NOVI ZAKON UREĐUJE JAVNI PREVOZ PUTNIKA

Komentari: 0

Novim Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čija je puna primena počela 12. februara 2017. godine, uređuje se domaći i međunarodni prevoz putnika, do sada regulisan Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju i Zakonom o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju.

Zakon ne predviđa značajne novine u odnosu na propise koji su ranije regulisali domaći i međunarodni prevoz putnika. Ovaj pravni akt jasno propisuje da se javni linijski i vanlinijski prevoz putnika može obavljati isključivo autobusom. Svi domaći i evropski propisi, koji se odnose na delatnost javnog prevoza putnika, podrazumevaju vozila kategorije M2 i M3, odnosno autobuse koji imaju više od devet mesta za sedenje, uključujući i mesto za vozača (9+1).

U skladu sa tim, kombi vozila koja imaju osam mesta za putnike i jedno za vozača kategorišu se kao putnička vozila i ne mogu obavljati delatnost javnog prevoza putnika. Član 13 novog Zakona koji precizira šta podrazumeva nelegalan prevoz putnika stupio je na snagu još u avgustu 2015. godine.

Odredbe novog zakona potpuno su usaglašene sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima i pratećim podzakonskim aktima. Nova rešenja štite interese korisnika prevoza, prvenstveno sa aspekta bezbednosti i suzbijaju nelegalno obavljanje javnog prevoza putnika.

Smanjenje nelojalne konkurencije i sivog tržišta jedan je od prioriteta Vlade i Privredne komore Srbije. Zakon predviđa i uvođenje licenci na osnovu poslovnog ugleda, finansijske sposobnosti, profesionalne osposobljenosti, kapaciteta i kvaliteta voznog parka.

U sektor putničkog saobraćaja godinama je investirano kako bi se ova delatnost uredila i efikasno poslovala na tržištu, poštujući domaće i međunarodne propise.

Prevoznici koji se u skladu sa važećim zakonskim aktima, bave prevozom putnika, organizovani su u Udruženju za saobraćaj Privredne komore Srbije u Grupaciji za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice. Kada je reč o linijskom međumesnom prevozu putnika, postoji oko 200 prevozničkih preduzeća sa registrovanimredovimavožnje, u međunarodnom prevozu taj broj je oko 120,dok je na teritoriji Srbije registrovano oko 9000 autobusa.

Grupacija za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice PKS nastoji da nizom aktivnosti doprinese stvaranju dobrog poslovnog ambijenta, u skladu sa zakonom propisanim uslovima, kako bi se uveo red na tržištu i povećala bezbednost i kvalitet usluge prevoza.

S tim u vezi PKS planira da u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizuje sednicu prevoznika drumskog saobraćaja na kojoj će biti predstavljene sve novine zakona.

 

Izvor PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti