Konferencija Intelektualna svojina i internet na Pravnom fakultetu UB i onlajn

Komentari: 0

Krajem prošle godine tematika autorskog prava dospela u žižu medijskog i društvenog interesovanja, a usled povrede autorskog prava na najpopularnijem domaćem filmu te godine, filmu „Toma“, reditelja Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca.

U jeku bioskopske distribucije snimak filma se neovlašćeno „našao" na internetu, a mediji su izveštavali da je link filma na Fejsbuku tokom samo jednog vikenda u oktobru 2021. godine zabeležio 200.000 pregleda i da je podeljen više od 3.000 puta.

Precizna pravna kvalifikacija striminga, odnosno ispitivanje koji je tačno oblik javnog saopštavanja autorskog dela u pitanju kada je reč o strimingu, jedna je od tema o kojoj će biti reči tokom predstojeće, šeste konferencije Intelektualna svojina i internet koju zajednički organizuju Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Konferencija se održava 14. juna od 10 časova u Konferencijskoj sali fakulteta. Registracije su u toku, a zainteresovani svoje prisustvo mogu najaviti putem sledećeg linka, ili pratiti program onlajn na Jutjub kanalu RNIDS-a.

Uvodno izlaganje daće dr Eleonora Rozati (Eleonora Rosati), profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Stokholmu i direktorka Instituta za pravo intelektualne svojine i tržišta.

Ona će govoriti na temu „Ograničenja autorskog prava na internetu iz ugla EU“.

Doktorka Rozati je priznati stručnjak za pitanja korišćenja intelektualnih dobara na internetu, a naročito se bavi autorskim pravom EU.

Autorka je brojnih knjiga i naučnih članaka, kao i aktivna blogerka na najpopularnijem i najcitiranijem blogu za pravo intelektualne svojine - IPKat. Obrazovala se na Univerzitetu u Firenci, Univerzitetu Kembridž i na Evropskom univerzitetskom institutu.
Komunikacija na internetu se dobrim delom oslanja na gifove - kratke video zapise koji sadrže odlomak iz tuđeg filmskog ili muzičkog dela.

Korišćenje odlomaka tuđih autorskih dela zahteva dozvolu autora, a prilikom pravljenja i korišćenja gifova ona najčešće nije zatražena.

Zbog toga bi jedini način zakonitog korišćenja gifova bio onaj u skladu sa nekim od propisanih ograničenja autorskog prava. Predmet izlaganja na konferenciji biće razmatranje da li su uslovi za delovanje tih ograničenja prava ispunjeni.

Pre tačno godinu dana istekao je rok za usklađivanje zakonodavstava država članica EU sa odredbama Direktive EU o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Tokom konferencije biće reči o tome kako su odredbe direktive implementirane u zakonodavstvo država članica, naročito u vezi sa pravilima o isključenju odgovornosti hosting sajtova za povredu autorskog prava.

Nezamenjivi tokeni (NFT), metaverzumi i virtuelne robe i usluge donose nove oblike imovine, nove mogućnosti raspolaganja i prilike za ekonomske razmene i sticanje profita, ali i novi izazov za pravo žiga, koji bi mogao da zahteva redefinisanje tradicionalnih pravila na kojima se ono zasniva.

Tokom izlaganja biće reći o prvim sporovima u praksi, a razgovaraće se i o tome da li postojeći zakonodavni okvir u domaćem pravu pruža potrebnu normativnu podršku titularima prava i drugim učesnicima u novim oblicima razmene.

Reči će biti i o odnosu sudskog i alternativnog načina rešavanja sporova povodom registracije naziva internet domena, uz zaključak predavača da trenutno važeći propisi dozvoljavaju mogućnost paralelnog vođenja postupka i pred jednim i pred drugim forumom.

Istovremeno, postoje pravila kojima se izbegava mogućnost donošenja protivrečnih odluka o istom zahtevu.

Kompletna agenda i satnica konferencije dostupni su na rnids.rs i ipi.ius.bg.ac.rs.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti