Zeiss METROTOM 6 Scout – precizno meri, ali i vidi svaku grešku u dubini

Komentari: 0

Zeissov CT sistem METROTOM 6 Scout, instaliran u Topomatici u Svetoj Nedelji, uređaj je za kompjutorizovanu tomografiju s najvećom rezolucijom u regiji, a namenjen je preciznom merenju polimernih i predmeta od lakih metala, ali i otkrivanju grešaka u njima.

Copywriteri, ljudi koji smišljaju slogane za reklame, jako bi se namučili kad bi u jedan slogan morali "strpati" sve ono što može CT uređaj Zeiss METROTOM 6 Scout. Kad bi hteli reći da je manji od Zeiss Metrotoma 1, svojevrsnog "flagshipa" među CT uređajima Metrotom, Scout stvarno jeste manji, krilatica bi bila "Mali, ali pali".

Ali onda u taj slogan ne bi stala činjenica da Scout ima najbolju rezoluciju slike u toj Zeissovoj porodici mernih CT uređaja, te da mu je tačnost merenja vrhunska, usporediva s Zeiss Metrotomom 800 od 130 kV, takođe "kućnim majstorom" za merenje i skeniranje plastičnih komada u kući Zeiss.

Da, govorimo o istoj kući, ustvari korporaciji Zeiss koju znate još kao marku veoma, veoma dobrih naočara te vrhunske optike u mikroskopima, dvogledima, objektivima na raznim kamerama i mobilnim telefonima, geodetskim teodolitima,… Zeiss se bavi i metrologijom koja se primenjuje u mašinstvu, a Zeiss METROTOM 6 Scout je upravo uređaj za kompjuterizovanu tomografiju (CT) plastičnih predmeta i predmeta od lakih metala, kojima može zaviriti i "pod haubu" te otkriti sve oku nevidljive greške.

Scout je odnedavno instaliran u zgradi 3D grupe u Svetoj Nedelji nedaleko Zagreba, u Topomatikinoj "špilji čuda", gde bi svaki mašinski inženjer koji je studirao osamdesetih i od tada se nije bavio meriteljstvom - pomislio da se nalazi u naučnofantastičnom filmu, čak i da ne vidi na primer nijedan 3D printer.

Takav bi inženjer dobio Stendhalov sindrom, kakav dobiju turisti u Firenci kad ih preplave doživljaji previše viđenih umjetničkih dela, pa ih napadne vrtoglavica i pomalo su dezorijentisani, samo od Zeissovog Scouta za kojeg se brinu Topomatikini stručnjaci – Petra Oković i Josip Kos.

Ovo dvoje mladih inženjera odmah će nabrojati sve ono po čemu je ovaj uređaj koristan u preradi plastike i lakih metala.

Naime, zbog korišćenja petosne kinematike za pozicioniranje predmeta koji meri, merenje mu je doista vrhunski precizno.

Uz merenje predmeta koji želite pretvoriti u 2D crtež ili 3D model, Scout će, pomoću softvera GOM Volume Inspect, "prepoznati" i koliko se izmerene dimenzije razlikuju od željenih, čime može ubrzati finalnu izradu alata za injekcijsko presovanje.

Zbog toga što za merenje koristi rendgenske zrake, Scoutovom merenju dostupni su i najnedostupniji delovi izradaka, čak i onih jako malih dimenzija i vrlo kompleksne geometrije, kao što su plastični konektori za električne žice.

"Iako izradak može stvarno dobro izgledati, u polimernom materijalu može zaostati neki mehurić ili se može pojaviti nekakva minijaturna usahlina pri hlađenju, što se bez destrukcije proizvoda može otkriti samo CT-om", otkriva Kos te dodaje da je, nakon detektovanja takvih grešaka moguća korekcija parametara izrade kako bi proizvodi doista bili svi potpuno ispravni.

"Scoutom ne mora nužno upravljati inženjer, operater može biti i tehničar kojem instrukcije daje inženjer", tvrdi Petra Oković, dodajući da uz Zeissov CT uređaj dolazi i odgovarajući softver koji mnogo toga može "raditi sam". Naime, ako zaista ne znate kako skenirati neki predmet, program će napraviti nekoliko prethodnih skenova pa će odrediti na koji način CT uređaj treba pozicionirati predmet, kako ga okretati, kojom snagom ga skenirati.

Oković kaže da je uređaj zamalo plug-and-play za one koji ne znaju o njemu ništa, ali da s vremenom i s iskustvom operater Scouta može sam odrediti najpovoljnije parametre skeniranja, odnosno merenja.

Upravo zbog toga što odjednom "radi dva posla", meri i pronalazi greške, Metrotom 6 Scout predstavlja značajan pomak u tehnologiji merenja, odnosno kontrole kvaliteta, smatra Kos i dodaje da će se uređaj sigurno isplatiti kompanijama koje rade veliki broj izradaka i imaju visoke zahteve kontrole kvaliteta pa ne moraju imati i optički skener, a i Metrotom 6 Scout može, zavisno od veličine predmeta i zahteva skeniranja, odjednom meriti i više predmeta.

"Sigurno je da će ovaj uređaj jako pomoći pri izradi predmeta koji imaju puno površina čije su dimenzije važne, a kvalitet krucijalan", poručuje Kos te dodaje da se, kao i kod svake nove tehnologije, svakodnevno otkrivaju nova područja primene.

Tako navodi primer iz Sjedinjenih Država, gde su utvrdili da je upravo Zeissov CT najbolji pri proizvodnji titanskih pločica koje se ugrađuju u kolena, čiji svaki deo mora biti 100% proveren - pa je provera i dimenzija i unutrašnjosti obavezna.

Što mogu zajedno METROTOM 6 scout i GOM Volume Inspect

Na rezultatima dobijenim CT skeniranjem unutar GOM Volume Inspect softvera, moguće je provesti:

• poređenje stvarnog objekta s CAD modelom,

• dimenzionalnu kao i analizu geometrije i tolerancija,

• analizu celokupnog preseka,

• analizu debljine zida,

• nerazornu analizu defekata (poroznost/uključine) unutar objekta baz razaranja,

• izradu mernog izveštaja.

Rendgen a bez olovne pregače!?

Unatoč naponu od 225 kV izvora rendgenskih zraka, uz Metrotom 6 Scout Topomatikini stručnjaci rade i to bez olovnih pregača! Tajna je u izvrsnoj zaštiti od x-zraka koju daje oklop samoga uređaja. Poređenja radi, u medicinskoj dijagnostici upotrebljavaju se anodni naponi rendgenskih cevi od 40 do 150 kV.

U čemu je tajna visoke rezolucije

Pre svega, Scout kombinuje izvor zraka napona 225 kV i 3k rentgenski detektor (3008 x 2512 piksela).

Uz to, kinematika stola, izvora zračenja i detektora mu omogućavaju da približi predmet toliko da, ako je promer predmeta 10 milimetara, veličina pojedinog voxela (volumena koji se prikazuje jednim pikselom, tačkoma) može biti samo 3 μm!

Zašto je uređaj Zeissov, a softver GOM-ov?

Grupa Zeiss je pre gotovo tri godine napravila akviziciju kojom je GOM iz Braunschweiga postao njen deo. Svi su uređaji koje je proizvodio GOM preimenovani, a uskoro će to biti slučaj i sa softverom iz GOM-a.

Za one koji žele probati

Za usluge 3D i CT skeniranja javite se u Topomatiku putem e-adrese: digitalizacija@topomatika.hr ili telefonski na broj +385 1 349 60 10.




0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti