Trendovi u građevinskoj industriji u 2021. godini

Komentari: 0
Fotografija od: www.pexels.com

Nakon poprilično turbulentne 2020. godine za ceo svet zbog pandemije korona virusa, tekuća 2021. godina donosi nove pravce u mnogim delatnostima, pa tako i u građevinskoj industriji, koja se suočava sa novim izazovima.

Kao neke od najvažnijih prepreka pred kojima se pomenuta delatnost nalazi su: povećanje cene troškova izgradnje, nedostatak radne snage i sve stroži propisi. Sve to zajedno primorava vodeće ljude najvećih svetskih kompanija da se prilagode novim promenama.

Osim toga, dolazi do promena u pogledu toga kako se sklapaju novi poslovi i zapošljavaju radnici, dok moderna tehnologija nastavlja da napreduje i na razne načine menja izgled gradilišta i principe po kojima radi.

Uz sve izazove koje je donela 2020. godina, gradnja novih stanova ja zastala samo na kratko, a pouzdani i funkcionalni stanovi na prodaju nastavljaju da budu izbor mnogih ljudi koji žele novi životni prostor u skladu sa najnovijim principima gradnje.

U nastavku teksta saznajte nešto više o trendovima u građevinskoj industriji u 2021. godini.

Tehnološke inovacije koje povećavaju efikasnost izgradnje objekata

Korišćenje dronova u građevinskoj industriji je tokom proteklih gdina postao jedan od najvećih trendova, što pokazuju podaci preduzeća za ispitivanje tržišta Gartner. Prema njima se procenjuje da je broj donova namenjenih poslovima na gradilištima danas oko 200.000 u svetu, a da će se taj broj udvostručiti do 2023. godine.

Ove bespilotne letelice nude mnogo više od uslikavanja zgrada iz vazduha. Naime, mnogo se više koriste u procesu same izgradnje objekata, a osnovni zadatak im je mapiranje određenih područja i uočavanje potencijalnih grešaka.

Još jedan od trendova u porastu je i takozvana tehnologija “proširene stvarnosti”, za čije se tržište očekuje da će ukupan udeo biti 1.2 biliona dolara do kraja ove decenije, dok je tokom 2019. godine taj broj iznosio 19 milijardi dolara.

Ovaj termin se odnosi na tehnologiju koja omogućava značajno lakše predviđanje i strateško planiranje. Svojim korisnicima dozvoljava da na jedan realističan način uspeju da uvide kako bi određeni objekat izgledao u datom prostoru.

Takođe, BIM tehnologija dodatno pomaže ubrzanju proces gradnje objekata i ne samo to, već uspeva da integriše planove svih onih koji učestvuju na samom projektu. Predstavlja platformu koja omogućava arhitektama, inženjerima, radnicima da prate ažurirane podatake u vezi sa izgradnjom objekta kako bi svi imali potpuno iste informacije.

Veći fokus na principima zaštite i bezbednosti na radu

U skladu sa novim protokolom bezbednosti na radu zbog uticaja korona virusa, na samim gradilištima je takođe povećana kontrola zaštite. Radnici su u obavezi da nose zaštitne maske i da drže određenu distancu što je veoma teško, s obzirom na vrstu posla koji obavljaju i potrebu za timskim radom.

Kao posledica korona virusa, ali i generalne potrebe za podizanjem nivoa bezbednosti na radu, razvijaju se tehnološke inovacije različitog karaktera. U vezi sa napretkom zaštitne garderobe, izdvajaju se specijalne čizme povezane na Wi-Fi, a služe za obaveštavanje radnika o tome gde se nalaze njihove kolege i da li su na svojim položajima.

Poznato je da radnici na gradilištu moraju da nose zaštitne slušalice prilikom bučnih radova kao što je bušenje betona. Najmodernije slušalice ovog tipa uspevaju da zaštite radnike od potencijalnih zdravstvenih problema koje bi snažna buka mogla da izazove.

Osim zaštitne opreme, razvojem moderne tehnologije stvaraju se mašine koje više ne služe samo za mehaničko prebacivanje robe i slične fizičke poslove. Danas na gradilištima postoje roboti koji znatno olakšavaju i menjaju proces rada ljudi, jer pomažu pri računanju i predviđanju.

Sve veća potreba za kvalitetnom radnom snagom

Jedan od primetnijih trendova u građevinskoj industriji je nedostatak radne snage u poslednjih nekoliko godina, što postaje sve izraženije vremenom. Osim toga, primena moderne tehnologije na gradilištima zahteva sve edukovanije radnike koji će moći da interpretiraju podatke sa mašina.

Potencijalno rešenje za novonastali problem bi moglo da bude sve veće uključivanje žena u pomenutu industriju, s obzirom na to da sada najveći deo fizičkih zadataka obavljaju roboti i mašine.

Prema statističkim podacima u vezi sa američkim tržištem gde se ovaj trend najviše ispoljava, samo 10% žena trenutno radi u građevinskoj industriji, ali je pozitivan podatak da se od tog procenta, čak 94% žena zaposlilo između 2007. i 2018. godine, što se nastavlja i tokom ove godine.

Takođe, postoji šansa za većim zainteresovanjem gerenacije Z (1995-2010) za građevinu, s obzirom da je pandemija korona virusa uticala na to da mnogi mladi razmisle o potencijalnim rezervnim rešenjima za posao kojim bi mogli da se bave.

Modularna izgradnja objekata - veća distanca radnika

Modularni, odnosno montažni tip izgradnje objekata bi mogao da preuzme primat u građevinskoj industriji. Njegove prednosti se ogledaju u tome što se delovi konstrukcije grade u fabrici, pa tako dolaze na gradilište. U tom pogledu, čak 60-90% celokupne gradnje se obavlja u fabričkim postrojenjima.

Period nakon pandemije bi mogao da dodatno uanpredi pomenuti princip gradnje, s obzirom da se proizvodnja obavlja u velikim prostranim zgradama, gde je distanciranje omogućeno na pravi način. Plafonske dizalice, transporteri i lifotvi čine deo opreme koja se koristi i omogućava radnicima da uz pomoć njih obave zadatke koji inače zahtevaju veći broj ljudi.

Objekti koji se grade na ovakav način uglavnom su manji, s obzirom na potrebu za mobilnošću sopstvenih delova pri izgradnji. Samim tim, odlični su ukoliko iz nekog razloga ponovo dođe do potrebe za izolacijom.

Izgradnja zelenih zgrada - sve veći trend u svetu

Zelene zgrade su odlično ekološko rešenje, jer uspevaju da ukombinuju izgradnju objekata sa održavanjem potrebne količine zelenila, međutim one za sada predstavljaju luskuz. Procenjuje se da će u narednim godinama ovaj tip gradnje postati sve približniji prosečnom kupcu.

Istraživanja su pokazala da zelene zgrade imaju pozitivan psihološki i fiiziološki uticaj na ljude. Osim toga, pogodne su jer za izgradnju koriste bioodržive materijale pogodne za prirodu, s obzirom na mogućnost reciklaže.

Zelene zgrade su pogodne jer na efikasan način koriste resurse, dok u isto vreme smanjuju zagađenje prilikom izgradnje ali i nakon toga. Postaju sve popularnije u svetu, s obzirom da poštuju principe ekološki održivog razvoja u cilju zaštite prirode.

Trendovi koji trenutno prate građevinsku industriju povezani su sa posledicama krize uzrokovane pandemijom korona virusa, ali i drugih tokova poput sve veće automatizacije, robotizacije, razvijanja novih tehnologija i potrebom za poštovanjem ekoloških principa. U skladu sa tim očekuju se velike promene u pomenutoj delatnosti koje će znatno ubrzati princip gradnje i podići njegov kvalitet.

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti