Šta je VPN - prednosti i mane

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U poslednjih nekoliko godina primećen je porast u korišćenju VPN tehnologije, a njene primene su široke. Ako ste videli ovaj termin, ali niste sigurni šta znači ili da li vam treba, evo objašnjenja.

Akronim VPN stoji za Virtual Private Network (Virtuelna privatna mreža). U suštini, uspostavlja se povezanost između vašeg uređaja i nekog udaljenog servera, i tako se pravi "tunel" koji šifrira vaše lične podatke, maskira IP adresu i omogućava vam da zaobiđete određene blokade na internetu.

Pored toga što vas štiti tako što enkriptuje (odnosno, kako smo rekli, "šifrira") vaše podatke, VPN onemogućava i praćenje istorije ili lokacije.

Ovo je veliki benefit za one koji žele da surfuju internetom uz povećanu privatnost.

Mada je VPN legalan u većini zemalja, ponegde je ipak njegovo korišćenje zabranjeno ili ograničeno.

Prema pisanju Forbsa, VPN je nezakonit u Belorusiji, Iraku, Severnoj Koreji i Turkmenistanu. Legalan je uz ograničenja u Kini, Egiptu, Omanu, Rusiji, Turskoj i UAE.

Dobre strane VPN-a

Sad kad znate šta je VPN, evo nekoliko stvari za koje je koristan, pa možete da odlučite da li vam treba.

Prvo, tu je bezbednost podataka poput radnih mejlova, informacija o plaćanju, kao i tagovanja lokacije.

Ovakvi vidovi informacija su laki za zloupotrebu ukoliko kriminalci dođu do njih, a VPN im otežava posao.

Dalje, ukoliko radite od kuće, možda bi vam VPN koristio jer biste mogli da pristupite resursima firme gde god da se nalazite, sve dok imate internet-vezu.

Treće, i možda najzanimljivije - možete da koristite VPN kako biste pristupili sadržaju sa geografskim ograničenjem (npr. filmovi koji nisu dostupni za Srbiju na nekim striming servisima).

Imajte, međutim, na umu da mnogi striming servisi imaju blokatore VPN-a pa ćete se možda malo pomučiti da pronađete onaj koji "probija" poznate sajtove kao što su Netflix, Amazon, itd.

Četvrto, korišćenje VPN-a je korisno u zemljama gde vlada ograničava pristup određenim uslugama ili servisima (možda je Kina najpoznatiji primer).

Pored toga što se omogućava zaobilaženje blokada, VPN otežava i nadziranje korisnika.

Mane VPN-a

Mada VPN ima svoje prednosti, kao i svaka druga tehnologija, ima i mane.

Evo kratkog pregleda nekih od loših strana.

Prvo, kao i za sve drugo u životu - koliko para, toliko muzike.

Nisu svi VPN isti, pa vas tako kvalitetan može koštati.

Ne mora to biti neki prevelik iznos, ali u moru besplatnih usluga još jedna stavka koju morate da plaćate svakog meseca svakako da može odbiti potencijalne korisnike.

Drugo, korišćenje VPN-a povećava potrošnju vaših mobilnih podataka, jer oni sada moraju da "svrate" i do VPN servera.

Ovo, ako koristite VPN na telefonu, može dovesti do većeg računa.

Treće, ako odaberete neki VPN koji nije baš dobar, može usporiti vašu internet konekciju a da vam zauzvrat ne pruži gotovo ništa.

Štaviše, postoji mogućnost i da će VPN prodati vaše podatke nekoj trećoj strani, mada takva opasnost postoji od bilo čega na internetu kuda vaši podaci prolaze.

Tu jednostavno morate da imate poverenja.

Poslednja mana jeste ta što većina VPN-ova jednostavno nije dovoljno efikasna za one primene koje su najpopularnije.

Kao što smo rekli, veliki broj striming servisa je u poslednje vreme krenuo u agresivno blokiranje VPN-ova, pa ćete verovatno morati veliki broj njih da isprobate pre nego što budete mogli da zaobiđete neku takvu blokadu.

Izvor: 021

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti