GEOMETRIC EUROPE REŠENJA ZA INDUSTRIJU

Komentari: 0

Robert Hutter (CEO, Geometric Europe)

Jedan od predavača na IB-Caddy Live seminaru u Ljubljani, bio je i direktor za Evropu kompanije GEOMETRIC EUROPE GmbH, gospodin Robert Hutter sa kojim smo razgovarali na temu CAMWorks programa za generisanje CNC koda, tehnologiji G kod za CAMWorks Virtual Machine i o novitetima CAMWorks Tolerance Based Machining koje su predstavljene učesnicima skupa.

Časopis Industrija: Kažite nam koje su glavne prednosti u odnosu na druge CAM programe?

Robert Hutter: Ako bismo uporedili prednosti našeg CAM programa sa ostalim, CamWorks je počeo 1997. sa svojim prvim izdanjem i do sada je instalirano dosta u odnosu na prvu verziju u okviru SolidWorksa, tako da mi nikad nismo imali neke druge CAM programe. Pokušali smo to od samog početka i zato i danas iznova dokazujemo da su glavne prednosti CAM programa upravo te koje SolidWorks koristi.
Takođe, od samog početka naš fokus bio je na pojednostavljenju i uproštavanju programa što je više moguće. Naš sistem prepoznaje automatski šta mašina želi i mi znamo način na koji to može biti sprovedeno u različitim kompanijama, i to je jedan od razloga po čemu se izdvajaju naš sistem i tehnologije podataka; to je sve sinhronizovano automatski – te možemo izdvojiti glavne prednosti. Iz istog razloga, mi možemo programirati u minuti ono za šta drugima trebaju sati.

Časopis Industrija: Koje su najvažnije osobine u novoj verziji? Da li su one korisne za industriju?

Robert Hutter: Da naravno, naša proizvodna strategija je da mi imamo uvek otvoreni prostor da čujemo naše klijente i osluškujemo tržište i uvek da u velikoj meri i na pravi način odgovorimo na pitanja i zahteve naših klijenata. 

Glavna stvar u okviru nove verzije je preko 120 detalja koji su izmenjeni u softveru. Sada imamo zaokrete – skretanja, STL bazu, upravljanje reznom glavom za bolju kontrolu sudara – kolizije, ali jedna od najvažnijih stvari kod tolerantnih bazičnih mašina je to što je kompatibilna sa najnovijom verzijom koju sada puštamo na tržište.

Časopis Industrija: Da li mislite da je korišćenje CAMWorks verzije dosta brže u poređenju sa drugim CAM programima?

Robert Hutter: Da, kada uradite vaš dizajn, postoje tri osnovna koraka kako biste došli od ideje do proizvoda uz pomoć CNC mašine. Prvi korak je dobar program o kome sam već govorio, zatim naša tehnološka baza podataka, što dovodi do smanjenja vremena programiranja. Sledeći korak, kada završite sa programiranjem je da ubacite deo u mašinu i onda uradite proveru da li je sve tačno postavljeno. Za ovo imamo CamWorks Virtual Machine tako da po eliminisanju dodatnog koraka možemo uraditi simulaciju na našem računaru i kada to završimo ne moramo više verifikovati na mašini, što nam štedi mnogo vremena a takođe to možemo raditi uporedo, dok mašina proizvodi nešto drugo. I treći korak – kada završimo sa verifikacijom programa, naravno na mašinskom delu, tada koristimo Ultra visoke performanse za ubrzavanje mašinskog vremena rada i do 80%.

Časopis Industrija: Koje su prednosti integrisanog sistema?

Robert Hutter: Glavna prednost je konstantnost podataka, tako da u jednom fajlu imamo dizajn i podatke za proizvodnju. Pa u prošlosti se dešavalo mnogo puta da dizajn bude u verziji 3 a da je mašina u verziji 2 u ovom delu proizvodnje, ali sada svaki put kada nešto izmenite u proizvodnji, CAM sistem automatski zna šta ste izmenili i usklađuje podatke u skladu sa tim.

Časopis Industrija: Šta mislite o strategiji za grubu obradu operacije Volumill?

Robert Hutter: Volumill nije naš proizvod pa ga nismo mi razvili, ali pokušavamo da licenciramo tehnologiju i integrišemo u naš sistem - u ovom slučaju Volumill gde smo uradili isto to, a koji je napravljen od strane kompanije Celeritive Technologies i da se vratim na Vaše pitanje, i to je najbolja tehnologija za grubu obradu koju koristimo u industriji. Upravo to je razlog zašto smo doneli odluku da koristimo ovu tehnoligiju umesto da razvijamo sopstvenu.

Časopis Industrija: Kakve su nove osobine i prednosti Tolerance Base Machining?

Robert Hutter: To je veliki korak za bilo kojeg našeg klijenta/kupca, zato što u prošlosti, ako ste koristili neke informacije kao što je tolerancija ili površina koja se obrađuje itd, niko nije koristio te podatke – zato su ovi podaci prisutni u nacrtu ali ne i u izradi. Sada SolidWorks omogućava da se sve to koristi, i nije neophodno da se postavlja nacrt pored računara kada se programira izrada nekog dela. I opet ponavljam, informacije se koriste automatski, i zato nije potrebna ljudska interakcija za dobijanje određene tehnologije za mašinu, i opet – podaci su dosledni, tako da kada ih jednom dobijemo – koristimo ih u svim neophodnim slučajevima.

Časopis Industrija: Kakva su Vaša predviđanja za narednu godinu? Planirate li nešto posebno?

Robert Hutter: Da naravno, planiramo mnogo toga novog. Glavni fokus biće osluškivanje potreba naših klijenata, u decembru ove godine zaokružićemo sve te informacije i upravo povratna reakcija kupaca biće nam prioritet prilikom donošenja odluke o tehnologiji koja će biti targetirana i primenjena na novu verziju, ali glavna oblast naravno biće poboljšanja i inovacije pri proizvodnji Tolerance Base Machining koje smo i lansirali ove godine kao verziju broj 1, i kao što možete da pretpostavite - tu ima još mnogo posla kako bi sve to približili i prilagodili potrebama naših klijenata. Na taj deo ćemo se najviše fokusirati u narednom periodu.

 

O Autoru

Razgovor vodila: Aleksandra Radosavljević

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti