Mobilnost budućnosti - Bosch i Daimler zajedno rade na potpuno autonomnom sistemu bez vozača

Komentari: 0

 Partnerstvo za razvoj ima za cilj da na tržište izbaci potpuno autonomna vozila, možda čak i do početka naredne decenije

 Ciljevi uključuju razvoj i predstavljanje sistema spremnih za proizvodnju, za autonomna taksi vozila u gradskom saobraćaju

Štutgart, Nemačka - Bosch i Daimler rade zajedno na razvoju potpuno autonomnog sistema vozila. Dve kompanije su se dogovorile da započnu partnerstvo za razvoj koje ima za cilj da do početka naredne decenije napravi sistem za potpuno autonomna (SAE-Nivo 4) vozila, bez vozača (SAE Nivo 5), koja će saobraćati gradskim ulicama.

Cilj je zajednički razvoj softvera i algoritama za autonomni sistem vožnje. U okviru projekta će se upotrebiti sveobuhvatna stručnost kompanije Daimler - vodećeg svetskog proizvođača automobila premijum klase - i kombinovati je sa znanjem u oblasti sistema i hardvera kompanije Bosch, vodećeg svetskog dobavljača u oblasti automobilizma.

Rezultat ovakvog partnerstva je sinergija koja je usmerena na to da ova tehnologija bude spremna za proizvodnju što je ranije moguće.

Automobil dolazi do vozača

Promovisanjem sistema za potpuno autonomna vozila za gradsku vožnju, Bosch i Daimler žele da poboljšaju tok gradskog saobraćaja, povećaju bezbednost na putevima i obezbede važnu komponentu saobraćaja u budućnosti. Između ostalog, ova tehnologija će povećati atraktivnost korišćenja automobila. Ona će ljudima omogućiti optimalno korišćenje vremena provedenog u automobilima, a onima bez vozačke dozvole omogućiti da budu mobilni. Glavni cilj projekta je da se osmisli sistem vožnje spreman za proizvodnju vozila koja će moći da se potpuno autonomno kreću u gradovima.

Prvobitna ideja je da vozilo treba da dođe do vozača, a ne obrnuto. U okviru unapred određenog gradskog područja, ljudi će moći da svojim pametnim telefonom naruče automobil ili autonomni gradski taksi koji dolazi do njih i vozi ih na odredište.

 

Bosch grupa ima vodeću poziciju u svetu u razvoju novih tehnologija i pružanju usluga. Zapošljava približno 390.000 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2016). Prema preliminarnim podacima kompanija je ostvarila promet od 73,1 milijardi evra u 2016. godini.

Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: sektor koji se bavi rešenjima za mobilnost (Mobility Solutions), sektor industrijske tehnologije (Industrial Technology), sektor robe široke potrošnje (Consumer Goods) i sektor energetske i građevinske tehnologije (Energy and Building Technology). Bosch kao jedna od vodećih kompanija za Internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu industriju.

Kompanija Bosch primenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružila povezana rešenja iz više različitih domena. Strateški cilj Bosch grupe je da kreira rešenja za povezan život i da poboljšava kvalitet života inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama. Ukratko, Bosch stvara „tehnologiju za život“. Bosch grupu čini Robert Bosch GmbH i otprilike 450 podružnica i regionalnih kompanija u oko 60 zemalja. Ako tu ubrojimo i prodajne i servisne partnere,

Bosch globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje pokriva skoro sve zemlje na svetu. Osnova za budući rast kompanije je njena inovativnost. Bosch zapošljava 59.000 saradnika u sektoru za istraživanje i razvoj na više od 120 lokacija širom sveta.

Kompaniju je osnovao Robert Bosch (1861-1942) u Štutgartu 1886. godine kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektroniku". Posebna vlasnička struktura firme Robert Bosch GmbH obezbeđuje preduzetničku slobodu Bosch grupi, što omogućava kompaniji da pravi dugoročne planove i investira u značajne projekte za budućnost.

Ukupno 92% udela u firmi Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinsko pravo glasa ima industrijsko povereničko društvo Robert Bosch Industrietreuhand KG koje izvršava sve preduzetničke funkcije. Preostale akcije su u vlasništvu porodice Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije možete naći na www.bosch.com, www.iot.bosch.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti