Zna se gde je tehnika

Komentari: 0

Iako i sam kao jedan od najreprezentativnijih i najstarijih sajmova te vrste na globalnom planu, Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća (UFI) koji se od 15. do 19. maja 2017. godine pod svodovima Beogradskog sajma, održava već 61. put, ove godine ima privilegiju da se stručnoj javnosti i tradicionalnim posetiocima predstavi u sklopu jednog pomalo neverovatnog jubileja - 80. godišnjice prvog izdanja Beogradskog sajma.

Jasno je i da je upravo svojom dugovečnošću i izvornom misijom Sajam tehnike definitivno uspeo da utemelji kontakt između lokalne i globalne civilizacije, između svetskih tehničkih i tehnoloških čuda i domaćih pokušaja, koji su i sami sve manje pokušaji a sve više ta ista čuda.

Toga su u svakom trenutku svesni i izlagači, učesnici i posetioci ovog najvećeg regionalnog razvojno-tehnološkog događaja. I ne bez razloga: za strane izlagače Sajam tehnike je prilika da se ovdašnjem tržištu predstave eksponati koji se ne proizvode u našoj zemlji, a takvih je sve manje, dok domaće kompanije mogu da pred kompetentnom publikom prikažu sopstvene izvozne proizvode i potencijale, a takvih je sve više.

Da se radi o manifestaciji sa autoritetom i oreolom liderskog sajamskog događaja, i u tehnološko-inovativnom, i u naučno-obrazovnom segmentu, ali i u privrednom pogledu, i to u širem evropskom kontekstu, potvrđuju i prošlogodišnje brojke. Мeđu ukupno 515 izlagača bilo je čak 168 stranih, koji su, zajedno sa indirektnim izlagačima, predstavljali više nego ozbiljnu "reprezentaciju" iz čak 40 zemalja.

Pet nacionalnih izložbi stranih država, desetak grupnih nastupa domaćih cehovskih i komorskih organizacija, više od sto prijavljenih tehničkih i tehnoloških inovacija, 14 000 kvadratnih metara izlagačkog, izložbenog i demonstratorskog prostora, blizu 25 000 visokokvalitetnih, tehnički i tehnološki profilisanih posetilaca - govori o tome zašto se i ove godine očekuje više od 500 direktnih izlagača, partnera i posednika znanja i novih tehnologija iz gotovo svih zemalja regiona i Evrope, ali i sa dalekih meridijana.

"Poslednja reč tehnike" u većini relevantnih tehničkih i tehnoloških sektora, a pre svega u oblasti industrijskih tehnologija, očekuje se, po tradiciji, od elektroenergetike, industrijske automatizacije, elektronike, telekomunikacija, procesne tehnike, saobraćaja, grejanja i hlađenja, logistike, materijala, profesionalne opreme... Takav programski koncept biće podržan najkvalitetnijim inovativnim projektima, specijalizovanim priredbama, izložbama nacionalnih privreda, ali i vrhunskim stručnim pratećim programom sa konkretnim i popularnim demonstracijama proizvoda i usluga. 

Nešto izoštreniji fokus ovogodišnjeg Sajma tehnike i tehničkih dostignuća biće, po logici stvari, na inovacijama i novim tehnologijama, pre svega onima iz dometa četvrte industrijske revolucije i pametnih fabrika, odnosno digitalizacije koja je podstakla i omogućila revolucionarne promene u razvoju i načinu poslovanja kompanija, te povećanje njihove produktivnosti i unapređenje konkurentnosti.

Tematski slede investicije u nove tehnologije, istraživanja i ljudski kapital, digitalizacija energetskog sektora i pozicioniranje Srbije kao energetskog čvorišta ovog dela Evrope, razvoj transportnih mreža, otvaranje logističkih centara i uvođenje intermodalnog transporta, što se smatra veoma bitnim faktorom ekonomskog i socijalnog razvoja celokupne regije i integrisanja Srbije u odgovarajuće međunarodne tokove itd.

To sve zajedno čini jedinstvenu priliku da i izlagači i posetioci na jednom mestu provere u kom su statusu na ogromnom polju tehničko-tehnološke civilizacije. Sajam tehnike, sa svoje strane, takve prilike ne propušta.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti