Strategije za platforme i modularizacija za veću produktivnost

Komentari: 0

Cilj: brža, jeftinija proizvodnja i povećanje profita

Po studiji koju je izvelo Udruženje nemačkih inženjera (VDMA), proizvođači mašina koji se fokusiraju na standardizaciju komponenti ili rešenja mogu povećati svoj profit za 1,5%. I ovo nije samo posledica kupovine i korišćenja komponenti sličnog dizajna.

Gotovo dvostruko veća ušteda se postiže uštedom u vremenu u svakom proizvodnom procesu – od planiranja projekta do jednostavnijeg procesa naručivanja, i od lakše logistike do puštanja u rad. Modularizacija i standardizacija nude najveći potencijal za uštedu kada se pristupi razvoju i inženjeringu mehaničkih, pneumatskih i električnih kretanja u sistemu kao i pri programiranju softvera.

Tri koraka ka modularizaciji

Postoje tri nezaobilazna koraka za svaku kompaniju koja kreira strategiju za svoju platformu:

1. Identifikacija standardizovanih funkcija mašine u proizvodnom procesu.

2. Razvoj modula koji se mogu koristiti što je moguće češće i za što više mogućih funkcija mašine.

3. Odluka o dubini proizvodnje i o odabiru eksternog kooperanta, odnosno gotovih rešenja kod određenih modula (outsorcing).

Industrijski segmenti kao što su proizvodnja satova ili auto industrija, ali i industrija kućne elektronike, koriste strategije za platforme i modularizaciju godinama unazad kako bi smanjili troškove i povećali profit.

Festo sada primenjuje te principe i u svetu automatizacije.

Modularni proizvodi kompanije Festo

Festo nudi veliki broj modularnih sistemskih rešenja i kotova u ovoj oblasti. Na primer, kompaktni sistem za manipulaciju predmetima YXM čini osnovu platforme za čitav niz različitih aplikacija. Sistemski kitovi spremni za upotrebu, objedinjavaju

softver sa predefinisanim funkcijama, kontroler i kinematiku, i idealno su primenjivi kod aplikacija kao što je zašrafljivanje, razblaživanje, testiranje, lemljenje, pomeranje, hvatanje kao i otvaranje i zatvaranje posuda.

Servo kit YJKP za aplikacije ugradnje električnom presom je takođe visoko modularan i sadrži potrebne softverske funkcije, odgovarajuće Festo pogonske komponente i kontroler koji vam je potreban.

Krajnji rezultat je jedan ekstremno precizan sistem sa presom za ugradnju sa visokim nivoom tačnosti ponavljanja i izuzetnim odnosom cene/performansi.

 

Festo Srbija

E-mail: Info@festo.rs

www.festo.rs

 

Izvor: Časopis Industrija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti