SMOG FREE PROJECT

Komentari: 0
Fotografija od: Studioroosegaarde.net

Jedna od aktuelnosti je  smog i zagađenost vazduha. E sada, pored silnih priča o načinima kako sprečiti zagađenja, holandski umetnik i inovator Dan Rosegard i njegov tim izumeli su nekoliko načina da se prečisti vazduh, jedan od njih je i neverovatni toranj. Mi nemamo čuveno verovali ili ne, ali ovakav način prečišćavanja vazduha zaista se može svrstati u baš tu rubriku.

Uspešno testiranje tornja za prečišćavanje vazduha u Pekingu, jednom od najzagađenijih gradova na svetu, pokazalo je da je vazduh oko kule sada čistiji za oko 55%.

„Smog Free Tower“ visok je sedam metara i prema Rosegardovim rečima može da očisti 30.000 kubnih metara po satu, uz pomoć patentiranog slobodnog ozona, jonske tehnologije i male količine zelene električne energije. Kula usisava 75 odsto čestica PM2.5 i PM10, a zatim ispušta čist vazduh oko tornja sa 360 stepeni prekrivenosti, stvarajući skoro kružnu zonu čistog vazduha u ovom okruženju.

Nakon što je pilot verzija testirana u Roterdamu, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Kine, postavljen je i u Pekingu, prenose Novosti.

SMOG FREE PROJECT je kampanja za čist vazduh koju vodi Dan Rosegard. Kampanja je za smanjenje zagađenja vazduha i pružanje inspirativnog iskustva čiste buducnosti, uključujuci niz gradskih inovacija, kao što je pomenuta kula. Sam Rosegard je u ovoj inicijativi povezao u raznim radionicama zainteresovane vlade, studente, industriju zelene tehnologije, gde su zajedno radili na ideji kako doći do čistijeg vazduha.

Ove kampanje su pokrenute u Južnoj Koreji, Kini, Holandiji, Meksiku i Poljskoj. Rosegard je dobitnik mnogih nagrada, a kompletnu inicijativu opisuje rečenicom "Mi smo na misiji za čisti vazduh".

Rosegard i njegov tim stručnjaka stvorili su sedmometarski toranj koji je opremljen ekološkom tehnologijom, čisti 30.000 m3 na sat i koristi malu količinu zelene struje, oko 1170W. “SMOG FREE TOWER” pruža lokalno rešenje za čist vazduh, poput parkova. Funkcija ovog tornja potvrđena je rezultatima koje je sačinio Tehnološki univerzitet u Ajndhovenu.

Na Univerzitetu UDEM u Meksiku studenti su nedavno pokrenuli “SMOG EATING BILLBOARD”, u saradnji sa gostujucim profesorom Rosegardom. Površina bilborda je pokrivena materijalom koji privlači i prečišcava čestice kontaminacije postupkom koji se naziva fotokataliza suncem i vetrom i svakodnevno obezbeđuje čist vazduh za oko 100.000 ljudi dnevno.

Ove podatke možete naći na sajtu ovog profesora, umetnika, inovatora - www.studioroosegaarde.net

Fotografija od: studioroosegaarde.net

Rosegard je otišao još dalje, stvarajuci opipljiv suvenir. Osmislio je “Smog Free Ring”, tj. prsten koji prečišćava vazduh. Ako poklonite ili recimo verite devojku sa ovakvim prstenom, donirali ste 1000 m3 čistog vazduha gradu. Ovaj prsten se nalazi u stalnoj umetničkoj kolekciji Nacionalnog muzeja Cirih i Stedelijk Amsterdam.

Rosegard je 2017. godine predstavio novi izum, “Smog Free Bicycle”. Inovativni bicikl koji “udiše” zagađeni vazduh, čisti ga i oslobađa čist vazduh oko bicikliste. Sve ovo zvuči zaista neverovatno.

Siguran sam da zemlje koje su prihvatili Rosegardovu inicijativu i projekte za prečišćavanje vazduha, kao što je Kina, imaju veliki broj fascinantnih stručnjaka, ali ipak su prihvatili izum koji funkcioniše i koji već postoji, kako bi testirali i prečišćavali vazduh za svoje građane. Čini se da treba pratiti takav model razmišljanja.

Na sajtu ovog inovatora ne stoji sledeći podatak, ali razni mediji prenose da je sa čudesnim pomenutim tornjem zatvoren ciklus otpada, tako što se prikupljene čestice u tornju tretiraju pod visokim pritiskom kako bi se proizveo nakit čija prodaja služi da bi se finansirali novi tornjevi ili uložilo u dalja istraživanja.

Iz čađi koja se sastoji uglavnom od uglja, navodno se dobijaju dijamanti, simulirajući prirodni proces stvaranja istih. Svakako se može naći informacija da je “Smog Free Ring” napravljen od prikupljenih čestica iz smoga.

Novosti pišu, da se najveći toranj za prečišćavanje vazduha na svetu nalazi u kineskom gradu Sianu, u provinciji Šensi.

U Srbiji se najvećim zagađivačima životne sredine smatraju termoenergetski i industrijski sektori, koji štetne gasove emituje preko skoro cele godine. Stručnjaci kažu da zagađenja ova dva sektora zimi nisu povećana, već se njima dodatno priključuje loženje, kao i zbog hladnoće, povećano korišćenje automobila.

Možda nije samo hladnoća u pitanju, možda ima malo i do (ne)organizovanog gradskog prevoza. I da jeste i da nije prevoz razlog za povećan broj automobile na ulicama, zagađenje je prisutno, a sa promenom klimatskih uslova i povećano.

Nadležni tvrde da se u ove sektore uložilo nekoliko stotina miliona evra kako bi se došlo do čistijeg vazduha, ali da se mora uložiti još kako bi svi ekološki standardi bili ispunjeni.

Svakako inicijativa za čist vazduh i čistu energiju, kao i patenti gospodina Rosegarda zaslužuju svaku pohvalu. Sve će nam više biti potrebne ovakve inicijative za lokalna, pa onda i globalna rešenja.

Prvenstveno se mora delovati lokalno, u inicijativi zajedno sa Vladom, profesorima, strukom,studentima i industrijom da bi se došlo do rezultata, a onda sva lokalna rešenja povezati u globalno.

O Autoru

Stevan Jovičić

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti