Otvoren međunarodni sajam Energetike i Ekologije

Komentari: 0

Danas je otvoren 13. Međunarodni sajam energetike i 14. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair, koji se na Beogradskom sajmu održavaju u istom terminu, od 4. do 6. oktobra 2017, a biće održani pod zajedničkim poslovnim i edukativnim motom "Nova energija".

Sajam je svečano otvorio Milorad Grčić, VD direktora Elektroprivrede Srbije, a prisutnima se na svečanom otvaranju obratila i državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, Mirjana Filipović, zahvalivši se pritom svim učesnicima, izlagačima i gostima.

Pokazalo se da je monumentalna hala 1 Beogradskog sajma sjajno mesto za povezivanje dveju strana ovog istovremeno i protivrečnog i jedinstvenog globalnog fenomena, koji je odavno globalni preduslov opstanka i održivog razvoja ljudske civilizacije.

Da je Sajam energetike najveći i najrespektabilniji godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u gotovo svim energetskim i pratećim sektorima, potvrđuje i prošlogodišnja statistika koja govori o 150 izlagača i predstavljenih kompanija, više od 6 000 posetilaca iz 19 zemalja (što je bilo povećanje od 20 odsto u odnosu na 2015. godinu), 1 600 registrovanih poslovnih posetilaca na Energetika & Ecofair B2B portalu, više od 45 sati međunarodnog konferencijskog programa u sajamskom konferencijskom centru, te više od 1 400 učesnika u tim programima. 

Zbog toga se od Sajma energetike i Ecofair-a, kao jedinstvene privredno-edukativne manifestacije, očekuje da ove godine povežu i više od 200 direktnih i indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva i oko 7 000 domaćih i inostranih poslovnih posetilaca.

Tretman ovih dveju manifestacija kao jedne jedinstvene, rezultat je programsko-organizacionog koncepta koji polazi od neophodnosti ultimativnog povezivanja u održivu celinu termoelektrana, hidroelektrana, rudarstva, elektromreža, elektrodistribucija, gasа, naftе,obnovljivih i neobnovljivih izvorа energije te problematike energetske efikasnosti, sa jedne strane, i "zelene ekonomije", zaštite prirode i životne sredine, upravljanja prirodnim resursima, industrije reciklaže, upravljanja otpadom i svih propratnih tehnologija koje ih podržavaju, sa druge.

Mnogo je razloga zbog kojih se ove manifestacije, sa zasluženom UFI licencom, najavljuju i iščekuju sa najvišim profesionalnim nestrpljenjem. Ipak, s obzirom na karakter ovih sajmova, njihov možda najznačajniji i najiščekivaniji deo je onaj stručno konferencijski, koji po pravilu obiluje najaktuelnijim energetskim i ekološkim dilemama, stručnim analizama i projekcijama, koje tangiraju ne samo Srbiju nego i čitav region.

Tako se od Energetike očekuje da (re)definiše energetske prioritete, regionalnu sektorsku saradnju i povezivanje radi nastupa na trećim tržištima, akcente naučno-istraživačkog rada, proizvodnje i eksploatacije, obogaćivanja, distribucije, transporta, skladištenja, neposrednog korišćenja prirodnih resursa ili zakonodavnu aktivnost u vezi s tim, uključujući i "malu energetiku", biomase, smart tehnologije, osposobljavanje za apliciranje za sredstva iz evropskih fondova itd.

U istom kontekstu, od "ekološkog" konferencijskog programa očekuje se da aktuelizuje pitanja o konkretnim rezultatima u zaštiti prirodne sredine, o klimatskim promenama, tretmanu otpada ili reciklaži, potom implementaciji evropskih programa u ovim oblastima, o infrastrukturnim projektima u ovoj oblasti, o berzi ekoloških usluga i cirkularnoj ekonomiji itd. 

Na sajmu se sa štandom nalazi i redakcija časopisa Industrija. Ne propustite da posetite ovaj sajam i da na štandu Industrije u hali 1 preuzmete svoj primerak časopisa.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti