Kako Bosch inženjeri uvode novine kada je u pitanju vizir za zaštitu od sunca od pre 95 godina

Komentari: 0
Fotografija od: Bosch

 Odblesci sunca izazivaju hiljade automobilskih nesreća svake godine, skoro dva puta više od bilo kojih vremenskih prilika.
 Virtuelni vizir sastoji se od jednog transparentnog LCD panela, kamere okrenute ka vozaču sa prepoznavanjem lica na bazi veštačke inteligencije i softverom za analizu i praćenje.
 Dr Štefan Berns: „Neke od najjednostavnijih inovacija imaju najveći uticaj, a virtuеlni vizir menja način na koji vozači vide put.“
 Bosch na sajmu CES®: Virtuelni vizir dobio je nagradu za najbolju inovaciju na sajmu CES 2020.

Bosch usavršava bezbednost i udobnost, stavljajući jednu od najzanemarenijih unutrašnjih komponenti u centar pažnje, a to je vizir za zaštitu od sunca. Izazivajući privremenu zaslepljenost sunce izaziva dva puta više automobilskih nezgoda od bilo koje druge vremenske prilike.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putevima (National Highway Traffic Safety Administration) svake godine beleži hiljade saobraćajnih nezgoda povezanih sa odblescima sunca, a jedna druga studija pokazuje da je rizik od automobilskog sudara 16 odsto veći pri jakoj sunčevoj svetlosti nego pri uobičajenim vremenskim uslovima. 

Tradicionalni vizir za zaštitu od sunca nije opremljen da na odgovarajući način reši ovo bezbednosno pitanje. U najboljem slučaju on će delimično zaštititi vaše oči od sunca, ali će pri tome i delimično blokirati vidno polje.

Bosch nudi rešenje pomoću revolucionarnog virtuelnog vizira, transparentnog LCD-a i intuitivne kamere koja kompletno zamenjuje tradicionalni vizir za zaštitu od sunca. U prvom usavršenom viziru u poslednjih sto godina Bosch tehnologija

koristi pametne algoritme da intuitivno blokira odbleske sunca, ali ne i put pred vama.

„Većini vozača širom sveta komponenta vizira koju sada poznajemo nije dovoljna za zaštitu od opasnih odblesaka sunca – posebno u zoru i u sumrak kada sunce znatno može da oslabi vid vozača“, rekao je dr Štefan Berns, predsednik za

Bosch Car Multimedia. „Neke od najjednostavnijih inovacija imaju najveći uticaj, a virtuelni vizir menja način na koji vozači vide put.“ Virtuelni vizir, koji je proglašen za najbolju inovaciju na dodeli nagrada za inovacije CES 2020, predstavljen je na sajmu CES u Las Vegasu.

Virtuelni vizir je dobio i nagradu na takmičenju na kojem učestvuju proizvodi iz 28 kategorija. Virtuelni vizir dobio je nagradu za najbolju inovaciju u kategoriji sistema zabave i bezbednosti u vozilu jer je dobio najviše ocene žirija koji se sastojao od projektanata, inženjera i stručnjaka u oblasti tehnoloških medija.

Vizir za zaštitu od sunca spreman za budućnost Virtuelni vizir povezuje LCD panel sa vozačem ili kamerom koja nadgleda vozača kako bi pratio senku koju sunce baca na lice vozača. Sistem koristi veštačku inteligenciju kako bi locirao vozača na slici koja se dobija sa kamere okrenute ka vozaču. 

Vizir takođe koristi veštačku inteligenciju da bi odredio orijentire na licu – uključujući poziciju očiju, nosa i usta – kako bi mogao da prepozna senke na licu. Algoritam analizira vidno polje vozača, potamnjujući samo deo na displeju kroz koji svetlo dopire u oči vozača. Ostatak displeja ostaje providan, te tako više ne zaklanja veliki deo vidnog polja vozača.

„U ranoj fazi razvoja otkrili smo da korisnici podešavaju svoje tradicionalne vizire za zaštitu od sunca tako da im uvek bacaju senku na oči“, rekao je Džejson Zink, tehnički stručnjak kompanije Bosch iz Severne Amerike i jedan od kokreatora virtuelnog vizira. „To je bilo ključno za pojednostavljivanje koncepta proizvoda i podsticanje dizajna tehnologije.“

Kreativna primena tehnologije tečnih kristala za blokiranje određenih izvora svetlosti smanjuje opasne odbleske sunca, neprijatnost za vozače i rizik od nezgoda, a takođe povećava i vidljivost, udobnost i bezbednost vozača. 

Inovacija iz kante za reciklažu Od originalne ideje i faze koncepta, do testiranja i izrade prototipa, virtuelni vizir predstavlja rešenje odozdo nagore koje je omogućila kultura inovacija uspostavljena u kompaniji Bosch. 

Zaposleni se podstiču da primenjuju lean startap metodologije kako bi potvrdili koristi za kupce, tržišni potencijal i održivost novih ideja, koje onda vrednuju kolege i odobravaju se za razvoj.

„Izgradili smo kulturu koja omogućava osnaživanje naših zaposlenih tako što ih podstiče da upravljaju procesima“, rekao je Mike Mansueti, predsednik kompanije Bosch u Severnoj Americi. Virtuelni vizir razvio je tim u Severnoj Americi u okviru međunarodnih inovativnih aktivnosti kompanije. „Kao globalni dobavljač u oblasti tehnologije, razumemo da inovacija može da dođe sa bilo kog nivoa organizacije i želimo da se inovacije razvijaju."

Grupa od tri inženjera za pogonske sisteme koju je predvodio Zink razvila je ideju za virtuelni vizir i izradila prototipove u svoje slobodno vreme, kako bi obezbedila interna finansijska sredstva za koncept projekta.

„Poput mnogih ideja u ranoj fazi, i mi smo radili sa ograničenim kapitalom i resursima“, rekao je Zink. „Originalni prototip koji smo koristili za prvo predstavljanje koncepta bio je napravljen od LCD monitora koji smo našli u kantiza reciklažu.“

Tim koji je izradio virtuelni vizir bio je pod mentorstvom rukovodilaca kompanije Bosch jer su oni tražili finansijska sredstva i izradili dodatne verzije proizvoda. Na kraju je proizvod prešao u diviziju Bosch Car Multimedia.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti