Fotonaponski moduli i dodaci Cellevia Power

Komentari: 0

Tokom godina fotonaponski moduli postali su jedan od najpopularnijih obnovljivih izvora energije. U eri ekološke energetske revolucije, solarna energija postaje prava alternativa mrežnom napajanju ili napajanju iz baterija. Zbog toga ponuda TME uključuje, između ostalih, solarne module Cellevia Power.

U kombinaciji sa nizom fotonaponskih dodataka i srodnih proizvoda, omogućavaju proizvodnju različitih uređaja napajanih “zelenom“ energijom.

do 10W »do 50W» od 50W »

Vrste fotonaponskih panela

Fotonaponski paneli se mogu podeliti na monokristalne i polikristalne. Obe vrste su dostupne u TME katalogu. Polikristalni se na prvi pogled mogu razlikovati, jer su svetlije plave boje - za razliku od monokristalnih, koji su crne i tamnoplave.

Polikristalni paneli takođe imaju prepoznatljiv oblik sa urezanim uglovima. Takođe, iako nešto jeftiniji, imaju nekoliko procenata nižu efikasnost. Ovo može biti ključni faktor u konstrukciji kompaktnih uređaja, gde je veličina modula za napajanje od vitalnog značaja.

Takođe je vredno napomenuti da popularno mišljenje da se polikristalne solarne ćelije odlikuju nižim koeficijentom temperature i snage od monokristalnih, nije potkrepljeno specifikacijama modula. Iako je, naravno, tačno da se sa porastom temperature snaga svih fotonaponskih panela blago smanjuje, za najviše 0,55% za svaki stepen iznad uslova ispitivanja (oko 25°C).

Ponuda TME uključuje solarne panele od 3, 5, 10, 20, 30, 40, 50 i 60W, odnosno ćelije male snage.

Međutim, Cellevia Power moduli se primenjuju u raznim uređajima, npr. solarne lampe, sistemi pozadinskog osvetljenja za znakove, natpise itd.

Pogodni su i za napajanje gradskih instalacija (npr. mesta za iznajmljivanje bicikala), kao i meteoroloških stanica lociranih daleko od mreže napajanja - gde god veličina uređaja na otvorenom omogućava ugradnju ćelije i, ako je potrebno, baterije.

Pribor za solarni sistem

Ograničeni pristup konvencionalnim izvorima energije samo je jedan od razloga zašto se programeri okreću obnovljivim. Često je ekološki aspekt već dovoljan razlog za primenu takvih rešenja.

Njihova druga značajna prednost je jednostavno - ekonomija. Da bismo našim kupcima olakšali prelazak na “zelenu električnu energiju“, dodali smo svojoj ponudi niz proizvoda za izgradnju opreme i sistema na solarni pogon.

Kablovi »Regulatori punjenja» Punjive baterije »Pretvarački moduli»

Katalog TME uključuje kablove namenjene posebno za izgradnju solarnih instalacija - u ovoj kategoriji su proizvodi tri proizvođača (LAPP KABEL, HELUKABEL i BITNER).

Sve su to kablovi sa bakarnom žicom, u obliku belog, višežičnog kabla, opremljenog dvostrukom izolacijom, čiji je spoljni omotač otporan na UV zračenje i druge vremenske faktore, poput temperature.

Ovi kablovi se koriste za povezivanje niza modula sa regulatorima i pretvaračima, dok je njihov maksimalni radni napon 1,5 kV.

U slučaju sistema i instalacija koji kombinuju solarno napajanje sa rezervnim izvorom baterije, ključni element sistema je regulator punjenja.

On kontroliše protok struje između panela, baterije i ciljnog uređaja / instalacije. Izbor regulatora uvek zavisi od karakteristika čitavog sistema, tj. ulaznog i izlaznog napona, maksimalne struje punjenja, vrste baterije, između ostalog. Ovi uređaji su vrlo jednostavni za upotrebu, obično su opremljeni zaštitom od ožičenja unazad - takozvanog obrnutog polariteta - od pregrevanja ili kratkog spoja.

Rad regulatora može se nadgledati pomoću LED-a koji se nalaze na prednjoj ploči, ili LCD displeja (u zavisnosti od modela). Neki proizvodi dostupni u TME ponudi, npr. SOL-10A kompanije VOLT POLSKA, dodatno su opremljeni ugrađenim USB punjačem za telefone, tablete itd.

Solarni sistemi se mogu zasnivati na mnogim vrstama baterija, ali komponente posvećene fotonaponskim aplikacijama uvek bi trebalo da budu prvi izbor. Obično ih karakterišu otpornost na duboko pražnjenje i česti ciklusi punjenja / pražnjenja.

Baterija bez održavanja povezana na regulator punjenja treba da garantuje životni vek od najmanje 1400 ciklusa.

Što se izbora određenog modela tiče, to zavisi od zahteva - iako je u slučaju mobilnih / pokretnih uređaja najvažnija “zlatna sredina“ između kapaciteta baterije i njene težine.

Na kraju, ali ne najmanje važno, treba pomenuti još jednu neophodnu komponentu za izgradnju kućnog solarnog sistema - pretvarač.

TME katalog uključuje mrežne pretvarače od 500W-3000W sa izlaznim naponom 230VAC.

Ovi uređaji su pogodni za izgradnju malih sistema (npr. u vikendici ili kamp prikolici), kao i za mobilne aplikacije.

Originalni izvor teksta: TME



0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti