Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović - Zelena agenda i zelena ekonomija treba da budu naš model rasta

Komentari: 0
Fotografija od: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da zelena agenda i zelena ekonomija treba da budu model rasta i da svi projekti koje realizuje država, kao i lokalne samouprave i društveno odgovorne kompanije, treba da doprinesu da Srbija ide putem održivog razvoja.

”Niko od nas ne može sam da napravi tako velike korake u zaštiti životne sredine, održivom razvoju, energetskoj tranziciji, ne može samo jedno ministarstvo, jedan grad, vlada, jedna kompanija. Ali, možemo ako smo svi u tome zajedno, kao što smo zajedno kad se donose odluke u energetici, rudarstvu i zaštiti životne sredine i kao što zajedno radimo na ovom projektu ”, rekla je Mihajlovićeva nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u okviru programa društvene odgovornosti ”Zajednici zajedno 2021” koje realizuje NIS.

Ona je rekla da je država tu da napravi uslove, što je i uradila donoseći pre svega zakone, prvenstveno Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

”Zelena Srbija znači održivi razvoj, kao što znači da do 2040. i 2050. imamo mnogo više električne i toplotne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Verujem da je danas samo početak nečega što ćemo raditi svih narednih godina u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Povratka na staro nema, promene su ispred nas i naš uspeh zavisiće od toga koliko smo sposobni da se udružimo”, navela je Mihajlovićeva.

Na svečanosti u Palati „Srbija“ Memorandum o saradnji u okviru programa društvene odgovornosti ”Zajednici zajedno 2021” potpisali su generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica, učesnica programa „Zajednici zajedno“.

Vujovićeva je rekla da će 12 gradova i opština imati priliku da konkuriše sa ekološkim projektima u oblastima koje je NIS prepoznao kao prioritet, a to su, između ostalog, zamena kotlarnica, ozelenjavanje i pošumljavanje javnih površina. Ona je dodala da se nada da će i druge društveno odgovorne kompanije slediti primer NIS-a, jer je borba za bolju životnu sredinu zajednička.

Tjupdenjev je rekao da kompanija NIS nastoji da bude primer u biznisu, kao i u efikasnoj zaštiti životne sredine. On je istakao da je u ekološke projekte ova kompanija uložila gotovo 120 miliona evra, a da su efekti zahvaljujući kapitalnim projektima, u kojima se vodi računa o zaštiti životne sredine, višestruko veći.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji se obratio prisutnima u ime lokalnih samouprava, zahvalio je NIS-u na 11 godina iskrene i kvalitetne saradnje sa lokalnim samoupravama u borbi za čistiju i uredniju Srbiju. On je naglasio da je Srbija danas dovoljno ojačala i sazrela da povede računa o svakom aspektu života svojih građana i da zaštita životne sredine zahteva zajednički rad.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji između NIS-a i 12 lokalnih zajednica započeo je ovogodišnji konkurs „Zajednici zajedno“.

Konkurs je otvoren do 5. jula 2021. godine, a rezultati konkursa biće objavljeni do 15. septembra 2021.

O izboru projekata odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika kompanije NIS, lokalnih samouprava, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike. 

 

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti