Otvaranje Centra za inovacije i digitalni razvoj kompanije Huawei

Komentari: 0

Udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IКT) u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije na kraju prve polovine ove godine iznosio je šest odsto, dok je 2012. bio 4,2%. odsto, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić i ambasadorka Кine Čen Bo prisustvovale su u Beogradu otvaranju Centra za inovacije i digitalni razvoj kompanije Huavej (Huawei).

Taj centar će, po oceni Brnabić, značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je podsetila da je kao prioritet svoje vlade postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

"To doprinosi da se ekonomija mnogo brže razvija, da zemlja bude otpornija na sve izazove i promene, kvalitet života u Srbiji da bude bolji, a prilike za mlade veće. Danas, na kraju mandata, mogu da kažem da smo mnogo postigli", rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti poštovani medjunarodni standardi, kao i svuda u svetu.

Brnabić je rekla da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huavej i da su obe strane "apsolutno isto" razumele tačku sporazuma iz Vašingtona da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Čen Bo je kazala da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Кine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i konkretnu korist gradjanima.

"Drago mi je da Huavej u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partnerima u Srbiji", rekla je Čen.

Ona je dodala da digitalna industrija u Кini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju, te da je ta zemlja spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

Prisutnima se obratio i Li Mengqun, Regionalni direktor kompanije Huawei, izrazivši zadovoljstvo zbog otvaranja novog Huawei inovacionog centra.Mengqun je podsetivši prisutne da kompanija posluje u Republici Srbiji proteklih 15 godina, istakao da im je želja da i na dalje dele svoje globalno iskustvo sa lokalnim partnerima, kako bi zajedno stvorili digitalni ekosistem koji će Srbiji omogućiti da postigne svoj strateški cilj, odnosno punu digitalnu transformaciju.

“Centar za inovacije i digitalni razvoj, koji smo danas otvorili, ima pet ključnih ciljeva – negovanje talenata, razvoj ekosistema i pametnih rešenja, lokalizaciju i agilne inovacije. (Talent nurturing, Ecosystem, Smart solutions, Localization and Agile innovation). Ako pogledate početna slova svakog od ovih ciljeva shvatićete da ona kreiraju reč TESLA, odnosno prezime jednog od najvećih svetskih pronalazača.

Nadamo se da će ovaj Centar odigrati značajnu ulogu u digitalnoj transformaciji celog regiona. Takođe, verujemo da će Vlada Republike Srbije nastaviti da kreira otvoreno, pošteno i nediskriminišuće poslovno okruženje za razvoj ICT infrastrukture, i da ćemo zajedničkim snagama od Srbije napraviti dijamant na kruni evropske digitalne ere,” – rekao je regionalni direktor kompanije Huawei, Li Mengqun.

 

Izvor: BETA

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti