Tehnološke inovacije koje će obeležiti 2021. godinu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kada je reč o razvoju tehnologije i trendovima u toj industriji, 2021. bi, prema najavama, mogao da donese nekoliko tehnoloških prekretnica kako za trenutne gigante u toj industriji, tako i za unapređenje usluga.

Nova godina, bar kada je reč o najavama, mogla bi da donese nekoliko tehnoloških događaja koji bi mogli značajno da promene trenutne tržišne odnose, ali i da uvedu neke novine. Neke će profitirati od sledeće godine, dok će neke kompanije morati da se nose sa problemima koji im nameću sve stroži zakoni.

Problemi za tehnološku „veliku četvorku“

Sledeća godina nije mogla da donese mnogo više brige vlasnicima tehnoloških giganata kao što su Facebook, Amazon, Apple i Google. Vlasti evropskih zemalja, kao i one u Sjedinjenim Državama, već su najavile borbu sa najvećim tehnološkim kompanijama kada su u pitanju zakoni o konkurenciji i privatnosti.

Prema najavama, Evropska unija će 2021. godine mnogo više pažnje posvetiti ovom problemu, a nedavno usvojeni Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima najava su novih aktivnosti u oblasti digitalnog tržišta.

Ranije ovog meseca američki savezni regulatori i više od 45 državnih tužilaca tužilo je Facebook, optužujući kompaniju za društvene medije da preduzima nezakonite radnje kako bi uništila konkurenciju.

Pored toga, tehnološka „velika četvorka“ će s posebnom pažnjom pratiti odnos novog američkog predsednika Bajdena prema ovim kompanijama. Ranije je Joe Biden bio izuzetno kritičan prema velikim kompanijama, posebno Facebook-u.

Električne inovacije

Ova godina je posebno pogodila vazduhoplovnu industriju koja je zabeležila ogromne gubitke usled pada prometa. Uprkos lošoj situaciji, najveće kompanije nastavljaju da rade na istraživanju i razvoju tehnologija povezanih sa avionima, a posebna pažnja posvećena je ekološkom segmentu. U septembru je Airbus predstavio svoja tri koncepta hibridne tehnologije za avione na vodonik.

Takođe, sledeće godine Airbus bi trebalo da potpiše važan sporazum sa Nemačkom, Francuskom, Španijom i Italijom za razvoj velikog bespilotnog vazdušnog sistema, a prva vazdušna ispitivanja kada je u pitanju ovaj projekat pod nazivom „Eurodrone“ trebalo bi da počnu 2025. godine.

Pored toga, Rolls-Roice je najavio testiranje svog novog električnog aviona „Spirit of Innovation“, a kompanija se nada da će letelica srušiti svetski rekord kada je u pitanju brzina električnih aviona.

Evolucija maloprodaje

Zbog pandemije koronavirusa, trend kupovine putem Interneta zabeležio je veliki porast ove godine, što je primoralo sve trgovinske lance da razmišljaju o poboljšanju ovog segmenta prodaje.

Prema prvim informacijama, kompanija Amazon će proširiti svoj lanac prodavnica pod nazivom "Amazon Go", revolucionarni projekat prodavnica u kojima kupcima nije potreban novac ili gotovina. Trenutno u SAD postoji više od 20 prodavnica ovog tipa, a očekuje se da će kompanija otvoriti prodavnice u Velikoj Britaniji 2021. godine.

Rad od kuće

Pandemija je primorala većinu kompanija na svetu da rade od kuće, a prema istraživačkom centru CCS Insights, 60% kompanija u zapadnoj Evropi i SAD planira da zadrži najmanje 25% svoje radne snage sa posla čak i kada se pandemija koronavirusa završi.

Zbog interesa kompanija da zadrže mogućnost rada od kuće, moguće je očekivati da će građanima biti ponuđene one mogućnosti internet paketa namenjenih toj populaciji, a pre svega se tiču brzine interneta i bezbednosti.
Autonomni automobili

Trenutno se na ulicama gradova u Sjedinjenim Državama nalazi više od 300 autonomnih vozila, što je deo usluge Google-ovog Vaimo-a, koji je u prvom planu u proizvodnji ovih vozila.

Kompanija je najavila širenje tržišta na druge američke gradove za 2021. godinu. Takođe, konkurencija Vaimo-a najavila je širenje tržišta autonomnih vozila. General Motors već testira svoj servis autonomnih vozila, kao i Lift.

U Kini je AutoKs ovog meseca započeo testiranje svojih autonomnih vozila u nekoliko kineskih gradova, a ako testovi prođu bez problema, kompanija je najavila početak proizvodnje automobila.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti