjeg ranga, dok će za zahtevne zadatke biti potreban snažniji procesor, kao što su Intel i7, i9, AMD Ryzen 7 ili 9.

RAM memorija je važna za multitasking i generalne performanse. Preporučuje se najmanje 8 GB RAM-a za osnovne zadatke, dok za intenzivnije zadatke trebate razmišljati o 16 GB RAM-a ili više.

Prostor za skladištenje SSD (Solid State Drive) nudi mnogo veće brzine učitavanja i pokretanja sistema u odnosu na tradicionalne HDD (Hard Disk Drive). Ako vam je potrebno mnogo prostora za skladištenje, možda ćete hteti kombinovati SSD za operativni sistem i aplikacije, sa HDD za skladištenje podataka.

Grafička kartica

Ako se bavite grafičkim dizajnom, video montažom ili volite da igrate zahtevne video igre, investiranje u kvalitetnu grafičku karticu je neophodno. Za osnovnu upotrebu integrisana grafika koja dolazi sa procesorom može biti dovoljna.

Ergonomija, kvalitet i proširivost

Ne zaboravite na ergonomiju, pogotovo ako planirate da provodite dosta vremena za računarom. Takođe, kvalitet izrade može uticati na dugovečnost uređaja.

Razmislite o tome koliko lako možete nadograditi računar. Proverite da li postoje dodatni slotovi za RAM i da li kućište omogućava laku zamenu komponenti.

Recenzije i garancija

Pre kupovine pročitajte recenzije i preporuke za modele koji vas interesuju. Takođe, razmislite o konsultacijama sa IT stručnjacima ili prijateljima koji se razumeju u tehniku.

Proverite kakvu garanciju nudi prodavac računarske opreme i kakve uslove podrške možete očekivati nakon kupovine.

Na kraju

Izbor prave računarske opreme može značajno uticati na vašu produktivnost i zadovoljstvo u korišćenju. Da biste napravili pravi izbor ključno je da jasno definišete svoje potrebe i prioritete, budite svesni svojih finansijskih mogućnosti i temeljno istražite dostupne opcije.

Uvek razmatrajte dugoročnu vrednost pre početne cene, fokusirajte se na komponente koje najviše doprinose performansama za vaše specifične potrebe i ne zaboravite na važnost garancije i podrške.

Na kraju, odabir računarske opreme je investicija u vašu budućnost, bilo da se radi o poslu, učenju ili zabavi.






 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti