Oporavak tržišta nekretnina uz stabilne cene i rast potražnje

Komentari: 1
Fotografija od: pixabay.com

Tržište stambenih nekretnina se oporavilo, nakon pada od skoro 70 odsto za vreme vanrednog stanja, a cene su ostale gotovo nepromenjene izjavio je za Tanjug Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije i predsednik UO Klastera nekretnina.

On je rekao da se već u poslednjoj sedmici maja promet nekretnina vratio na nivo iz februara ili prve nedelje marta, kao i da je povećana potražnja kuća u prigradskim opštinama u okolini Beograda i drugih većih gradova.

"Za razliku od zemalja gde su mere za suzbijanje korona virusa dovele do većeg pada prometa nekretnina i gde će to trajno ostaviti posledice, to kod nas nije slučaj. Jer, naše tržište nije zavisno od kreditnih kupaca već je investiciono, pošto 70 odsto kupaca na našem tržištu kupuje gotovinom", rekao je Đorđević.

On objašnjava da cene nekretnina odražavaju odnos ponude i potražnje i očekuje da će potražnja u Srbiji ostati velika i da se zato neće snižavati cena nekretnina.

"U toku ove krize došlo je do preraspodele cena na tržištu, pa su tako porasle cene kuća u prigradskim naseljima i obodnim opštinama Beograda, kao što su Grocka, Barajevo, Lazarevac, Sopot... Isto je i u okolini Novog Sada. Ljudi su videli da za cenu, na primer, dvosobnog stana u Mirijevu mogu da kupe kuću sa placem i okućnicom u pomenutim opštinama", naveo je Đorđević.

Kada je reč o stanovima, njihova cena stagnira i na istom je nivou kao i pre krize, kaže Đorđević i dodaje da se novi stanovi prodaju i da su "svi veliki projekti rasprodati".

I dalje se najviše traže stanovi na Novom Beogradu i Vračaru, u centru grada, ali i u obodnim naseljima kao što su Mirijevo i Žarkovo gde je cena stanova jeftinija, u novogradnji između 1.200 i 1.400 evra po kvadratu, dok je nešto niža cena starih stanova.

Đorđević navodi da su u Srbiji bolji uslovi za stambene kredite nego u zemljama regiona, pošto su kamatne stope niže i iznose, u proseku oko 2,7 odsto, dok su u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori znatno više, oko 3,2 ili 3,3 odsto. "Ne verujem da će cene nekretnina da padnu kod nas, nisu pale ni u SAD, gde je tržište potpuno drugačije", kaže Đorđević. Inače, tržište SAD je najveće na svetu i utiče na kretanja na svim ostalim tržištima.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije nema pada aktivnosti kada je reč o stambenim kreditima, registrovano je oko 120.000 stambenih kredita ,a njihova prosečna vrednost je oko 30.000 evra.

 

Izvor: PKS

1 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
Sredo Savkic
16.03.2021 18:32
2021 je godina Covid-19 je jos tu istina kontaktirao sam Solis agenciju cene ne padaju ali ni potraznja za stanovima nije kao pre.Svi se plase ekonmske krize posle Covid-19. Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti