MMF je poboljšao procene za globalnu ekonomiju

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Međunarodni monetarni fond (MMF) popravio je u utorak svoje procene za svetsku ekonomiju 2021. godine, ukazujući na neviđene podsticaje vlada da ublaže efekte pandemije covida-19.

MMF sada očekuje da će globalna ekonomija porasti šest procenata 2021. godine, povećavajući procenu objavljenu krajem januara za pola procenta.

To je malo ublažilo procenu pada u 2020. godini, sa 3,5 na 3,3 procenta.

Ako se ostvare najnovija predviđanja, globalna ekonomija bi najjače rasla od 1976. ove godine.

Američki skok

Glavni razlog su poboljšani izgledi za američku ekonomiju, koja bi ove godine trebala porasti za 6,4 odsto, prema najnovijim proračunima MMF-a, najjačim od ranih 1980-ih.

Tako je MMF povećao svoju januarsku procenu za 1,3 procentna poena.

Očekuje se da će ekonomija evrozone ove godine porasti za 4,4 odsto, 0,2 procentna poena jače nego što je međunarodni zajmodavac očekivao u januaru.

Za najveću evropsku ekonomiju, nemačku, MMF sada predviđa rast od 3,6 odsto, 0,1 procentni poen jači od prognoze u januaru.

Među najvećim ekonomijama evrozone, najjači rast predviđa se za Španiju, sa 6,4 odsto, i Francusku, sa 5,8 odsto.

Procenu ovogodišnjeg rasta italijanske privrede najviše su podigli, za 1,2 procentna poena u odnosu na januar, na 4,2 procenta.

U grupi razvijenih ekonomija sveta, rast bi ove godine trebalo da dostigne 5,1 odsto, što je 0,8 procentnih poena više od predviđanja MMF-a u januaru ove godine.

Dvocifreni rast u Indiji

Među vodećim ekonomijama u nastajanju, daleko najjači rast očekuje se u Indiji, koja bi jedina trebalo da postigne dvocifrenu stopu rasta od čak 12,5 procenata.

Sledi Kina, gde MMF sada očekuje rast od 8,4 posto, povećavajući svoju januarsku procjenu za 0,3 procentna poena.

Za celu grupu ekonomija u usponu, MMF predviđa rast od 6,7 odsto, ili 0,4 procentna poena jače nego što je procenjeno u januaru.

Podrška i vakcinacija

„Oporavak je zabeležen u svim regionima i svim prihodnim grupama, ali njegov tempo nije ujednačen zbog velikih razlika u dinamici vakcinacije, razmerama ekonomskih podsticaja i strukturnih faktora, kao što je oslanjanje na turizam“, rekao je MMF.

Sjedinjene Države trebale bi se ove godine vratiti na nivo predpandemije i tako se pridružiti Kini, koja je to uspela već 2020. godine, napominje međunarodni zajmodavac.

Američki fiskalni i monetarni stimulans biće važan faktor globalnog oporavka, ističu oni, ističući istovremeno ključnu ulogu uspešne borbe sa pandemijom.

Upozoravaju da prognoze obeležava visok stepen neizvesnosti.

Oni bi se na taj način mogli poboljšati ako se građani brže vakcinišu, ali bi se mogli i smanjiti ako se pojave novi sojevi virusa, visoko otporni na vakcine, upozoravaju oni.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti