Zeleni krovovi obavezni na svim novim poslovnim zgradama u Francuskoj

Komentari: 0
Fotografija od: Unsplash/Chuttersnap

Francuski parlament nedavno je izglasao novi zakon koji zahteva da sve nove poslovne zgrade imaju delimično pokrivene krovove biljkama ili solarnim panelima.

Novi zahtev primenjivaće se na sve novogradnje u poslovnim zonama. Prvobitno je predlog francuskih ekoloških aktivista bio da krovovi budu potpuno prekriveni zelenilom.

Novi zakon dodaje troškove i za vlasnike zgrada i za projektante, pa je vlada odlučila da malo smanji troškove dopuštajući da krovovi budu delimično, umesto potpuno pokriveni.

U SAD-u je Agencija za zaštitu životne sredine navela neke ključne prednosti postojanja biljaka na krovu.

EPA je istakla da je dokazano da zeleni krovovi smanjuju "ostrva topline" osiguravajući hlad, uklanjajući toplinu iz vazduha, pa čak i smanjujući temperaturu krovne površine.

- Temperature zelenih krovova mogu biti 4-5°C niže od onih na konvencionalnim krovovima i mogu čak smanjiti temperaturu okoline u celom gradu.

Osim toga, zeleni krovovi mogu smanjiti potrošnju energije u zgradama za 0,7% u poređenju sa konvencionalnim krovovima, smanjujući vršnu potražnju za električnom energijom i dovodeći do godišnje uštede od 0,23 USD po kvadratnom metru površine krova.

Ova smanjenja temperature i prednosti energetske efikasnosti ključni su doprinos rastućoj popularnosti zelenih krovova u Sjedinjenim Državama – kažu u EPA.

EPA je čak podelila različite vrste zelenih krovova, napominjući da je za one opsežne potrebno vrlo malo održavanja nakon postavljanja.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti