Da li vetroelektrane na moru zagađuju more teškim metalima?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Zaštita od korozije na vetroturbinama na moru može povećati koncentraciju teških metala u morskoj vodi i na morskom dnu, upozorila je Federalna agencija za pomorstvo i hidrografiju.

Pozivajući se na istraživanje vode i dna kod vetroparka u Severnom moru, koje je sprovela sa još nekoliko instituta, Agencija navodi da je na pojedinim mestima povećana količina aluminijuma, cinka, indijuma i galijuma.

Na nekim mestima naučnici su primetili lokalno povećanje koncentracije olova u sedimentu.

Ovi metali se koriste u takozvanim žrtvenim anodama koje sprečavaju koroziju čelične konstrukcije vetrenjače razbijanjem u morskoj vodi.

Po pravilu, indijum i galijum se retko nalaze u moru. Zbog toga se koriste kao markeri koji otkrivaju poreklo emisije sa žrtvenih anoda. Godišnje anode iz jedne vetroturbine ispuštaju između 150 i 750 kilograma materijala u more.

Izmerena koncentracija metala u vodi i na morskom dnu bila je uglavnom u granicama uobičajenim za Severno more, navode iz Agencije.

Povećana vrednost pojedinih metala na pojedinim lokacijama može biti i posledica vremenskih uslova koji smanjuju kretanje morske vode oko vetroelektrana.

Međutim, za sada je nerazjašnjena veća količina olova na nekim od ovih mesta.

Agencija upozorava da bi razvoj vjetroelektrana na moru mogao povećati emisije metala iz proizvoda za zaštitu od korozije.

Operateri bi stoga trebalo da koriste anode koje ispuštaju manje materijala u more.

Više od 1.500 vetroturbina sada radi na Severnom i Baltičkom moru, a na nemačkoj obali postoji i 30 transformatorskih i konvertorskih platformi.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti