Hannover Messe u ekspanziji – više učesnika, veliki broj ponuđenih rešenja, znatno internacionalniji sajam!

Komentari: 0

Učiniti koristi digitalizacije opipljivim bio je jasan cilj ovogodišnjeg sajma industrijskih tehnologija Hannover Messe 2017. Nakon pet dana ispunjenih akcijom, organizatori su zadovoljni bogatim programom i ponudom sajma. Veliki broj učesnika u potrazi za rešenjima okupilo se u Hanoveru od 24. do 28. aprila zaronivši u svet inteligentinih robota, adaptivnih mašina i integrisanih energetskih sistema.

Sajam je tradicionalno otvorila nemačka kancelarka Angela Merkel, ovog puta u društvu poljske premijerke Beate Šidlo, a zabeleženo je rekordnih 225.000 posetilaca, 6.500 izlagača, 150 startapa i ostvareno 5,5 miliona poslovnih kontakata.

“Tokom petodnevne manifestacije Hannover Messe služio je kao globalni centar za sva pitanja vezana za Industriju 4.0. Svaki sektor uključen u digitalizaciju industrije imao je priliku da direktno preduzećima pruži odgovore na ključno pitanje “Kako najbolje kompaniju pripremiti za digitalnu budućnost?” Na taj način sajam je čvrsto podvukao svoju ulogu primarnog izvora u industrijskoj orijentaciji za donosioce odluka širom sveta”, izjavio je Dr. Jochen Köckler, član predsedništva kompanije Deutsche Messe.

Ukupno 225.000 postilaca zabeleženo je na ovogodišnjoj izložbi, od čega je više od 75.000 došlo iz inostranstva, što je do sada nezabeležen rezultat u 70 godina dugoj i bogatoj istoriji sajma. Ovaj impresivan rezultat samo potvrđuje da se donosioci odluka oslanjaju na Hannover Messe kao pouzdan izvor pri odabiru rešenja i industrijskoj orijentaciji.

Najviše inostranih posetilaca došlo je iz Kine (9.000), a slede ih Holandija (6.200), Indija (5.300) i Poljska (5.000) dok je iz SAD-a (prošlogodišnja partnerska zemlja) bilo 3.000 posetilaca što naglašava značaj i dugoročni uticaj koji ima učešće patnerske zemlje.

Tema sajma “Integrated Industry – Creating Value” (Integisana industrija – stvaranje vrednosti) stavila je veliki akcenat na prednosti Industrije 4.0 i ljudskoj ulozi u integrisanim fabrikama sutrašnjice. Poljska, partnerska zemlja, koja je u Hanover poslala 200 poljskih kompanija, ukazala ja na potrebu za bliskom saradnjom širom Evrope i sebe predstavila kao inovativnog partnera u globalnoj industriji.

Trijumf kobota

Nova generacija robota bila je takođe u prvom planu sajma, tzv. koboti (cobots), odnosno kolaborativni roboti, koji pretenduju da fundamentalno transformišu dosadašnji način rada u fabrikama. Njihova mogućnost konekcije, veštačka inteligencija, inovativni senzori i intuitivan rad dozvoljava im da direktno komuniciraju sa ljudima, autonomno uče i rezmenjuju instrukcije sa drugim kobotima.

Energetski sistemi budućnosti

Izlagači u halama namenjenim energetici prikazali su kako će energetski sistemi raditi u budućnosti. Glavni fokus bio je na novim tehnologijama za skladištenje energije. Takođe, predstavljeni su i neki novi pristupi u području solarne tehnologije od strane kompanija koje su prezentovale ultra tanke, fleksibilne solarne folije koje generišu struju čak i u uslovima slabog osvetljenja.

Srbija na sajmu Hannover Messe

Uz podršku PKS-a i RAS-a bio je organizovan i zajednički nastup srpskih privrednika na sajmu Hannover Messe 2017, a pored osam kompanija u okviru nacionalnog štanda (Hemogum, Metalurg, MHS Team, Ming, Perfom, PPT Petoletka, Resor i Sanvi) Srbiju su u Hanoveru kroz samostalne nastupe predstavile i kompanije Fabrika mernih transformatora (FMT), Evrotehna, PPT Armature i PPT INZENJERING.

HANNOVER MESSE 2018 dočekuje CeMAT i novi sajam IAMD

2018. godinu obeležiće dve bitne promene u samom konceptu sajma Hannover Messe. Prva se odnosi na godišnji sajam Industrial Automation (Industrijska automatizacija) koji će od naredne godine biti spojen sa dvogodišnjim sajmom Motion, Drive & Automation – MDA (pogonska tehnika, hidraulika, pneumatika, tehnika fluida). Oba predstavljaju vodeće sajmove pod okriljem Hannover Messe, a od 2018. održaće se zajedno kao jedan sajam pod novim imenom “Integrated Automation, Motion & Drives” (IAMD), sa ciljem da se još izražajnije istaknu trendovi i inovacije u ovim oblastima.

Druga značajna promena odnosi se na vodeći svetski sajam intralogistike CeMAT koji će se, počev od 2018. godine, svake druge godine održavati paralelno sa sajmom Hannover Messe. CeMAT i HANNOVER MESSE biće snažan duo sledeće godine, pružajući jedinstvenu platformu za međunarodne donosioce odluka iz oblasti industrije i logistike.

Naredni sajam HANNOVER MESSE 2018 održaće se od 23. do 27. aprila 2018. godine, a partnerska zemlja biće Meksiko.

Za više informacija o sajmu posetite zvaničnu stranicu www.hannovermesse.de/en

 

ProExpo d.o.o.
Telefon: 011 2659 210
E-mail: info@proexpo.co.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti