XTS – Linearni motor s kružnom putanjom

Komentari: 0

Novi pogonski sistem XTS (eXtended Transport Sistem) kompanije Beckhoff udružuje prednosti proverenih tehnologija okretnih i linearnih pogonskih sistema, i uklanja neke od nedostataka i jednih i drugih.

Zanimljiva izvedba linearnog motora

XTS je napredan modularni mehatronički sistem sastavljen od fiksnih motornih modula, pokretnih motornih delova i računara. Pojedini motorni modul je kompletno integrisan zajedno sa pogonskom elektronikom i merenjem pozicije. XTS ima jednog ili više pokretnih delova odnosno jedinica (eng. Mover), koji se mogu kretati po mehaničkim šinama sa velikom dinamikom do 4 m/s. Sistemom upravlja industrijski računar s upravljačkim programom TwinCAT.

XTS ne trebaju komplikovane instalacije i prenosni lanci. Za svaka 3 metra dužine sistemu treba samo dva kabla: kabl za napajanje i EtherCAT kabl za povezivanje sa računarom. Točkovi pokretne jedinice imaju površinu od plastike sa posebno malim trenjem.

Mehanički robustan davač prosleđuje položaj pokretne jedinice motornom modulu. Dužina i izvedbe krivulja XTS sistema su definisani brojem i tipom motornih modula.

Trenutno su na raspolaganju sledeći motorni moduli:

• Ravni modul

• 180 ° kriva

• 45 ° kriva

• + 22.5 ° spoljna kriva

• -22.5 ° unutrašnja kriva

Novi način primene linearnih motora omogućava potpuno nove mogućnosti pogona:

Karakteristike linearnih motora na beskonačnom putu

Više pokretnih jedinica u usklađenom načinu delovanja

Modularna konstrukcija i jednostavno prilagođavanje primeni

Mala potrošnja energije i prostora

Jednostavna primena za zahtevne transporte

Mali troškovi planiranja i postavljanja

Brojne mogućnosti primene

Za transport materijala možemo primeniti čitavu putanju pokretne jedinice, uključujući povratnu prugu i zavoje, čime u potpunosti možemo efikasno iskoristiti sav raspoloživi prostor. Na taj način štedimo mašinsku opremu i dragoceni proizvodni prostor.

Primena pogonskog sistema XTS omogućava brojne mogućnosti. Pokretne jedinice ubrzavaju, koče, zaustavljaju se na određenom mestu i međusobno se usklađuju (sinhronizuju). Mogu se zaustaviti na apsolutnom položaju ili na položaju obzirom na pokretne jedinice, pomeraju se u grupi i zaustavljaju jedna za drugom, tokom puta stvaraju prihvatnu silu, voze po krivinama i ravnim prugama, vraćaju energiju pri kočenju i primenjuju putanju tamo i nazad za transport materijala.

XTS možemo primeniti u različitim brojnim aplikacijama. Rešenje je primereno pre svega za brzo rukovanje sa materijalom i to kada je potrebno:

predmet potisnuti napred, prilagoditi rastojanje između predmeta, smanjiti ili povećati brzinu predmeta,

predmet stegnuti i pomeriti,

predmet preneti i odložiti

ili predmet podići, okrenuti, zatvoriti itd.

Motorni modul je integrisan s pogonskom elektronikom i merenjem pozicije. Posebnost sistema XTS je i to, da je pomična jedinica bez žičane veze.

XTS možemo primeniti za uređivanje materijala u neujednačenom toku, kojeg prenese ujednačenom brzinom i u ravnomernom razmaku do sledeće radne stanice. Pored toga sistem može sakupljati proizvode te ih prenositi s jedne radne stanice na drugu.

Isto kao i servopogoni serije AX5000 EtherCAT, servomotori serije AM8000 su takođe sastavni delovi XTS sistema razvijeni i načinjeni u firmi Beckhoff u Nemačkoj. S pomoću programske opreme za automatizaciju i kontrolerima na osnovi industrijskih računara, kompanija Beckhoff nudi kompletna rešenja pogona.

Više podataka o XTS sistemu pogledajte na www.beckhoff.si ili kod kompanije Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.

Beckhoff Avtomati zacija d.o.o.
Zbiljska cesta 4
1215 Medvode
Slovenija
Tel.: +386 1 361 30 80
www.beckhoff .si
info@beckhoff .si


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti