Uz subvencije do nove proizvodne opreme

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Mala, srednja, mikro preduzeća, preduzetnici i zadruge mogu, pod povoljnim uslovima i uz subvencije, da nabave najsavremeniju proizvodnu opremu prijavom za učešće u Programu podrške MSP sektoru. Ministarstvo privrede raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za šta je opredeljeno milijardu dinara. 

Program podrške malim i srednjim preduzećima predstavlja kombinaciju povoljnih kredita i bespovratnih sredstava, a cilj je povećanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja i otvaranje novih radnih mesta. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku opreme u iznosu od 25 odsto njene vrednosti, 70 odsto troškova nabavke finansira se iz kredita banaka ili lizing kompanija, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzetnika.

Predstavnici MSP sektora koji su ranije konkurisali u okviru Programa podrške imaju pozitivna iskustva i ističu da su im subvencije pomogle da dođu do najsavremenije opreme, koju ne bi mogli kupiti iz sopstvenih sredstava, što je pozitivno uticalo na unapređenje proizvodnje.

„Subvencija u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme je značajna pomoć u realizaciji naših planova razvoja i ispunjavanju očekivanja kupaca. Iskoristili smo je za kupovinu multifunkcionalnog lasera za markiranje i graviranje svih vrsta materijala, a posebno metala.

Ovaj novi model mašine, svetski renomiranog proizvođača, prvi je kupljen u našem regionu“, objašnjava Gordana Đurđević, direktorka beogradske kompanije SLOVO, koja se bavi arhitektonskim, industrijskim i promotivnim obeležavanjem. Kompanija, regionalno poznata kao proizvođač emajliranih tabli naziva ulica i kućnih brojeva, prošle godine je učestvovala u programu, a kako ističe direktorka, u skladu sa investicionim planovima i prioritetima nameravaju da ponovo konkurišu.

Milan Ristić, vlasnik kompanije OM MADE, Sirig koja proizvodi snekove od integralnog brašna, keksove bez šećera, proteinske pločice, rekao je da su zahvaljujući subvenciji uspeli da osavremene proizvodnju i realizuju investiciju iznad samostalnih mogućnosti i kapaciteta.

„Sredstva iz Programa 2019. godine iskoristili smo za kupovinu savremenog i veoma preciznog metal detektora, čime smo osigurali maksimalnu bezbednost proizvoda sa svih proizvodnih linija, jer možemo da kontrolišemo kako svako pojedinačno pakovanje tako i transportno“, ukazao je Ristić. Dodaje da su nabavili i nekoliko kolica za rotacione peći za proizvodnju keksova bez šećera čime su povećali proizvodi učinak.

Podrška PKS kompanijama

Ristić je istakao aktivnost PKS u povezivanju i pokretanju dijaloga privrede sa Vladom Srbije, a posebno angažovanost Komore u vreme vanrednog stanja i intenzivnu komunikaciju i podršku kompanijama da što bolje organizuju poslovnu aktivnost i reše izazove pred kojima su se našli u novoj situaciji.

Sredstva iz Programa podrške malim i srednjim preduzećima mogu se koristiti za nabavku nove proizvodne, kao i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara.

Ovogodišnji partneri na programu su Prokredit banka, Kredi agrikol, Banka Inteza, Banka Poštanska štedionica, Erste i OTP banka, kao i dve lizing kompanije – Inteza i Unikredit lizing.

Ministarstvo privrede je od ove godine uvelo elektronsku prijavu zahteva, a svi potrebni podaci automatski će se preuzimati od drugih državnih organa (APR, Poreska uprava, CROSO) čime se skraćuje vreme potrebno za dodelu bespovratnih sredstava, tako da korisnici mogu da podnesu zahtev bez odlaska u filijalu banke ili lizing kompanije.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, najkasnije do kraja godine.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti