Američka industrija solarnih panela pred velikim izazovom

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Industrija u SAD je u panici. Nedavni izveštaj Udruženja za industriju solarne energije otkrio je da 83% američkih kompanija koje koriste ili kupuju solarne panele očekuju otkazivanje ili kašnjenje.

Ministarstvo trgovine SAD je u martu ove godine otvorilo istragu kako bi utvrdilo da li četiri zemlje koje snabdevaju SAD solarnim panelima — Kambodža, Malezija, Tajland i Vijetnam — koriste komponente proizvedene u Kini, a koje bi trebalo da podležu američkim carinama.

Izvršni direktori velikih energetskih kompanija su zabrinuti da bi istraga koju sprovodi Ministarstvo trgovine mogla da izazove kolaps industrije. To nije sasvim iznenađujuće, s obzirom na to koliko se SAD oslanjaju na ove zemlje za materijale za solarne panele.

Oko 80% svih solarnih panela instaliranih u SAD se uvozi iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama. Ovo oslanjanje na druge zemlje čini SAD ranjivim na kontinuirane poremećaje globalnog snabdevanja. Naročito za ovako važan proizvod koji može pomoći da se ubrza tranzicija SAD na ekonomiju čiste energije.

SAD želi 35% udela solarne energije do 2035.

Solarna energija je najbrže rastući izvor energije u SAD, a možda i najbolja nada nacije za postizanje klimatskih ciljeva. Solarna energija može pomoći u jačanju ekonomije obezbeđivanjem stabilnog izvora energije iz sunca, tako što će se smanjiti potražnja za fosilnim gorivima. Nije poželjno da bude podložna uticaju brzo rastućih cenama fosilnih goriva i ograničenjima zbog uvoza iz država koje ne dele američke vrednosti.

Nedavni izveštaj američkog Ministarstva energetike je otkrio da solarna energija ima potencijal da napaja čak 40% električne energije u zemlji do 2035.

Prema rečima sekretara za energetiku Dženifer M. Granholm: "Solarna energija je naša najjeftinija i najbrže rastuća grana čiste energije, i ona bi mogla proizvesti dovoljno električne energije za napajanje svih domova u SAD-u do 2035. Mogla bi zaposliti čak 1,5 miliona ljudi u tom procesu".

Pristup solarnoj energiji je posebno važan za porodice sa niskim primanjima, koje nemaju mogućnost da priušte rastuće cene energenata u svom domu, i manje je verovatno da će imati generatore ili druge rezervne sisteme kada struja nestane.

Finasijski podsticaji za domaću proizvodnju

Da bi ispunile nacionalne ciljeve u pogledu čiste energije, SAD moraju razviti snažne proizvodne kapacitete za proizvodnju panela i komponenti za solarnu energiju. To se može učiniti pružanjem finansijskih podsticaja američkim proizvođačima, kako bi se nadoknadili veći troškovi domaće proizvodnje, za koje se procenjuje da su 30% do 40% veći od uvoza.

Kongres već razmišlja u ovom pravcu. Na primer, nacrt zakona nazvan "Build Back Better" koji je usvojila Bela kuća bi proširio poreski kredit za investicije i poreski kredit na proizvodnju, kako bi se podstakla proizvodnja solarnih panela. Poreski krediti bi trebalo da smanje ukupne troškove proizvodnje, povećaju efikasnost proizvodnje, izgrade proizvodne kapacitete i obezbede stalnu pomoć u proizvodnji, prenosi sajt Energija Balkana.

Oni su važni jer signaliziraju dugoročnu posvećenost rastu solarne energije u SAD i američke proizvodnje.

Takođe daju solarnim investitorima poverenje koje im je potrebno za finansiranje proizvodnih objekata solarnih panela.

Pored toga, Ministarstvo trgovine bi trebalo brzo da završi svoju istragu, kako bi solarnu industriju izvestili o uvoznim cenama, dok se Kongres ne složi sa dugoročnijim rešenjem.

Izvor: Energija Balkana

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti