TECON SISTEM – REŠENJA ZA MODERNIZACIJU PROIZVODNJE

Komentari: 0

Reciklaža, kao koncept je postala popularna 70-ih godina prošlog veka, sa porastom svesti o očuvanju životne sredine.

Podrazumevala je pre svega reciklažu plastičnih masa, čelika, obojenih metala, stakla i papirne galanterije.

U današnje vreme, reč "reciklaža", dobija potpuno novo značenje.

Nije više u pitanju samo poželjan koncept, ka kojem se teži, već nešto što postaje obaveza, s obzirom na sve težu situaciju sa zagađenjem životne sredine, ali i problemima koja nose ograničenja u energentima i osnovnim konstruktivnim materijalima.

IT industrija je koncept upotrebe stare opreme prepoznala pre nekoliko godina, pa su u IT zajednicama posebno vrednovani "refurbish" varijante računara, koje podrazumevaju popravku i upgrade starijih konfiguracija i njihovu dalju prodaju manje zahtevnim korisnicima.

U industriji opreme za vertikalni transport, to nije česta pojava, jer regulative koje podrazumevaju životni vek opreme, ne omogućavaju da se to uradi na jednostavan način.

Međutim, ipak je moguće, uz malo više truda i visok nivo tehničkog znanja iz različitih oblasti mašinstva i elektrotehnike.

Uz određene modifikacije, odnosno zamenu kritičnih komponenti , moguće je značajno produžiti životni vek opreme, odnosno za opremu koja ima manje radne cikluse produžiti životni vek i dva puta.

Troškovi modernizacije opreme su višestruko manji od kupovine nove.

Dovoljno je da se spomene da iskorišćenje postojeće čelične konstrukcije opreme omogućava značajnu uštedu, troškovi montaže opreme su višestruko manji pri modernizaciji, nego pri montaži nove opreme.

Troškovi transporta komponenti su značajno manji nego troškovi transporta kod kupovine nove opreme.

Sa tehničke strane, prilikom modernizacije, moguće je značajno poboljšanje tehničkih karakteristika opreme (povećanje nosivosti, povećanje brzina dizanja i kretanja, ugradnja frekventnih regulatora za kontrolu motora, što omogućava laganije pokretanje i veću kontrolu tereta).

Poseban značaj ima činjenica da je moguće za iste tehničke karakteristike korišćenje mnogo efikasnijih komponenata (smanjenje potrebne snage motora i do 50% i sl.).

Ono što je potencijalni problem je činjenica da je potreban visok nivo tehničke osposobljenosti izvođača, kao i višegodišnje iskustvo, kako bi se svi elementi povezali u funkcionalnu celinu.

Tecon sistem ovu vrstu aktivnosti sprovodi uspešno već više od 15 godina, za mnoge klijente u industriji, za različite tipove mosnih i portalnih dizalica.

Detaljnije informacije na:
TECON Sistem d.o.o.
Antifašističke borbe 21 b
11070 Novi Beograd, Srbija
tel/fax: + 381 11 301 78 74, 311 66 50
e-mail: office@tecon.rs
www.tecon.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti