Za trgovanje kriptovalutama biće potrebna licenca - Zakon o digitalnoj imovini uskoro na javnoj raspravi

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Nacrt Zakona o digitalnoj imovini, koji će urediti oblast kriptovaluta i blokčejna, kao i digitalne imovine uopšte, blizu je finalne verzije i uskoro bi trebalo da se nađe na javnoj raspravi, kaže Dušan Romčević, inspektor u Komisiji za hartije od vrednosti, koji učestvuje u izradi tog dokumenta. 

„Ostalo je da se dovrše neki detalji. Svakako će oni koji posluju u ovoj oblasti morati da poštuju pravila o pranju novca i zabrani finansiranja terorizma, a biće uspostavljen i sistem za borbu protiv prevara. Takođe će biti uvedeno licenciranje, a licencu će, u zavisnosti od konkretne delatnosti, davati Narodna banka Srbije i/ili Komisija za hartije od vednosti”, objašnjava Romčević za Startit Dnevnik. 

Posebni uslovi za poslovanje u oblasti kriptovaluta 

U Narodnoj banci, koja takođe učestvuje u kreiranju Zakona o digitalnoj imovini, navode da će postojati posebni uslovi za one koji žele da posluju u ovoj oblasti. 

„Biće utvrđeni kapitalni zahtevi, fit and proper zahtevi, organizacioni, kadrovski i tehnički zahtevi za lica koja pružaju usluge povezane s virtuelnim valutama, kao i nadzor nad svim aspektima njihovog poslovanja, uz vođenje računa o stabilnosti finansijskog sistema i drugim specifičnostima koje se odnose na poslovanje u Srbiji”, opisuju u Narodnoj banci. 

Poseban akcenat biće na izdavanju i poslovanju digitalnim tokenima, što bi trebalo da omogući nov metod finansiranja poslovanja, pre svega malih i srednjih preduzeća. Sistem koji se uspostavlja će omogućiti da se u Srbiji, na legalan način i preko licenciranih platformi, ulaže u bitkoin kao i u druge oblike digitalne imovine.

Koliko je to važno, možda najbolje govori podatak iz studije koju je uradio Evropski parlament, da je na početku ove godine vrednost kripto imovine bila veća od 250 milijardi dolara. Uz to navode i da se skoro polovina godišnjih transakcija u bitcoinu može povezati s ilegalnim aktivnostima. Zato i guverner Engleske banke poziva na stvaranje novog sistema.

Ne verujte u priču o brzoj zaradi ulaganjem u kriptovalute

Digitalne valute, tokeni, kriptovalute i bločejn nisu nužno povezani pojmovi. Svi ti nazivi i način na koji čitava industrija funkcioniše, čine ljude zbunjenima. Upravo tu je prostor u kojem se pojavljuju prevaranti koji jure laku zaradu, objašnjava Marija Blešić iz Belgrade Crypto Community

Sve počinje reklamama koje građanima opisuju kako da ulože novac u određenu kriptovalutu i na taj način brzo zarade. Primer je već pomenuti bitcoin, koga su u početku investitori kupovali za nekoliko dolara, a danas ga mogu prodati za nekoliko hiljada dolara. 

Kako da znamo šta se nalazi “u džaku”? 

„Jedna od osnovnih ideja iza koncepta kriptovaluta jeste oslobađanje od međuposrednika, kao što su banke, i samostalno raspolaganje novcem. Ta samostalnost donosi sa sobom odgovornost. Da bi pojedinac znao šta kupuje i šta rudari mora da uradi istraživanje: koja je to valuta, čemu služi, kako radi, kako im izgleda github, šta piše u whitepaperu…

Sledeće što može da uradi jeste da nađe taj projekat na Redditu, Discordu ili Telelegram grupi i raspita se u zajednici. Istraživanje i komunikacija sa zajednicom su ključni i uvek moraju da postoje pre kupovine bilo koje kriptovalute”, objašnjava Blešić.

 

Izvor: Startit.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti