Umrežena vozila, domovi, fabrike: Pametna rešenja kompanije Bosch olakšavaju svakodnevni život

Komentari: 0
Fotografija od: Bosch

 Umrežena mobilnost: veća bezbednost i udobnost na putu
 Umrežena industrija: mašine koje same uče kao partneri u proizvodnji
 Umrežene zgrade: inteligentni asistenti za stanove, kuće i poslovne objekte
 Umrežena polja: veći poljoprivredni prinosi i poboljšan kvalitet 

Od osetljivih robota sa veštačkom inteligencijom (AI) u proizvodnji i moćnih računara za umreženu, automatizovanu mobilnost, do pametnih domova: na konferenciji Bosch ConnectedWorld 2020, događaju za industriju interneta stvari (IoT) koji se dešava 19. i 20. februara u Berlinu, Bosch će pokazati šta internet stvari već danas omogućava i koja rešenja će olakšati svakodnevni život u budućnosti – na putu, kod kuće i na poslu.

U pokretu: rešenja za mobilnost današnjice i sutrašnjice Moćno računarstvo za arhitekturu elektronike budućnosti – računari za vozila: Rastuće elektrifikacija, automatizacija i umreženost imaju sve veće zahteve od arhitekture elektronike vozila.

Jedan ključ za vozila budućnosti leži u novim kontrolnim jedinicama za vozila visokih performansi. Računari za vozila kompanije Bosch pojačaće snagu računara u vozilima faktorom od 1000 do početka sledeće decenije. Kompanija već proizvodi ovakve vrste računara za autonomnu vožnju, pogonske sisteme i integrisane sisteme za informisanje, zabavu i podršku vozaču.

Kompletna snaga – usluge za elektromobilnost: Servis „Battery in the Cloud“ kompanije Bosch produžuje životni vek baterija u električnim automobilima. Pametne softverske funkcije analiziraju status baterije na osnovu podataka iz realnog vremena iz vozila i njegovog okruženja.

One prepoznaju faktore opterećenja za bateriju, kao što je punjenje velikom brzinom. Na osnovu prikupljenih podataka, softver onda izračunava mere kojima se bori protiv starenja ćelija, kao što su optimizovani procesi punjenja, čime se omogućava manje habanje baterije. Convenience Charging, integrisano rešenje za punjenje i navigaciju kompanije Bosch, omogućava precizno predviđanje dometa, planiranje rute, koje uzima u obzir sve potrebne stanice za punjenje, kao i lako punjenje i plaćanje.

E-mobilnost za dug put – sistem gorivnih ćelija: Mobilne gorivne ćelije nude mogućnost velikog dometa, kratko vreme dopune goriva i, uz vodonik dobijen pomoću obnovljive energije, rad vozila bez emisija. Bosch planira da komercijalizuje sklop gorivnih ćelija koji je rafinisao zajedno sa švedskom kompanijom Powercell. Pored sklopa, koji pretvara vodonik i kiseonik u električnu energiju, Bosch razvija i sve najvažnije komponente sistema gorivnih ćelija do faze kada su spremne za proizvodnju.

Umreženi proizvodi koji spasavaju živote – Help Connect: Svakome ko doživi nezgodu je hitno potrebna pomoć – bez obzira na to da li se nalazi kod kuće, na biciklu, sportskom terenu, u automobilu ili na motociklu.

Za te i druge hitne situacije Bosch nudi anđela čuvara u obliku aplikacije Help Connect. Dostupno u obliku aplikacije za pametne telefone, ovo rešenje za konektivnost prenosi informacije od životne važnosti hitnim službama putem servisnih centara kompanije Bosch. Za rešenje je neophodna automatska detekcija nezgode, recimo putem senzora na pametnom telefonu ili sistema za pomoć vozaču.

Zbog toga je kompanija Bosch svojim rešenjima za kontrolu stabilnosti motorcikala dodala pametan algoritam za sudare koji je ugrađen u senzore za ubrzavanje. Ukoliko senzori detektuju nezgodu, oni prijavljuju sudar aplikaciji, koja odmah pokreće proces spasavanja.

Čim se registruje, rešenje koje spasava živote može se aktivirati u bilo kom trenutku, na bilo kom mestu – automatski u umreženim uređajima ili pritiskom dugmeta. U razvoju: rešenja za fabriku današnjice i sutrašnjice Veća transparentnost i efikasnost u proizvodnji i logistici – Nexeed: Sistem industrijske aplikacije Nexeed za Industry 4.0 pruža sve podatke za proces proizvodnje i logistike u standardizovanom formatu i prikazuje eventualne mogućnosti za optimizaciju.

Taj sistem već je pomogao pojedinim Bosch fabrikama da povećaju efikasnost i do 25 procenata. Nexeed Track and Trace („Pronađi i prati”) može da optimizuje i logistiku: nadzire i prati teret i prevoznike tereta tako što daje instrukcije senzorima i prolazima da redovno prijavljuju njihovu lokaciju i status cloud-u.

To znači da specijalisti za logistiku i lica koja se bave planiranjem u svakom trenutku znaju gde se recimo nalaze njihovi paletni kontejneri ili materijali za proizvodnju, i da li će stići na odredište na vreme. 

Brza nabavka pravog rezervnog dela – vizuelno prepoznavanje predmeta: U industrijskoj proizvodnji, čim se jedna mašina pokvari može doći do zastoja čitave proizvodnje. Brza nabavka pravog rezervnog dela štedi i vreme, i novac.

Vizuelno prepoznavanje predmeta može biti od pomoći: korisnik slika pokvareni deo svojim pametnim telefonom, a aplikacija pomaže u brzom određivanju pravog rezervnog dela. Osnova ovog procesa je neuronska mreža obučena pomoću širokog spektra podataka o slikama.

Bosch je razvio ovaj sistem kako bi pokrio sve korake u procesu: jednostavno beleženje slike rezervnog dela, algoritam za obuku putem mreže uz pomoć podataka o slikama, aplikaciju i sve između toga.

Osetljivi roboti – istraživački projekat AMIRA: U fabrikama budućnosti pametni industrijski roboti će igrati važnu ulogu u proizvodnji. Istraživački projekat AMIRA koristi metode mašinskog učenja i veštačke inteligencije u pokušaju da nauči robote kako da obave izazovne zadatke za koje su potrebna velika spretnost i osetljivost.

Najnovija rešenja za zgrade i infrastrukturu Visokoefikasno snabdevanje čistom energijom – stacionarne gorivne ćelije: Za kompaniju Bosch gorivne ćelije na bazi čvrstih oksida (SOFC) igraju važnu ulogu u bezbednosti snabdevanja i fleksibilnosti energetskog sistema. Jedna od predviđenih namena tehnologije jesu manje elektrane za decentralizovanu proizvodnju energije u gradovima, fabrikama, centrima za podatke i mestima za punjenje električnih vozila. Kompanija

Bosch je nedavno uložila 90 miliona evra u kompaniju koja je stručnjak za gorivne ćelije, Ceres Power, povećavajući tako svoj udeo na 18 procenata. Zgrada koja misli – usluge za umrežene zgrade: Kako zgrada sa kancelarijama može da iskoristi sopstveni prostor na najbolji mogući način? Kada bi klimauređaji u određenom delu zgrade trebalo da se uključe? Da li sva priključena rasvetna tela rade? Senzor kompanije Bosch – i usluge za umrežene zgrade daju odgovore na ta i slična pitanja.

Na osnovu podataka iz zgrade, recimo kada su u pitanju iskorišćenost prostora ili kvalitet vazduha, te usluge idu u prilog efikasnom upravljanju zgradama. Korisnici mogu da prilagode klimatizaciju i osvetljenje u prostorijama u skladu sa zahtevima, povećavajući efikasnost i smanjujući potrošnju energije. Osim toga, podaci iz realnog vremena o stanju liftova olakšavaju planiranje, pa čak i predviđanje održavanja i popravki, i na taj način se izbegavaju neplanirani zastoji.

Proširena platforma _– Home Connect Plus: Home Connect, otvorena IoT platforma interneta stvari za sve stvari koje se odnose na kućne aparate kompanije Bosch i drugih proizvođača, proširuje se sa kuhinje i vešernice na preostali deo doma. Počev od sredine 2020. godine, nova aplikacija Home Connect Plus omogućiće korisnicima da upravljaju i drugim delovima pametnog doma, bez obzira na proizvođača, uključujući osvetljenje, roletne, grejanje, zabavu i opremu za baštovanstvo. To će život u domu učiniti još udobnijim, pogodnijim i efikasnijim.

Sve je lako uz veštačku inteligenciju – rerne kombinuju senzore i mašinsko učenje: Hrskavo pečenje, sočne pite – Bosch rerne Serije 8 omogućavaju vrhunske rezultate uz pomoć patentirane senzorske tehnologije. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, određeni kućni aparati sada mogu da uče iz svog prethodnog iskustva pečenja.

Što se češće koristi rerna u jednom domaćinstvu, to ona preciznije može da završi posao u predviđenom vremenu, šta god da se u njoj sprema.

U polju: rešenja za poljoprivredne mašine i farme Digitalni ekosistem za pametnu poljoprivredu – NEVONEX: NEVONEX predstavlja otvoreni ekosistem koji ne zavisi od proizvođača, a koji donosi digitalne usluge poljoprivrednim mašinama, omogućavajući besprekornu umreženost procesa rada i mašina. Takođe, on služi kao platforma na kojoj pružaoci usluga u oblasti poljoprivredne tehnologije ili opreme mogu da ponude svoje usluge. Takve usluge mogu se pružati direktno na postojećim ili novim poljoprivrednim mašinama, pod uslovom da one imaju kontrolnu jedinicu kojom upravlja NEVONEX.

Povezivanje senzora koji već postoje u mašini ili koji se ugrađuju u mašinu otvara mogućnost za dalju efikasnost – na primer, za optimizaciju raspršivanja semena, đubriva ili pesticida, ili za automatizaciju procesa rada. Pazimo na svežinu, rast i vremenske prilike – sistemi pametnih senzora: Umreženi sistemi senzora kompanije Bosch pomažu poljoprivrednim proizvođačima da stalno paze na spoljašnje uticaje – i da reaguju na vreme.

Pomoću Deepfield Connect Field Monitoring, korisnici dobijaju podatke o, recimo, vremenskim uslovima i rastu biljaka, direktno na svoje pametne telefone. Sistem za pametno navodnjavanje pomaže u optimizaciji vode koja se koristi za uzgoj maslina. Umreženi senzori u cisterni omogućavaju sistemu Deepfield Connect Milk Monitoring da meri temperaturu mleka, omogućavajući mlekarima, mlekarama ili vozačima cisterni da intervenišu pre nego što se mleko pokvari. Greenhouse Guardian predstavlja još jedan sistem pametnih senzora koji omogućava rano otkrivanje svih biljnih bolesti.

U stakleniku se prikupljaju podaci o faktorima kao što su vlažnost ili nivoi CO2, onda se obrađuju u IoT Cloud-u kompanije Bosch uz pomoć veštačke inteligencije, i analizira se rizik od infekcije.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti