Easy Shotblaster – mašina za peskarenje sa rotacionim stolom RDT 150 sa inovativnom vision tehnologijom

Komentari: 0
Fotografija od: Rösler Oberflächentechnik GmbH

Dve Gama 300G turbine visokih performansi sa lopaticama za bacanje u obliku slova Y obezbeđuju kratke cikluse eksplozije i rad koji štedi energiju.

Kada je OTTOSTAHL GmbH morao da zameni staru mašinu za peskarenje sa rotacionim stolom, kompanija je insistirala na kratkim ciklusima, visokoj energetskoj efikasnosti i oslobađanju osoblja od napornih i monotonih fizičkih aktivnosti.

Ove izazovne zahteve ispunili su Rösler i specijalista za automatizaciju Teqram sa univerzalno upotrebljivim rotacionim stolom Easy Shotblaster RDT 150, opremljenim stacionarnim „inteligentnim“ robotom.

Ovaj robot postavlja radne komade na rotacioni sto na način koji optimalno koristi celu površinu stola, bez potrebe za bilo kakvom operacijom „podučavanja“.

OTTOSTAHL u Magdeburgu proizvodi visoko precizne plazma rezane komponente debljine do 30 mm, i komponente sečene plamenom do 300 mm debljine.

Portfolio usluga kompanije uključuje prilagođenu proizvodnju komponenti sa CAD tehnologijom i detaljne planove rada za odgovarajući način proizvodnje.

Pored toga, kompanija takođe nudi operacije naknadne obrade kao što su peskarenje, bušenje, mehaničko iskošenje, kao i organizovanje ispitivanja materijala kroz nezavisne eksterne kancelarije za ispitivanje materijala.

Inventar od 4.000 tona čelika različitih klasa i kvaliteta, u kombinaciji sa dokazanom mrežom dobavljača i partnera, garantuje brzu i pouzdanu obradu porudžbina.

Glavni faktor za investiciju - nedostatak kvalifikovanih radnika!

U svom odeljenju za peskarenje komponenti od lima, kompanija koristi tri mašine (dve mašine sa kontinuiranim valjkom radne širine 3.800 mm i mašinu za peskarenje sa rotacionim stolom).

Nakon što je korišćena više od 60 godina, stara mašina za peskarenje sa rotacionim stolom zamenjena je sistemom RDT 150 iz Roslera.

Ključni zahtevi kupaca za novim sistemom bili su postizanje specifičnih rezultata mlazom za širok spektar različitih komponenti, kratko vreme ciklusa i visoka energetska efikasnost celog sistema.

Pošto je u Magdeburgu veoma teško naći kvalifikovane radnike, kompanija je takođe zahtevala da se postojeći kadar rastereti teških fizičkih aktivnosti.

Stoga je potpuno automatsko mehaničko rukovanje komponentama takođe bio ključni zahtev. Na osnovu ovih specifikacija Rosler i Teqram su razvili potpuno automatsko rešenje za peskarenje oko Easi Shotblaster RDT 150 mašine sa rotacionim stolom.

Ceo sistem za peskarenje je integrisan u proizvodnu ćeliju dimenzija osam puta osam metara i sastoji se od inteligentnog stacionarnog robota i mašine za peskarenje RDT 150 opremljene odgovarajućim priborom.

Fotografija od: Rösler Oberflächentechnik GmbH

Proizvodna ćelija veličine osam puta osam metara sastoji se od inteligentnog stacionarnog robota i Rösler rotacionog stola RDT 150 mašine za peskarenje, opremljene sa dve turbine visokih performansi.

Robot prepoznaje komponente bez potrebe za „podučavanjem“

Sa svojom inovativnom tehnologijom obrade slike, robot kontrolisan vidom, nosivosti do 200 kg, automatski prepoznaje komponente postavljene u njegov radni deo, potpuno nezavisno od njihovog položaja na paleti.

Ovo eliminiše uobičajeno potrebno dugotrajno podučavanje ili programiranje robota. Štaviše, sa intuitivnim interfejsom nije potrebno posebno znanje.

Nakon automatskog odabira odgovarajućeg hvatača iz magacina za hvatanje, robot preuzima komponente i postavlja ih na rotacioni sto u optimalnom položaju.

Zatim daje podatke o komponentama kontrolama mašine za izbor odgovarajućeg programa za obradu.

Nakon što se polovina vremena ciklusa završi, robot automatski okreće komponente na rotacionom stolu kako bi optimizovao drugu stranu.

Nakon što je proces peskarenja završen, robot vraća gotove radne komade na paletu.

Univerzalna mašina za peskarenje sa rotacionim stolom sa dve turbine garantuje brzu i efikasnu obradu

Mašina za peskarenje sa rotacionim stolom RDT 150 omogućava peskarenje radnih komada različitih veličina i oblika. Sto ima prečnik od 1.500 mm i nosivost od 500 kg.

Da bi se obezbedilo potrebno kratko vreme ciklusa, mašina je opremljena sa dve Gama 300G turbine, svaka sa instaliranom snagom od 11 kV.

U poređenju sa konvencionalnim turbinama, Rösler Gamma turbine sa svojim zakrivljenim lopaticama u Y-dizajnu generišu do 20% veće performanse eksplozije.

Istovremeno troše mnogo manje energije. Pregrade postavljene ispred turbina takođe pomažu u smanjenju vremena ciklusa i potrošnje energije.

Kada se radni komadi na stolu okreću, protok medija za peskarenje se isključuje, ali turbine nastavljaju da rade punom brzinom.

Ovo sprečava skupe energetske oscilacije koje se javljaju kada turbine usporavaju i ubrzavaju.

Pre nego što robot okrene radne komade, specijalni blow-off uklanja ostatke medija za peskarenje sa rotacionog stola.

Opciono ručno učitavanje povećava operativnu fleksibilnost

Oko 90% svih komponenti može da se utovari i istovari pomoću robota.

Ako težina komponente premašuje kapacitet robota, takve komponente se mogu utovariti i istovariti kranom. Isto tako, vrlo male komponente se mogu učitati na ovaj način, kada bi automatsko učitavanje zahtevalo previše vremena.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju ručnog punjenja, turbine se potpuno isključuju pre nego što se vrata komore za eksploziju mogu otvoriti.

Čvrsta konstrukcija kompaktne mašine za peskarenje garantuje dugo vreme rada opreme. Na primer, komora za eksploziju, napravljena od čvrstog manganskog čelika, obložena je lako zamenljivim habajućim pločama napravljenim od materijala koji je veoma otporan na habanje.

Pored toga, mogu se koristiti obe strane lopatica u obliku slova Y u Gama turbinama.

Ovo praktično udvostručuje njihov upotrebni vek. Sistem brze zamene omogućava zamenu lopatica za bacanje bez demontaže turbina.

Visoko automatizovan EasY Shotblaster RDT 150 omogućava OTTOSTAHL-u efikasno čišćenje peskarenjem širokog spektra komponenti, od lima sa drastično smanjenim ulaganjem rada i znatno poboljšanim uslovima rada za zaposlene.

www.rosler.com
www.ottostahl.de
Za više informacija, posetite: www.rosler.com

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti