Nova PKS – Efikasan servis privrede

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Upravni odbor PKS usvojio je odluke, koje će omogućiti da Privredna komora Srbije još bolje zastupa interes kompanija u zemlji i inostranstvu i postane efikasniji servis privrede. Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije istakao je da nova organizacija obezbeđuje kvalitetniju uslugu privrednicima i bolju operativnu podršku kompanijama

„Da bismo identifikovali sektore sa razvojnim potencijalom, u kojima možemo unaprediti izvoz, važno je utvrditi gde su nam ograničenja, a gde potencijal“, rekao je Čadež, dodajući da uz prepoznavanje tih mogućnosti, paralelno razvijamo alate koji su važan servis za unapređenje performansi privrede. Čadež je podsetio da su u prethodnom periodu organizovani dani dobavljača, na kojima su predstavnici domaćih firmi imali priliku da velikim kompanijama predstave proizvodne mogućnosti i postanu deo dobavljačkih lanaca.

Članovima Upravnog odbora PKS predstavljeni su rezultati studije „Indeks razvojnog potencijala razmenljivih sektora srpske privrede“, kojom je obuhvaćeno 80.000 firmi u 114 sektora, oko 1000 proizvoda, 110 inostranih tržišta u periodu od 2009. do 2014. godine. Studija pokazuje da poseban potencijal imaju sektori agrobiznisa, drvne industrije, energetike, građevinarstva, mašinske, hemijske industrije, metalsko prerađivačkog sektora, tekstilne industrije i transportnih sredstava. Aktivni razvojni potencijal, osim velikih kompanija, predstavljaju mala i srednja preduzeća i uloga PKS je da podrži razvoj lidera – sektora sa razvojim potencijalom.

Inovativna metodologija studije, koja uključuje oko stotinu indikatora, prezentovana je na primeru analize sektora prerade i konzervisanja voća i povrća.

Upravni odbor PKS usvojio je interna dokumenta, među kojima su novi poslovnik o radu tog tela, odluke o organizovanju članova PKS u granska udruženja, obrazovanju centara u PKS i Saveta za društveno odgovorno poslovanje, kao i odluke koje se odnose na organizacionu reformu komorskog sistema.

Izvor: Privredna komora Srbije

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti