Projektovanje solarnih elektrana

Komentari: 3

U proteklim mesecima je primetno interesovanje šire javnosti za problem zagađenja vazduha u Srbiji. Iako je do porasta interesovanja došlo, nažalost, tek pošto je zagađenje postalo vidno, tj. kada se je moglo čulno osetiti, dobro je što je barem i na taj način skrenuta pažnja na ovaj, sada već gorući, problem, i što je državi jasno dato do znanja da se očekuju konkretna rešenja u ovom pogledu.

Sa druge strane, cena struje u Srbiji raste iz godine u godinu i verovatno se neće zaustaviti još neko vreme, pretpostavka, dok se cena negde ne uproseči sa cenama struje barem u našem neposrednom okruženju.

S’ toga je jasno da se mora napraviti hrabriji iskorak i ulaganja u bioobnovljive izvore energija, kako izgradnjom velikih sistema za komercijalno dobijanje i prodaju struje, tako i za srednja i mala postrojenja.

Pored ostalih, tu svakako spada i dobijanje struje konverzijom elektromagnetskog zračenja sunčevih zraka u električnu energiju.

Svi smo čuli za dobijanje struje iz solarnih ćelija. Iako je ovakav vid dobijanja struje, kako za privredu tako i za lične potrebe domaćinstava, solidno zastupljen u mnogim zemljama Evrope, u Srbiji se broj solarnih elektrana (bilo kojih kapciteta) i dalje može smatrati statističkom greškom.

Tačno je da je do pre par godina oprema bila još uvek vrlo skupa i da se u kombinaciji sa niskom cenom struje iz mreže nije isplatilo takvo ulaganje, no tačka preokreta se je već desila, i već sada se ulaganje u solarnu elektranu može povratiti u roku od 5-7 godina.

Takođe, verovatno iz razloga slabe zastupljenosti, šira javnost nije upoznata ni sa principima rada solarnih elektrana i njenih glavnih delova.

Sve ovo navodi na zaključak da je kucnuo čas preokreta i da, ne samo da, treba, već može biti i isplativo, preći sa reči na dela.

Elektro Balkan je pokušao da napravi edukativnu emisiju koja objašnjava primer projektovanja solarne elektrane. Cilj je da se demistifikuje njihov tehnički aspekt, cena i očekivani prinos kako bi se procenila ispaltivost.

Prvi deo koji je nedavno objavljen se bavi segmentom projektovanja postavljanja i rasporeda solarnih panela, njihovog učvršćivanja i očekivanog prinosa i sve to uz pomoć slobodnih aplikacija koje se mogu naći na Internetu (konkretan primer dat uz pomoć on-line rešenja firme K2-systems koja se bavi proizvodnjom nosećih konstrukcija za solarne panele).

Emisija je namenjena svima koji su generalno zainteresovani za ovu temu, a naročito onima koji imaju konkretne namere za postavljanje solarne elektrane u srednjoročnom periodu.

3 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
Florentina ristovska
16.03.2020 18:24
Molim vise informacija o tome gde kupiti kako postaviti ili neko ko to zna i nije preskup. Odgovori
lara ruslanova
06.03.2020 22:33
raditi li vi s SMA automatikoj? Odgovori
Petar Medić
02.03.2020 12:10
Poštovani,
Želim da kupim ovaj broj časopisa Industrija, tema SAMOSTALNO PROJEKTOVANJE SOLARNIH SISTEMA.. Ovom temom se avim od 1983. godine. Gde sam uradio na nekoliko desetina raznih projekata, za razne državne institucije i privatno....
Ako možete da me obavestite da mogu kupiti časopis.
Broj mobilnog 063352680. Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti