Sajam etno hrane i pića
Radi se o jedinstvenom regionalnom događaju posvećenom očuvanju i promociji domaće etno hrane, pića i tradicionalnih prehrambenih proizvoda lokalnog i autohtonog porekla.
To je smotra proizvođača, zanatlija, domaćinstava, udruženja i malih preduzeća koji čuvaju gastronomski identitet svojih krajeva i istovremeno ga predstavljaju tržištu.
Manifestacija okuplja učesnike iz svih delova zemlje i regiona koji mogu da ponude autentične, najčešće rukom rađene specijalitete i pripremljene od organskih sirovina, po starinskim receptima: sireve sa planinskih pašnjaka, dimljene mesne prerađevine, domaće ajvare, med i rakiju, vina iz porodičnih vinarija, sušeno voće, pekmeze, slatka i druge proizvode koji u sebi nose duh i bogatstvo lokalnih sredina.
Uz takve proizvode ide i oprema za zanatsku proizvodnju hrane, kao i ambalaža za pakovanje.
Mali proizvođači pretežno nastupaju na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.
Manifestacija ima, pre svega, poslovni i promotivni karakter sadržan u osnovnom cilju: Utemeljenju robne marke etno proizvoda.
Tokom protekle dve decenije ovaj sajam je odigrao značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu desetina domaćih autohtonih proizvoda, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.
Zbog toga su najpažljiviji pratioci ove manifestacije distributeri, dobavljači hotela i trgovinskih lanaca, vlasnici restorana, trgovinskih radnji ili šefovi kuhinja, profesionalni gastronomi, kupci iz inostranstva radi zaključenja kupoprodajnih ugovora.
Tokom sajma organizuju se stručne radionice i panel-diskusije o značaju zaštite geografskog porekla, sertifikacije i brendiranja proizvoda, kao i o mogućnostima plasmana na domaćem i stranom tržištu.
Stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, marketinga i prava objašnjavaju proces registracije oznaka kvaliteta, korake u formiranju robne marke, kao i prednosti koje proizvođači ostvaruju kada svoj proizvod zaštite kao "autentičan i originalan".
Manifestacija po pravilu završava ocenama stručnog žirija koji koji ima uvid u kvalitet, izgled, autentičnost i način prezentacije izloženih proizvoda, a pobednici dobijaju sertifikate i promotivne pogodnosti , ali i dragocenu vidljivost kroz medije i turističke organizacije koje podržavaju ovaj događaj.
Eminentni stručnjaci prepoznaju najkvalitetnije proizvode u više robnih grupa i podgrupa i dodeljuju diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje - "Sajam etno hrane i pića - Robna marka iz Srbije 2025. godine".










