Obezbeđivanje kvaliteta i univerzalnosti sa prihvatima za testiranje plastike i gume

Komentari: 0

Kvalitet prihvata materijala koji se ispituje u mašini za ispitivanje materijala je ključan za tačne i ponovljive rezultate merenja. Kako bi pomogli istraživačima koji se bave ispitivanjem materijala da nađu odgovarajući prihvat za različite testove, MTS nudi širok spektar prihvata i čeljusti – uključujući istrajne i ekonomične prihvate, specijalno dizajnirane za ispitivanje gumenih i plastičnih materijala.

Testovi zatezanja kod plastike koja se oblikuje i ekstrudira

Metodi ispitivanja prema ISO 527-2 i ASTM D 638 mere silu potrebnu da se uzorak rastegne do granice kidanja, što omogućava inženjerima koji se bave dizajnom i kvalitetom da precizno predvide performanse proizvoda u eksploataciji kod krajnjeg korisnika. MTS prihvati su napravljeni da obezbede uzorak i spreče proklizavanje bez uvođenja dodatnog naprezanja koje može dovesti do preranog otkaza. Izbor čeljusti za prihvat plastike obuhvata:

• pneumatske čeljusti sa mengelama. Ove, često korišćene, čeljusti koje se aktiviraju bez ikakvog napora, nude različite teksture površine koje su u kontaktu sa uzorkom, kao i mogućnost većeg otvaranja za veće uzorke kod univerzalnih testova. Napravljeni su za brz i jednostavan rad.

• ručne čeljusti sa klinovima. Mogu da prihvate mnoge različite tipove plastike. Najbolje su za deblje uzorke, izmenjive površine omogućavaju prihvat plastike različite debljine ili lomljivosti.

• Čeljusti sa navojnim vretenom. Mnoge površi, veličine i profili su na raspolaganju za ove ekonomične ručne prihvate. Mogućnost otvaranja za velike uzorke daje univerzalnost za različite testove.

• Ručne čeljusti sa mengelama. Najbolji izbor za tanke uzorke, ove jednostavne i ekonomične ručne čeljusti mogu da se kombinuju sa manjim izborom kontaktnih površina.

Testovi zatezanja na vulkaniziranoj gumi i termoplastičnim elastomerima

ASTM D412 standard je naročito koristan za ove materijale, koji su veoma kompleksni i popularni za aplikacije gde se traži elastičnost prilikom istezanja i povratnost prilikom popuštanja. Ova gumena jedinjenja kreću od jednostavne plastifikovane PVC koja se koristi u igračkama do specijalnih elastomera za avio aplikacije. Prihvati za testiranje gume obuhvataju: 

• Pneumatski prihvati sa mengelama. Ove čeljusti se aktiviraju sa najmanje napora i veoma su popularne za testiranje gume. Obezbeđuju konstantnu silu prihvata koja onemogućava proklizavanje a istovremeno nudi brz i jednostavan rad. 

• Ručne čeljusti sa klinovima. Idealne za deblje uzorke, ovi prihvati imaju ugao pod kojim se sami zaklinjuju posebno kod gume, a pri tome se nude mnoge izmenjive različite kontaktne površine za mnoge različite aplikacije.

• Prihvati sa valjcima. Glatka gumena površina i pritisak preko površine daje najbolje rezultate za tanke folije. Brza i jednostavna montaža, ovi prihvati poseduju i kontaktne površine sa dijamantskim šiljcima, kako bi bolje prihvatale deblje uzorke.

Makazasti prihvati. Ovi samostežući prihvati su pravi izbor za čudno oblikovane, neuniformne ili deblje uzorke.

Sve ove prihvate je moguće upariti sa MTS Criterion® i MTS Exceed® univerzalnim elektromehaničkim sistemima za ispitivanje. Dodatno, MTS nudi širok izbor ramova za opterećenje i prihvata za dinamička ispitivanja.

Kontaktirajte TRC PRO danas kako bi vam pomogli oko izbora najboljeg prihvata za vaš program ispitivanja.

TRC PRO je od nedavno postao zvanični zastupnik firme MTS Systems Corporation (SAD)

MTS je vodeći globalni dobavljač komponenti i sistema za statičke i dinamičke testove i simulacije mehaničkih osobina materijala, komponenti, delova kao i gotovih proizvoda.

Od 1966, MTS inženjeri sarađuju sa profesionalcima iz avio industrije, biomedicine, auto industrije, energetike, građevine i nauke o materijalima.

Merna tehnika za profesionalce:

TRCpro d.o.o.
Preradoviće va 31,
21131 Petrovaradin, Srbija
tel: +381 (0) 21 6433774
faks: +381 (0) 21 6433824
www.trcpro.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti