Započeta dva značajna projekta u oblasti upravljanja otpadom

Komentari: 0

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan označio je danas početak realizacije dva značajna projektapodržana od strane međunarodne zajednice, kojima će se postići konkretni rezultati u upravljanju otpadom u Srbiji.

Na skupu „Politika upravljanja otpadom i njena primena u Republici Srbiji“održanom 30. novembra 2017. predstavljenje tvining projekat „Podrška razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom“ koji se realizuje uz finansiranje Eropske unije iz IPA fonda i sufinansiranje Vlade Republike Srbije, i projekat „Primarna separacija otpada“, kofinansiran od strane Republike Srbije, Švedske i Evropske unije. 

Izražavajući zahvalnost inostranim partnerima na podršci urealizaciji ovih projekata, ministar Trivan je naglasio da je pitanje upravljanja otpadom jedno od najznačajnijih u oblasti zaštite životne sredine, na čijem rešavanju će se Ministarstvo ubuduće naročito angažovati.

Ovo pitanje je među ciljevima projektovanim u oblasti zaštite životne sredine koji su u punom interesu Srbije, rekao je ministar, dodajući da je nedavni izbor profesionalaca sa velikim iskustvom u radu na zaštiti životne sredine na mestima pomoćnika ministra dokaz da budući rad Ministarstva neće biti stvar dnevne politike, već izraz celovite politike upravljanja životnom sredinom.

„Srbija nije čista zemlja, i mi moramo raditi na tome da se podigne nivo čistoće, higijene, zdravlja u našoj zemlji. Srbija još uvek nema kapaciteta da to sama uradi, i svaka pomoć međunarodne zajednice je dragocena. Međutim, hoćemo da imamo ozbiljne efekte od novca koji nam dolazi sa strane, i moraće da se zna gde se svaki evro troši“, zaključio je Trivan.

Pri tom, naglasio je, ulaganjem u upravljanje otpadom podstiče se razvoj „zelene“ ekonomije i otvaraju nova radna mesta, stvarajući povoljniji privredni ambijent. „Pitanje otpada u Srbiji, kao i druga goruća pitanja vezano za stanje životne sredine, ne mogu se rešavati bez finansijske podrške i pomoći, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Rukovodeći se interesom Srbije, ulaganje u oblast životne sredine može biti ne samo otvaranje mogućnosti za stvaranje zelene ekonomije, već da učinimo da životna sredina bude bolja, zdravija i čistija“, zaključio je ministar Trivan.

Mateja Norčič Štamcar, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, u svojoj pozdravnoj reči istakla da je pretvaranje otpada u resurs jedan od glavnih elemenata cirkularne ekonomije, te da je u Evropskoj uniji cilj da se otpad eliminiše, a resursi koriste na efikasan i održiv način, dok u Srbiji recikliranje i prerada otpada su na prilično niskom nivou, i još nisu uspostavljeni optimalni mehanizmi finansiranja. Pored tvining projekta, Srbija i EU će takođe sufinansirati nabavku opreme za separaciju otpada na izvoru za 17 opština vrednu 6,4 miliona evra, najavila je ovom prilikom Mateja Norčič Štamcar.

U okviru projekta predviđena je izrada Nove nacionalne strategije upravljanja otpadom, Nacionalnog plana upravljanja otpadom, Nacionalnog programa prevencije otpada, i razvoj seta ekonomskih instrumenata za implementaciju Plana upravljanja čvrstim komunalnim otpadom.

U okviru drugog započetog projekta, Projekta primarne separacije otpada, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, EU i Švedska podržaće uvođenje primarne separacije u četiri regiona sa sanitarnim deponijama kojima upravljaju javna preduzeća - Duboko, Pirot, Srem-Mačva i Pančevo.

Cilj je da stopa reciklaže u četiri regiona poraste na 15% u roku od dve godine nakon uvođenja, što bi značilo da više od 32.000 tona reciklažnog materijala godišnje ne bi bilo deponovano u ovim regionima.

Očekuje se da započeti projekti doprinesu boljem upravljanju otpadom u Srbiji, što podrazumeva reciklažu iskoristivih materijala iz otpada, bolju zaštitu životne sredine i ljudi od opasnih materija, a samim tim i opšte poboljšanje kvaliteta života građana Srbije.

Rezultati projekta takođe će pomoći Srbiji u pripremama pregovora Poglavlja 27 u procesu pristupanja Evropskoj uniji. 

 

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti