Poslovni dress code - kako se obući za posao?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Svaka zaposlena dama se pored brojnih izazova u vezi sa poslom svakodnevno susreće i sa pitanjem šta danas obući. Istina je da poslovni dress code podrazumeva određena pravila, koja uglavnom diktira vrsta posla kojom se bavimo.

U nastavku teksta dajemo vam predloge kako sve može izgledati vaš poslovni outfit. Nije tajna da je za utisak ozbiljnosti i uspeha u garderober potrebno uključiti luksuzne komade odeće visokog kvaliteta, a izbor vrsnih primeraka takvih odevnih predmeta možete pogledati ovde.

#1 Formalan stil odevanja je nepogrešiv izbor

Iako ga neki ocenjuju kao konzervativan način odevanja, istina je da sa formalnim stilom teško možete pogrešiti. On će vam pomoći da delujete ozbiljno, poslovno i ulivate poverenje klijentu ili saradniku, što je ogroman plus za vaš poslovni uspeh.

Takav stil podrazumeva da ćete posećivati prodavnice u kojima možete naći pantalone na ivicu, dobro ukrojen sako, suknju do kolena, a uglavnom dominiraju tamnije boje - crna, teget, grafitna i sl. Takođe su neizostavne potpetice, među kojima ubedljivu prednost imaju salonke odmerene visine štikle, kao i najlon čarape u nijansama kože. Kada se ovakav outfit upotpuni i besprekornom belom košuljom, utisak o profesionalizmu i ozbiljnosti dame koja preferira takav izgled je kompletan.

Nakitom se ovakvom autfitu može dodati nota elegancije - dovoljno je odabrati diskretne komade kvalitetnog nakita ili neki od svevremenih modela ženskog ručnog sata. Važno je ne preterivati sa količinom nakita niti koristiti krupne komade jer se oni nikako ne uklapaju u poslovni izgled.

#2 Savremeni casual stil je takođe opcija za poslovni look

Naravno, ne podrazumevaju sva zanimanja isti nivo formalnosti u oblačenju. Najviši stepen formalnosti u odevanju treba da imaju sudije, advokati, ekonomisti u velikim bankarskim sistemima i tako dalje, ali nije zanemarljiv broj profesija koje ne podrazumevaju strog poslovni stil.

Ukoliko se bavite takvim poslom, dozvoljeno je više slobode u uklapanju odevnih predmeta, što se odnosi i na boje, vrste materijala i krojeve, pa se tako bela košulja može kombinovati sa bež pantalonama neformalnijeg kroja, i svemu tome dodati ženske cipele po vašem izboru (važno je da boje nisu napadne i da visina štikle ne prelazi visinu koju podrazumeva poslovni stil), kao i neki komad nakita.

Važno je, naravno, i u jednom manje formalnom načinu odevanja ne preći granice pristojnosti jer slobodniji poslovni stil ipak podrazumeva određeni nivo formalnosti, a i pomaže da vas vaši saradnici shvate ozbiljno, što je neophodno za uspešnu poslovnu saradnju.

#3 I ležerni stil je postao varijanta poslovnog izgleda

Podrazumeva se, kao što smo spomenuli, da se neće na isti način odevati ljudi koji se bave različitim pozivima, pa tako postoje značajne razlike između načina na koji treba da se odeva direktorka istaknute kompanije i developer u nekoj start-up firmi. U drugom slučaju posao ne podrazumeva redovne sastanke sa klijentima, prilikom kojih je neophodno ostaviti utisak strogosti i ozbiljnosti.

Stoga je svima koji se bave takvim tipom zanimanja dozvoljeno da na posao dolaze u farmerkama, majicama, duksevima, pa čak i trenerkama, a i patike modernog dizajna sa veoma upadljivim kombinacijama boja takođe mogu biti deo ležernog outfita za posao.

Takođe, takav vid odevanja primeren je i za neformalna druženja sa kolegama nakon radnog vremena, u kafiću ili na nekom drugom mestu koje ne zahteva elegantno i strogo odevanje.

#4 Negovan izgled je zajednički za svaki tip poslovnog odevanja

Negovana koža, kosa i nokti najbolji je nakit koji svaka žena može da ponese. Lak koji je počeo da spada, iskrzani krajevi kose i suva koža koja vapi za hidratacijom sigurno neće ostaviti dobar utisak ne samo na klijente i saradnike, već i na kolege i nadređene.

Zato je neophodno voditi računa o tome da vaše telo izgleda negovano, a onda vam nije potrebno da drugim detaljima skrećete pažnju sa svog lica ili ruku. Kada je reč o kosi, važno je da bude uredna, dakle čista, bez isušenih krajeva i u boji koja pristaje vašem tenu i vašem licu.

Nokti treba da budu podsečeni ili srednje dužine, a ukoliko ih lakirate, birajte neupadljive tonove, one koji se stapaju sa bojom kože. Složićete se da za rane jutarnje sastanke nije primereno staviti crni ili crveni lak i da su to detalji koji skreću pažnju sa vašeg profesionalizma, što zasigurno nije njihov željeni efekat.

Kožu treba hidrirati, voditi računa o tome da su ruke glatke na dodir, a koža lica ne treba da bude zatrpana šminkom, što je još jedna česta greška koja se može napraviti kada je reč o poslovnom izgledu. Šminka, kao i sve drugo što nam služi da unapredimo svoj izgled, može se pretvoriti u oružje upereno ka nama ako je ne koristimo na pravilan način. Mnogo šminke odaje utisak nesigurnosti i manjka urednosti, što takođe nije povoljan ishod za nas.

Zato treba nastojati da koža bude negovana pre svega, a onda je dovoljno i sasvim malo pudera, maskare i neupadljivog ruža da delujemo sveže, odmorno i orno za nove poslovne zadatke.

Pažljivo birajte odevne komade, aksesoar i make up, vodeći se prirodom vašeg posla i time šta je prijatelj vaše građe kako biste ostavili najbolji utisak i verujte da on neće izostati!

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti