U Srbiji osnovan Informaciono-poslovni centar Sankt Peterburga

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U Beogradu je 1. juna 2022. godine osnovan Informaciono-poslovni centar Sankt Peterburga, koji je neformalno predstavništvo ruskog grada na teritoriji Srbije, osmišljeno da promoviše razvoj poslovnih veza između Sankt Peterburga i srpskih preduzetnika, kao i za sprovođenje zajedničkih projekata i inicijativa, navedeno je na sajtu Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije.

Sankt Peterburg pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa gradovima i regionima Srbije. Zajedničko duhovno i kulturno nasleđe Rusije i Srbije stvara pouzdanu osnovu za razvoj plodne saradnje u različitim oblastima na međuregionalnom nivou.

Bliske istorijske veze "Severne prestonice" Rusije i glavnog grada Srbije ogledaju se u toponimiji gradova: u Sankt Peterburgu se nalaze Beogradska ulica i Beogradski most, u Beogradu – Petrogradska ulica.

Kako se navodi na sajtu trgovinsko - industrijske komore Ruske federacije, 2021. godinu obeležio je značajan događaj u razvoju partnerskih odnosa – 10. septembra u Sankt Peterburgu, potpisan je Sporazum o saradnji između Vlade Sankt Peterburga i Gradske kuće Beograda, kao i Akcioni plan razvoja partnerstva za period od 2021. do 2024. godine.

U vezi sa proglašenjem 2021. godine u Ruskoj Federaciji godinom Aleksandra Nevskog i proslavom 800 godina od rođenja Svetog kneza, u znak sećanja na potpisivanje Sporazuma o saradnji između Sankt Peterburga i Beograda, javila se ideja o postavljanju identičnih bista Svetog kneza Aleksandra Nevskog u dva grada.

Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov i Zoran Radojičić otkrili su 12. septembra prošle godine bistu A. Nevskog u Blagoveštenskoj crkvi Svete Trojice Aleksandro-Nevske lavre.

Od 17. do 20. novembra 2021. godine zvanična delegacija Sankt Peterburga, na čelu sa gubernatorom Aleksandrom Beglovim, posetila je Beograd.

U cilju daljeg jačanja sadržajne interakcije između gradova, 2021. godine formirana je zajednička radna grupa za razvoj saradnje Sankt Peterburga i Beograda. U okviru grupe formirani su blokovi za razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje i urbane privrede, humanitarne saradnje i unapređenje humanitarnih i javnih inicijativa.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti