POGLAVLJE 20 TRASIRA PUT ZA KONKURENTNIJU PRIVREDU

Komentari: 0

„Otvaranje poglavlja dvadeset – preduzetništvo i industrijska politika i otvaranje i zatvaranje poglavlja 26 – obrazovanje i kultura predstavlja potvrdu napretka Srbije u procesu evropskih integracija i posebno je značajno za poslovnu zajednicu, za kompanije iz svih sektora – za celu privredu“, ocenio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Mada zemlje koje su već završile proces evropskih integracija, poglavlje 20 ubrajaju u lakša za pregovaranje (do sada nijedna država nije tražila prelazne periode niti posebne dogovore o ovom poglavlju) po rečima Čadeža, predstoji nam veliki posao jer će tok i rezultati pregovaračkog procesa itekako trasirati buduću mapu puta nacionalne privrede.

Što naše reforme budu uspešnije, strategije, politike i mere koje budemo donosili efikasnije i usklađenije sa standardima i principima razvijenih evropskih ekonomija, ukazao je Čadež, bićemo ne samo bliži pozitivnim ocenama Brisela, već će nam okruženje biti podsticajnije za poslovanje i velikih i malih i srednjih preduzeća, za razvoj preduzetništva i inovacija. Biće više stranih, ali i domaćih investicija, a lokalna privreda postaće konkurentnija i sposobnija za žestoku utakmicu koja je očekuje na međunarodnom tržištu.

„U kreiranju novih politika i modela rasta potreban je sektorski pristup koji omogućava jasniji fokus – pri definisanju šta želimo da postignemo, namenski kreirane mere podrške za svaki sektor pojedinačno i proaktivan pristup u privlačenju investicija i promociji izvoza. Stav Privredne komore Srbije je da se nacionalnim politikama moraju podržati sektori koji imaju: najveću dodatu vrednost - odnosno najveći stepen finalizacije proizvoda – prerađivačka industrija, potencijal za izvoz i za nove investicije i kapacitet da za sobom povuku i ostatak privrede“, kaže Čadež.

Privredna komora Srbije je, u konzorcijumu sa ekspertskim organizacijama, po rečima Čadeža, već uradila analize performansi i lanaca vrednosti u četiri odabrana sektora, koje će predstavljati važan input za predstojeće pregovore u okviru ovog poglavlja.

Takođe, pokrenućemo inicijativu za zajedničku deklaraciju svih poslovnih udruženja u Srbiji, kojom ćemo, po ugledu na neke druge zemlje, definisati određene tačke iz ugla privrede važne za pregovaranje o ovom poglavlju, najavio je Čadež.

Sektor malih i srednjih preduzeća je okosnica ekonomskog rasta EU, o čemu svedoče podaci da je 2015. godine, u EU- 28, oko 23 miliona malih i srednjih preduzeća zapošljavalo oko 70 odsto svih radnika i generisalo gotovo tri petine dodate vrednosti u realnom sektoru.

„Da bi naša preduzeća dostigla standarde i bila konkurentna evropskim, neophodno je da radimo na jačanju njihove konkurentnosti, podrškom internacionalizaciji, između ostalog, kroz njihovo uključivanje u dobavljačke lance velikih međunarodnih kompanija, ali i na reformi obrazovanja i unapređenju pristupa izvorima finansiranja, što je posebno važno pitanje za mala i srednja preduzeća, kako bi obezbedila sredstva za rast i razvoj, objašnjava Čadež.

Komore, podsetio je Čadež, imaju važnu ulogu u podršci kompanijama da jačaju svoje proizvodne i izvozne kapacitete i ljudske resurse i da privuku sredstva i uspešno upravljaju finansijama, posebno kada je reč o korišćenju evropskih fondova, koji su nam već na raspolaganju, kao što su Cosme i Horizont, ali i novih izvora finansiranja.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti