Intenzivne aktivnosti u projektu SENSES u Dunavskom regionu

Komentari: 0
Fotografija od: Privredna komora Srbije

Kroz partnerstvo na projektu SENSES u proteklih pola godine vršila se analiza socijalnog preduzetništva u Dunavskom regionu. Zajednički izveštaj kao strateški dokument doprinosi određivanju strategije na regionalnom nivou i daljima preporukama SENSES politika za razvoj socijalnog preduzetništva. PKS je deo inicijative Globalni dogovor UN u okviru koje je projekat istaknut kao primer dobre prakse promocije socijalnog preduzetništva.

Prema rezultatima dosadašnjih analiza sprovedenih u ovom projektu, osnovni pravci razvoja socijalnog preduzetništva su uspostavljanje pravnog okvira podržanog alatima za merenje njegovog uticaja, jačanje nacionalnih i internacionalnih odnosa, unapređenje mogućnosti za izlazak na tržišta, širenje mogućnosti za finansiranje na javnom i privatnom nivou i nastavak sprovođenja programa obuka budućih preduzetnika.

Istovremeno, rumunska agencija za regionalni razvoj Južne Muntenije postala je novi partner na projektu SENSES. Osnovna preporuka bila je potreba za edukacijom menadžera kompanija koje zapošljavaju ljude sa invaliditetom jer se ispostavlja da dati poslodavci ne poseduju potrebna znanja i veštine u osmišljavanju opisa njihovih poslova i radnih zadataka.

U sklopu projekta, Beč je u septembru bio domaćin sastanka SENSES partnera iz regiona, a cilj okupljanja bio je pokretanje kreativne diskusije o razvoju projekta i definisanje sledećih koraka. Osim što se radilo na zajedničkom SENSES izveštaju, tema sastanaka bilo je i definisanje modula za treninge socijalnih preduzetnika. Kruna zajedničkih aktivnosti i ideja biće e-platforma za trening i mentoring na SENSES sajtu.

Sprovedeno je i istraživanje među socijalnim preduzećima o podršci koju pruža SENSES, a u cilju informisanja o veštinama, kompetentnosti, ciljevima, biznis planovima i njihovom prisustvu na tržištu. Rezultat istraživanja poslužiće razvoju prilagođenih modula obuke za socijalne preduzetnike, a oblikovaće i preporuke za razvoj politika socijalnih preduzeća u Dunavskom regionu. Upitnik je sadržao 22 pitanja a razvio ga je austrijski ZSI.

Regionalna razvojna agencija Gorenjska BSC iz Kranja 5. i 6. decembra bila je domaćin seminara i studijske posete SENSES. Na seminaru je predstavljena legislativa socijalnog preduzetništva u Sloveniji, kao i primeri uspešnih socijalnih preduzeća.

Konferencija o socijalnom preduzetništvu u Hrvatskoj realizovana je 14. novembra 2017. Događaj je otvorio minister rada i penzionog sistema Republike Hrvatske. Dato ministarstvo je odgovorno za razvoj socijalnog preduzetništva kroz implementaciju strategije razvoja socijalnog preduzetništva u Republici Hrvatskoj u period 2015-2020. Kao kreator politika, Ministarstvo ima stratešku saradnju sa SENSES projektom.

Tokom dvodnevne posete makedonskoj organizaciji Konekt koja se bavi istraživanjem socijalnog preduzetništva u region Z/Balkana, održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Delta fondacije, koji su bili prilika za razmenu iskustva i dobre prakse. Ovaj sastanak predstavljao je šansu za isticanje neohodnih činjenica za zajedničku strategiju razvoja socijalnog preduzetništva i sinergiju institucija, što će uticati zna uspešniji razvoj socijalnog preduzetništva u obe zemlje.

U maju 2017. predstavljen je novi Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu u Slovačkoj, koji jasno definiše teme socijalne ekonomije i mogućnosti podrške za njen dalji razvoj. Između ostalih novina koje ovaj Nacrt zakona donosi tu je i definicija delimičnih socijalnih preduzeća, implementacija vaučera od strane države pomoću za socijalne usluge namenjene preduzećima (a prema belgijskom modelu) kao i primeri ugovora za socijalna preduzeća koja žele da se radno integrišu. Zakon će takođe regulisati sistemsku podršku i mehanizme kontrole za socijalna preduzeća.

Detaljniji opis aktivnosti potražite u biltenu projekta.

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti