Evolucija sajber bezbednosti - od igara mačke i miša do digitalnog bojnog polja

Komentari: 0
Fotografija od: Unsplash.com

U svetu koji je sve više umrežen, evolucija informacionih tehnologija donela je sa sobom mnoge pozitivne promene, ali i ranjivost.

Kako naše oslanjanje na digitalne sisteme raste, raste i potreba za snažnim merama sajber bezbednosti. Istorija sajber bezbednosti je priča o stalnom prilagođavanju i inovacijama, pošto su sajber pretnje postale sofisticiranije i sve prodornije.

U ovom članku ćemo istražiti evoluciju sajber bezbednosti, od njenih ranih dana rudimentarne zaštite do složenog pejzaža današnjeg digitalnog bojnog polja.

Počeci sajber bezbednosti

Rođenje sajber bezbednosti može se pratiti unazad do ranih dana računarstva kada je fokus bio prvenstveno na fizičkoj bezbednosti.

Tokom 1970-ih i 1980-ih, pojava personalnih računara i porast hakerskih zajednica doveli su do povećane potrebe za zaštitom od neovlašćenog pristupa.

Tokom ovog perioda, mere sajber bezbednosti bile su rudimentarne u poređenju sa današnjim standardima. Obrazovanje korisnika je odigralo značajnu ulogu u podizanju svesti o važnosti bezbednih praksi, kao što je kreiranje jakih lozinki i izbegavanje sumnjivih veb lokacija. Međutim, koncept sajber bezbednosti je još uvek bio u povoju.

Za jednu manje poznatu priču iz ranih dana sajber bezbednosti vezuju se slotovi. Naime, osamdesetih godina prošlog veka grupa hakera je otkrila ranjivosti u kompjuterizovanim sistemima slot mašina u kockarnicama.

Tommy Glenn Carmichael je najpoznatiji haker slot mašina iz tog vremena, koji je do trenutka kada je uhapšen ukrao nekoliko miliona dolara iz kockarnica širom Las Vegasa.

Ovo je ukazalo na potrebu za poboljšanim bezbednosnim merama za zaštitu ne samo personalnih računara već i svih kritičnih infrastruktura.

Kako su se ovi incidenti odvijali, raslo je shvatanje da zaštita digitalnih sistema zahteva više od fizičke bezbednosti.

Postalo je očigledno da su neophodne sveobuhvatne mere bezbednosti da bi se zaštitili osetljivi podaci i sprečio neovlašćeni pristup.

Ova spoznaja je postavila temelje za evoluciju sajber-bezbednosti, postavljajući teren za razvoj koji će uslediti u narednim decenijama.

Porast malvera i prva antivirusna rešenja

Devedesete su označile prekretnicu u evoluciji sajber bezbednosti sa pojavom zlonamernih softvera, uključujući viruse, crve i trojance.

Ovi zlonamerni programi su iskoristili ranjivosti u operativnim sistemima i softveru, uzrokujući veliku štetu. Kao odgovor, razvijena su antivirusna rešenja za otkrivanje i uklanjanje takvih pretnji. Međutim, ova igra mačke i miša između napadača i branilaca se nastavila dok su hakeri pronalazili nove načine da izbegnu otkrivanje.

Era mrežne bezbednosti

Kako je internet postajao sve rasprostranjeniji, bezbednost mreže je postala kritična briga.

Zaštitni zidovi (Firewalls), sistemi za otkrivanje upada (IDS) i virtuelne privatne mreže (VPN) postali su suštinski alati u zaštiti mreža od spoljnih pretnji. Fokus se pomerio sa samo zaštite pojedinačnih uređaja na obezbeđenje celokupne infrastrukture.

Stručnjaci za sajber bezbednost počeli su da usvajaju proaktivan pristup, kontinuirano nadgledajući mreže za sumnjive aktivnosti i primenjujući strožiju kontrolu pristupa.

Sajber ratovanje

Početkom 21. veka došlo je do značajne promene paradigmi sajber bezbednosti, pošto su države prepoznale potencijal sajber ratovanja. Stuknet, sofisticirani crv otkriven 2010. godine, istakao je sposobnost napada sponzorisanih od strane država da infiltriraju u bitne infrastrukture.

Ovo otkriće je podstaklo vlade širom sveta da odvoje značajna sredstva za jačanje svoje sajber odbrane.

Izazovi skladištenja na Cloud-u i mobilnih uređaja

Proliferacija skladištenja na Cloud-u i razvoj interneta za mobilne uređaje doneli su nove izazove za sajber bezbednost.

Sa podacima uskladištenim na udaljenim serverima i uređajima koji pristupaju mrežama sa različitih lokacija, tradicionalne mere bezbednosti postale su neadekvatne. Enkripcija, višefaktorska autentifikacija i bezbednosni protokoli postali su sastavni deo zaštite podataka i obezbeđenja privatnosti.

Uspon veštačke inteligencije i sajber bezbednost

Kako sajber pretnje postaju složenije, tako i odbrambeni mehanizmi postaju složeniji.

Veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) su se pojavili kao moćni alati u otkrivanju i ublažavanju sajber napada.

Ove tehnologije mogu da analiziraju ogromne količine podataka, identifikuju obrasce i autonomno reaguju na potencijalne pretnje u realnom vremenu, značajno poboljšavajući mogućnosti sajber bezbednosti.

Era privatnosti podataka i usklađenosti

Sa brojnim kršenjima podataka visokog profila i sve većom zabrinutošću za privatnost, fokus na zaštiti podataka i usklađenosti je značajno porastao.

Uvođenjem propisa kao što su Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR) organizacije su postale odgovorne za zaštitu ličnih podataka, stavljajući sajber bezbednost u prvi plan poslovnih prioriteta.

Edukacija korisnika je i danas najbitnija. Jedna nedavna studija pokazala je da je u malim i srednjim preduzećima najveći broj ugrožavanja bezbednosti izazvan nenamerno i ljudskom greškom.

Stoga je bitno setiti se osnova, poput toga kako koristiti web pretraživače bezbedno.

Budućnost sajber bezbednosti

Gledajući unapred, evoluciju sajber bezbednosti će nastaviti da oblikuju nove tehnologije.

The Internet of Things (IoT), veštačka inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mreže donose mnoštvo mogućnosti, ali i izazove.

Uprkos otpuštanjima u tehnološkoj industriji potražnja za stručnjacima iz područja sajber sigurnosti nikada nije bila veća, a kako sajber pretnje budu evoluirale, biće sve veća potreba za saradnjom između vlada, organizacija i pojedinaca kako bi se razvila snažna odbrana i promovisala svest o sajber bezbednosti

Kako tehnologija napreduje, napreduju i pretnje, zbog čega pojedinci, organizacije i vlade ostaju na oprezu i prilagođavaju se okruženju sajber bezbednosti koje se stalno menja.

Samo kroz kontinuirane inovacije, saradnju i edukaciju naša digitalna budućnost može biti bezbedna!

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti