Agrobiznis - Najuspešniji domaći rasadnici izvozom ostvaruju prihode veće od milijardu dinara

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay

Pri proizvodnji neke kulture jedan od najvažnijih koraka je nabavka kvalitetnog sadnog materijala. Sadni materijal trebalo bi nabavljati samo od renomiranog proizvođača sa višegodišnjom uspešnom proizvodnjom, jer to predstavlja garant kvaliteta, kako u pogledu sortnosti, tako i u pogledu zdravstvenog stanja sadnog materijala.

Stručnjaci kažu da bi prilikom procesa proizvodnje sadnica trebalo primenjivati postupke koji će omogućiti maksimalan kvalitet sadnog materijala, što je preduslov za dobijanje zadovoljavajućih rezultata zasada.
Kvalitet i svežina sadnica značajno je određena njihovim vađenjem iz rastila.

“Ovaj postupak uglavnom je mehanizovan, ali može se, u manjem broju sadnica, obavljati i ručno. Pri samom odvajanju korena od zemlje u najvećem broju slučajeva dolazi do kidanja sitnih žila, ali neretko i slabijih skeletnih.

Zato se u praksi posebna pažnja posvećuje ovom postupku, da ne bi dolazilo do osetnijih povreda korena, a samim tim slabijeg prijema sadnica i kasnije otežanih svih fizioloških procesa. Pri samom vađenju sve sadnice sa većim oštećenjima korena su lošijeg kvaliteta i ne bi ih trebalo koristiti u postavljanju voćnjaka”, navode naši sagovornici iz rasadnika Ivanjica.

Sertifikovane sadnice ili sejanci od sertifikovanog sadnog materijala proizvode se u rasadnicima.

Prema rečima naših sagovornika, rasadnik mora da ispunjava i određene zakonom propisane uslove. Pre svega, mora biti podignut u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita bilja na zemljištu na kome nisu gajene drvenaste voćne vrste najmanje dve godine. Zatim rasadnik mora biti homogen, jasno obeležen i da ima ivicu od najmanje dva metra koja je stalno obrađena i bez korova, ali i udaljen najmanje pet metara od drugog sadnog materijala niže kategorije.

Ako su u rasadniku u istom redu prisutne različite vrste, sorte ili klonovi, njihova međusobna udaljenost mora da bude najmanje jedan metar.

U Srbiji kao zemlji gde se gaji veliki broj različitih biljnih kultura postoji i srazmeran broj registrovanih rasadnika. Među njima je, prema prihodima u 2022. godini, najbolje bilo preduzeće iz Kule – Seveplant.

Seveplant d.o.o. je firma koja radi po uzoru na kompaniju Verbeek Boomkwerkerijen B.V. iz Holandije. Obe se bave proizvodnjom visokokvalitetnih sadnica jabuke, kruške, šljive i trešnje.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, uspešno preduzeće iz Kule je u 2022. godini ostvarilo prihode od 1,3 milijarde dinara. Za ovakav rezultat zaslužan je i izvoz sadnog materijala koji se nalazi na plantažama širom sveta, između ostalog na poljima Holandije, Velike Britanije, Rusije, Kine.

 

Izvor: Biznis.rs/Ljiljana Begović

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti