Hidroelektrana koja je usporila rotaciju zemlje

Komentari: 0

Brana „Tri klanca“ ili „Tri klisure“ se nalazi u Narodnoj Republici Kini i hidroelektrana je sa branom na reci Jangcekjang, koja je zbog dužine od preko 6 000 kilometara, treća najduža reka na svetu.

„Tri klanca“ je hidroelektrana sa najvećom instaliranom snagom na svetu. Svaka od 32 turbine ima kapacitet od 700 MW, što kombinovano daju snagu od 22,5 GW.

Ta snaga ,prema rečima stručnjaka, odgovara snazi oko 15 nuklearnih reaktora. Čisto poređenja radi, hidroenergetski kompleksni sistem kao što je Đerdap ima 6 hidroagregata snage po 190 MW.

Poslednja vodna turbina ove hidroelektrane je spojena na mrežu 2012. godine i samim tim, taj trenutak se vodi kao kraj izgradnje, koja je počela 1993, a prema drugim podacima 1994. godine.

„Tri klanca“ se vodi i kao jedna od 10 najskupljih građevina na svetu. Tu se opet podaci ne slažu, ali ovaj put ne radi se o godini gore-dole, već o nekoliko desetina milijardi razlike.

Uglavnom se mogu naći podaci da je ova hidroelektrana koštala skoro 50 milijardi dolara, a po ređim podacima koje je navodno iznela kineska vlast, koštala je skoro duplo manje, 25 milijardi dolara i prognoze su da će se taj novac vratiti za 10 godina.

Ono što jeste najinteresantnije, za izgradnju ove hidroelektrane iseljeno je preko milion ljudi i potopljeno oko 150 manjih gradova i preko 1 500 sela.

Pored toga, zbog promena toka vode tj. stvaranja ogromnog rezervoara i dizanja velike količine vode na maksimalnih 175 metara iznad nivoa mora, ova brana je, prema podacima Američke agencije za istraživanje svemira, usporila rotaciju Zemlje i produžila prosečni dan za 0,006 mikrosekundi.

Osim velikog hidroenergetskog potencijala, hidroelektrana ‘Tri klisure’ smanjuje pojavu čestih poplava i povećava mogućnost prevoza robe.

Značajan je i ekološki doprinos zbog smanjenja efekta staklene bašte. Prednost projekta je i navodnjavanje okolnih poljoprivrednih površina.

Sudeći prema prvoj objavi u 2015. od strane kineske Korporacije ''Tri klanca'', koju su preneli razni mediji, ova hidroelektrana proizvela je u 2014. ukupno 98,8 milijardi kWh električne energije premašivši tako svetski rekord u korišćenju hidroenergije za proizvodnju električne energije od strane brazilske hidroelektrane Itaipu.

Iako Itaipu ima mnogo manji kapacitet, dugo je bila prva vodeća među svetskim hidroelektranama - s obzirom na to da je u 2013. proizvela ukupno 98,6 milijardi kWh električne energije.

Pored objave o rekordnoj proizvodnji električne energije, objavljeno je i kako je 98,8 milijardi kWh jednako uštedelo potrošnju 49 miliona tona uglja, a samim tim prevenciju emisije 100 miliona tona ugljen dioksida.

Iako mnogi u Kini smatraju hidroelektranu “Tri klisure” neophodnom za razvoj privrede i društva, mnogi stručnjaci smatraju da bi negativni učinci projekta mogli nadmašiti njegove pozitivne učinke.

Ova hidroelektrana je neophodna za razvoj kineske privrede i razvoja Kine u vodeću svetsku silu, međutim negativno je raseljenih preko milion ljudi, ekološke promene, sve veća klizanja tla, potapanja mnogih arheoloških i istorijskih mesta… 

Brana je napravljena od betona i duga je 2 335 m, a vrh brane se nalazi na nadmorskoj visini od 185 metara.

Za radove je ugrađeno 27 200 000 m3 betona, 463 000 tona čelika (dovoljno za više od 60 Ajfelovih tornjeva) i iskopano je oko 102 600 000 m3 zemlje i stena. 

 

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti