Razvoj proizvoda - Izrada prototipova

Komentari: 0

Jednostavna izrada prototipova metodom 3D štampe je unela revoluciju u process dizajna proizvoda. Mogućnost da se dizajnerske vizije materijalizuju u fizičke objekte u roku od nekoliko sati, ne samo da ubrzava proces proizvodnje već takođe znači da dizajneri imaju više vremena i mogućnosti da usavrše dizajn pre proizvodnje.

Bez obzira šta dizajniramo, skoro nikad nećemo iz prve postići konačan izgled proizvoda. Rigorozna testiranja, evaluacije i doterivanje su najbolji način da se proceni šta funkcioniše, a šta ne. Brza izrada prototipova upotrebom 3D štampe, obezbeđuje fleksibilnost koja je potrebna za ovaj ključni proces. Generalno, što se kasnije otkrije greška u dizajnu, to ju je skuplje ispraviti. Pronalaženje i rešavanje problema u dizajnu je od suštinskog značaja za sprečavanje nastanka otpada, dorada i prerade. Brza izrada prototipova 3D štampom omogućava industrijskim dizajnerima i inženjerima više revizija u manje vremena i sa manje troškova, tako da mogu temeljno testirati dizajn, a uz to smanjuju vreme izlaska na tržište.

Fizički modeli prenose ideje saradnicima, klijentima i trgovcima na način koji kompjuterski modeli ne mogu. Brza izrada prototipova olakšava dobijanje jasnih i detaljnih povratnih informacija koje su od suštinskog značaja za uspeh proizvoda, i omogućava dizajnerima da brzo reaguju. Pored toga, u mogućnosti smo da tačno znamo kako će naš proizvod izgledati i funkcionisati i pre investiranja u alate za njegovu izradu. Širok spektar materijala za 3D štampu, omogućava izradu funkcionalnih prototipova za precizno testiranje performansi ili realne modele koji izgledaju baš kao finalni, gotov proizvod. Fotopolimeri, termoplastika i kompozitni materijali obezbeđuju pun spektar svojstava materijala, od kojih su mnogi sposobni da izdrže sekundarne procese kao što su zaptivanje, poliranje, bojenje itd.

I mi konja za trku imamo

Da sve ovo nije samo priča koja se dešava tamo negde u svetu, dokaz je i kompanja SCGM iz Kragujevca koja je nedavno svoj proizvodni proces obogatila i upotrebom 3D štampača. Instalacija i puštanje u rad Stratasys uPrint SE Plus 3D štampača sa pratećom opremom, rezultat je višemesečnog, zajedničkog rada timova SCGM-a i TehnoLogike Beograd, zvaničnog zastupnika kompanije Stratasys za Srbiju, tokom kojeg je izvršena detaljna evaluacija različitih tehnologija i materijala za 3D štampu kako bi se došlo do optimalnog rezultata za korisnika.

Izbor je pao na Stratasys iz više razloga; kvalitet samih štampača garantuje njegov stabilan rad i dobre rezultate u izradi prototipova. Kvalitet materijala i tehnološki process koji Stratasys primenjuje u svojim štampačima, omogućava izradu proizvoda sa tankim zidovima, složenim geometrijama i velikog stepena detaljnosti bez opasnosti da će prtotip biti oštećen tokom ukljanjanja materijala za podršku.

Primenom 3D štampe u procesu izrade prototipova, SCGM očekuje da će značajno skratiti vreme izrade novih proizvoda uz značajne uštede. 3D štampa će omogućiti lakšu komunikaciju ideja sa klijentima, jer će korisnik imati priliku da vidi fizički model proizvoda, a ne samo njegov crtež. Pored toga izrada fizikog prototipa, naročito u fazi konceptulanog dizajna, drastično će skratiti vreme potrebno za dobijanje konačne verzije proizvoda. 

uPrint SE Plus 

uPrint SE Plus 3D štampač koristi FDM tehnologiju za rad sa pravom ABSplus termoplastikom industrijskog kvaliteta, stvarajući modele i funkcionalne prototipove koji su trajni, stabilni i izuzetno tačni. Sa devet boja možete da kreirate realistične prototipove i marketinške modele. Koristite ih da testirate oblik i funkcionalnost i izvodljivost u procesu proizvodnje - direktno sa radne površine. Izbor između dve opcije za debljinu sloja dozvoljavaju da izaberete da li želite da odštampate model 30% brže ili finije, u većoj rezoluciji. Visoka pouzdanost i kvalitet izrade štampača garantuju nesmetan rad i omogućavaju vam da budete maksimalno produktivni čak i kada niste u kancelariji, jer štampač možete ostaviti da radi bez nadzora ne strahujući da će doći do zastoja ili grešaka u radu.

O kompaniji SCGM d.o.o.

Kompanija SCGM d.o.o. je moderno privatno preduzeće koje u svom portfoliju nudi usluge industrijskog dizajna i projektovanja proizvoda od plastike, izradu prototipova, konstrukciju i izradu alata, plastičnih proizvoda tehnologijom inekcionog brizganja kao i montažu sklopova. Kao sertifikovana kompanija, njen tim mladih i stručnih ljudi opredeljen je da svaku vašu poslovnu ideju dovede do uspešnog proizvoda na tržištu.

Za više informacija TehnoLogika d.o.o. Beograd

E-mail: beograd@technologica.com

www.technologica.rs

 

Izvor: Časopis Industrija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti