VLT® AUTOMATIONDRIVE FC 302

Komentari: 0

HLAĐENJE LEĐNIM KANALOM, JEDNOSTAVNO I EFIKASNO REŠENJE ZA KAMENOLOM SAGREX LEMAY U BELGIJI (HEIDELBERG CEMENT GROUP)

DROBILICA ZA KREČNJAK VIŠE NIJE PODLOŽNA NEPLANIRANIM ZASTOJIMA

Drobljenje krečnjaka predstavlja veliki udeo u potrošnji električne energije kamenoloma Sagrex Lemay u mestu Antoing u Belgiji. Zbog toga je posebno zanimljivo tražiti rešenja koja omogućuju uštede.

Tradicionalna rešenja upuštanja motora (DOL, zvezda-trougao, soft starteri) generišu velike strujne udare i termička preopterećenja (motor i transformator) koji ograničavaju broj pokretanja na sat i prilagodljivost proizvodnim potrebama, a da ne govorimo o troškovima vezanim za vršnu snagu.

Ova tradicionalna rešenja ne ograničavaju štetu prouzrokovanu neželjenim zastojima. Zaustavljanje proizvodnje je dugo i skupo. Kada se mašina iznenada zaustavi, motor doživljava prekostrujni udar i generiše maksimalan momenat, što dodatno pogoršava oštećenja.

IZAZOV NADGRADNJE DROBILICE

Posle 35 godina rada drobilicu je trebalo zameniti. Gospodin Henneuse iz kompanije Sagrex je želeo da poboljša performanse mašine uklanjanjem kaišnog pogona i eliminisanjem dva glavna nedostatka: strujne udare pri startu motora i neželjenim zastojima uzrokovanim delovima koji se nisu mogli zdrobiti .

DANFOSSOVO REŠENJE PRUŽA 98% EFIKASNOSTI BEZ TOPLOTNOG PREOPTEREĆENJA

Gospodin Henneuse je izabrao rešenje koje je ponudio gospodin De Smet iz Danfossa, jer je u potpunosti zadovoljilo njegove zahteve: visoka efikasnost od 98% i dobra zaštita drobilice. Pored toga, ne postoji rizik od toplotnog preopterećenja tehničke prostorije i nije potrebna kondenzaciona jedinica.

VLT® AutomationDrive FC 302 je vektorski pretvarač koji ograničava polaznu struju na minimum, dok neprekidno nadgleda obrtni momenat motora. Kontrolna kartica velike brzine, u kombinaciji sa merenjem brzine uz pomoć enkodera montiranog na osovinu motora, omogućava trenutno zaustavljanje mašine, čim se prekorači zadati maksimalni prag obrtnog momenta.

Kada se kontroliše obrtni moment motora, rizik od oštećenja mašine je takođe pod kontrolom. Faktor snage na ulazu pretvarača je uvek blizu 1. Nema više troškova vezanih za vršnu snagu. Motor i energetski transformator više nisu podložni toplotnom preopterećenju.

Mašina se može pokretati onoliko često koliko želite, bez ometanja rada drugih uređaja napajanih sa istog transformatora. Da bi se održala prihvatljiva temperatura u tehničkoj prostoriji, bez upotrebe čilera, Danfoss frekventni pretvarač upravlja usisom vazduha za hlađenje direktno iz spoljašnjeg okruženja i na isti način izbacuje vruć vazduh.

Ovo je rešenje za hlađenje sa leđnim kanalom, koje omogućuje da 90% disipirane toplote zaobiđe tehničku prostoriju. Soba je zaštićena od prašine, bez potrebe za kondenzacionom jedinicom.

98% efikasnosti nakon nadogradnje

90% toplotnog opterećenja je uklonjeno, čime se sprečava termičko preopterećenje opreme

Danfoss d.o.o.
Ulica Đorđa Stanojevića 14, 11070 Novi Beograd, Srbija,
Tel: +381 11 209 8554
danfoss.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti