Sledeća generacija pametnih i malih kontrolnih releja omogućava fleksibilnost i podršku za IIoT (Industrial Internet of Things)

Komentari: 0

Tokom godina, kontrolni releji, grupa proizvoda koji se često nazivaju pametnim i malim automatskim sistemima, mikro kontrolerima, malim kontrolerima ili funkcijskim modulima, korišćeni su u svim industrijama i bili su vitalni deo osiguranja svetskih električnih sistema.

Zahvaljujući izvanrednim mogućnostima, novi easy E4 može upravljati složenijim mašinskim projektima nego što s ukontrolni releji mogli upravljati u prošlosti.

Danas su mnoge od tih aplikacija prošle kroz vlastite transformacije i zamenjene su programibilnim logičkim kontrolerima i "pametnim relejima". Bez obzira na nedavna prilagođenja, još uvijek imaju neverovatno važnu ulogu u industrijskim i komercijalnim procesima. Najnovija verzija, poznata i kao "easyE4", predstavlja sledeću generaciju kontrolnih releja.

Promene za kontrole

Pre nedavnog unapređenja, ograničen broj dostupnih ulaza/izlaza i programskih jezika je bio značajna prepreka za korištenje malih kontrolera. Danas to više nije problem jer novi modeli imaju više od 188 dostupnih I/O kontakata koji pokrivaju širok raspon primena.

Različiti moduli sada mogu biti lokalno povezani i na digitalne i na analogne ulaze/izlaze, što omogućava programerima da budu nezavisniji od električnih dijagrama ožičenja, te konačno omogućava i fleksibilniji dizajn.

Korak dalje od tradicionalnog programiranja

Proizvođači i koderi koji imaju iskustva u radu sa sličnim tehnologijama neće imati problema s rukovanjem i programiranjem novih uređaja.

To je uglavnom zbog činjenice da korisnici imaju mogućnost da koriste strukturirani tekst (ST) i EDP jezik direktno na uređaju. Svi programi mogu se jednostavno uvesti, što takođe omogućava stvaranje prekidnih funkcija i UF-ova (korisničkih funkcijskih blokova).

Korisnici nove tehnologije takođe imaju mogućnost implementacije najsavremenijeg programiranja koristeći novi leder dijagram.

Na taj način korisnici mogu direktno integrisati funkcijske blokove u dijagram kruga - sve bez ograničavanja broja serijskih ili paralelnih kontakata. Ova metoda programiranja povećava mogućnosti strukturiranja, čime se olakšava praćenje logike programiranja.

Razvoj mreže i IoT

Opcije komunikacije su jedna od najvažnijih karakteristika za male i pametne automatske sisteme. Konkretno za ovaj proizvod, Ethernet i Modbus TCP mogu se koristiti za programiranje i umrežavanje. Kada komuniciraju između pojedinačnih uređaja, easyE4 oponaša easy800, ali zamjenjuje Easy-Net s Ethernet protokolom.

Preko novog i integrisanog Ethernet interfejsa, proizvod se može spojiti na bilo koji LAN/WLAN router, repetitor ili standardni dLan sistem, što mu takođe omogućava uspešnu integraciju s IIoT mrežama. Upravo zbog toga većina korisnika koji su upoznati sa sličnim proizvodima neće primetiti odsustvo Easy-Net protokola baziranog na CAN-u.

Prošireni opseg i automatizacija

EasyE4 otvara brojne mogućnosti za primenu u instalacijama, posebno kada je riječ o proizvodnji mašina. Njegovi inkrementalni dekoderi mogu biti povezani bez dodatnog hardvera, dok reakcije prekida na ulaze omogućava različite metode referenciranja i kontrole pozicioniranja.

Korišćenje strukturiranog teksta u malim kontrolama omogućava isplativ pristup za podučavanje i sticanje osnova programiranja zasnovanog na tekstu u sistemima automatizacije. S obzirom na broj opcija simulacije, većina vežbi ne zahteva nikakav hardver, a testovi su pokazali da programski zahtevi računara nisu mnogo visoki. Jednostavno rečeno, easyE4 olakšava vrlo jednostavnu strukturu koja je prilagodljiva svim korisnicima.

Poboljšanja vizualizacije

Dobro je poznato da se kroz nedavne tehnološke napretke male kontrole sada udvostručuju kao mali uređaji za vizualizaciju.

EasyE4 ide korak dalje i uključuje druga poboljšanja vizualizacije, uključujući višejezične mogućnosti, odgovarajuće izmene, kao i mogućnost korišćenja boja pri dizajniranju elemenata strukture maske.

Ekran omogućava korisnicima da vizualiziraju sadržaj u tri različite boje jednobojnih pozadina i mogu čak prikazati višebojne ekrane putem pametnog telefona ili tableta.

Današnji uređaji, sa svojom sposobnošću da obrađuju višestruke funkcije i spajaju povezane uređaje, odličan su primer inovacija koje se trenutno pojavljuju u elektroindustriji. Implementaciju kontrolnih zadataka čine lakšu, praktičniju i bržu, čime profesionalci u industriji štede dragoceno vrieme i čine ih optimalnim izborom za širok raspon aplikacija.

Ukoliko želite da saznate nešto više o Eaton-u easyE4 posetite www.eaton.eu/easy

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti