Drumska strela 2016

Komentari: 0

Tim mladih studenata koji učestvuju u međunarodnom projektu „Formula Student“, krajem juna je pred prepunim amfiteatrom Mašinskog fakulteta u Beogradu predstavio novo vozilo “DrumskaStrela 2016”.Studenti na ovom projektu rade sami, a ovo je peto vozilo koje su izradili i sa kojim idu na takmičenje.

„Drumska Strela 2016“ ima unapređene karakteristike – poboljšanu aerodinamiku, inovacije u sistemu za upravljanje, geometriji, sistemu za oslanjanje, ergonomiji vozila i elektronskim sistemim. U novu formulu ugrađeno je 50 različitih materijala, hiljadu različitih delova, pedeset hiljada radnih sati… Bez sumnje, ovo je najbolje vozilo koje su do sada napravili i tim mladih entuzijasta je uveren da će se na ovogodišnjem takmičenju plasirati u top pet timova. Premijerna vožnja planira se na takmičenju u Italiji, u blizini „Ferarijevog“ muzeja. Slede takmičenja u Češkoj, Mađarskoj i Rusiji.

„Drumska Strela je najbolja paradigma za procese reforme visokog obrazovanja u kojima je moto “studenti u centru učenja“ i nigde, ne samo u Srbiji, nego možda ni u Evropi, nije ovako ekspertno primenjena kao na projektu Formula tim“, izjavio je dekan Mašinskog fakulteta profesor dr. Radivoje Mitrović. On je izrazio uverenje da će energija, entuzijazam i posvećenost tima „Drumske Strele“ biti putokaz i za druge projekte koji se realizuju na Mašinskom fakultetu.

 

Profesor dr..Aleksandar Veg, mentor tima, ne krije da je veoma ponosan na uspeh svojih studenata. „Za mene su oni odavno prvaci sveta“, istakao je profesor Veg naglasivši da su entuzijazam i želja za učenjem ovih mladih ljudi bili presudni za njihov uspeh. „Napravili su jednu harmoniju u timu, i što je važnije model kako selektirati one koji će pokazati najbolje rezulate i svoje umeće preneti na druge“, naglasio je profesor Veg.

Drumska Strela je prvi Formula Student tim u Srbiji koji se takmiči na svetskim Formula Student (FS) takmičenjima. Na izradi novog vozila za sezonu 2016. radilo je 50-tak studenata Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Saobraćajnog, Ekonomskog i Fakulteta primenjenih umetnosti. Njihova misija je da podstaknu mlade inženjere i buduće lidere da se bave inženjerstvom i naukom, da preuzimaju inicijativu i donesu promene kroz svoj rad i napredak dok se uključuju u projekte ovakve vrste u vreme studiranja.

 

U holu Mašinskog fakulteta bili su izloženi svi prošli modeli vozila Drumske strele

Svečanosti su prisustvovale sve generacije studenata članova tima, predstavnici državnih institucija, prijatelji projekta, dok su naši specijalni gosti bili gospodin Dragoljub Kočović, kao i proslavljeni automobilista Dušan Duca Borković, dugogodišnji prijatelj projekta.

 

Dušan Borković: „Drumska Strela“ ove sezone u prvih pet

 

„Drumskoj Streli ove godine predstoji siguran uspeh i plasman u prvih pet na predstojećem takmičenju“, ocenio je naš automobilski as Dušan Duca Borković, koji je prisustvovao promociji novog vozila Formula Student tima za sezonu 2016. Kao dugogodišnji prijatelj projekta, Borković ne krije da je zadivljen inovativnim dostignućima ovih mladih ineženjera. „Godinama ih pratim, ali se svake godine iznenadim onim što naprave“, naveo je Borković. Posebno je zadivljen energijom ovih mladih ljudi, ali i energijom njihovog mentora profesora Aleksandra Vega i dekana Mašinskog fakulteta profesora dr.Radivoja Mitrovića, koji stoje iza celog projekta i maksimalno podržavaju. „Mislim da taj „vetar u leđa“ timu mnogo znači i ubeđen sam da je zbog te podrške formula svake godine sve bolja i bolja i siguran sam da što se tiče ovogodišnjeg plasmana, da će „DrumskaStrela“ završiti sezonu u prvih pet. To je moja želja, kao što im želim da nova formula bude brza, sigurna i da pobeđuje“, zaključio je Borković.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti