U Privrednoj komori Vojvodine održan Poslovni forum sa privrednicima iz Ruske Federacije

Komentari: 0
Fotografija od: PKV

Poslovni forum sa privrednom delegacijom iz Nižnjegorodske oblasti, Ruska Federacija (RF) održan je 13.05.u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji PKV, a u saradnji sa Trgovinskim predstavništvom RF u Republici Srbiji (RS) i Nižnjegorodskom oblasti, a koji se održava u okviru 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je RF tradicionalni i nezaobilazni partner RS u međunarodnoj privrednoj saradnji, a da su danas prisutne 22 ruske kompanije iz metalske i hemijske industrije, medicinske opreme, IT sektora, u cilju povezivanja naše privrede sa privredom Nižnjegoradske oblasti i unapređenju robne razmene.

„Najveća vrednost vojvođanskog izvoza na tržište RF zabeležena je 2018. godine i to 323 miliona evra, a najveću vrednost uvoza iz RF, vojvođanski privrednici ostvarili su takođe 2018. godine i to milijardu i 215 miliona evra. Tokom prva tri meseca 2019. godine, izvoz u RF realizovan je u vrednosti od 82 miliona evra što predstavlja 25 odsto realizacije izvoza u 2018. godini. Ostvareni uvoz predstavlja 30 odsto realizacije prošlogodišnjeg uvoza i to u iznosu od 369 miliona evra“, rekao je Vučurević na otvaranju Foruma.

Na Forumu je potpisan Sporazum o saradnji između PKV i Privredne komore Nižnjegorodske oblasti, a Vučurević je istakao da u budućnosti vidi osnaživanje saradnje kroz zajedničko organizovanje bilateralnih susreta i umrežavanje privrednih subjekata.

„Povezivanje privrednika na ovaj način do sada se pokazalo uspešnim u saradnji sa komorama iz regiona, posebno u sektorima poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, kao i IT sektora“, rekao je Vučurević.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević rekao je da je današnji Forum prilika za još čvršće privredno povezivanje AP Vojvodine i Nižnjegorodske oblasti i podsetio na Memorandum o namerama za saradnju AP Vojvodine sa ovom ruskom regijom, koji daje otvorenu mogućnost za povezivanje dve regije u oblastima poljoprivrede, privrede, kulture i visokog obrazovanja.

„Rezultat ovog sporazuma o saradnji, kao i onog koji naša pokrajina ima sa Arhangelskom oblašću, videli smo već prošle godine, kada smo imali učešće privrednika iz ovih ruskih regija. Danas je tu daleko brojnija delegacija sa 22 kompanije iz Nižnjegorodske oblasti”, istakao je Radojević i izrazio zahvalnost privrednim komorama na impulsu koji pružaju ovoj saradnji.

Predstavnik Trgovinskog predstavništva RF u RS Andrej N. Hripunov naglasio je u izjavi za medije pre početka događaja da je današnji forum pravo mesto za razvijanje regionalne saradnje između AP Vojvodine i Nižnjegoradske oblasti, koja je, kako je rekao, jedan od regiona u RF sa najdinamičnijim razvojem. On je izrazio nadu da će ovaj Forum uspeti da donese realne rezultate u narednim godinama, korisne za obe države.

Prisutnima se obratio i ministar za industriju, trgovinu i preduzetništvo Vlade Nižnjegoradske oblasti Maksim Čerkasov, koji je podsetio da je između Grada Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda saradnja počela 2005. godine, a između AP Vojvodine i Nižnjegoradske oblasti prošle godine i da je, kako je rekao, ovaj Forum značajan podsticaj daljem unapređenju saradnje.

„Doveli smo veoma mnogi različitih kompanija koje će predstaviti svoje poslovanje. Nadam se da ova Forum neće biti poslednji i da će doprineti povećanju robne razmene, kao i daljem razvoju poslovnih odnosa“, rekao je Čerkasov.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu Milorad Radojević rekao je da su gradovi Novi Sad i Nižnji Novgorod gradovi-pobratimi već 13 godina i da je, kako je rekao, sa tim ruskim gradom ostvarena najbolja saradnja.

„Ta saradnja, pre svega se do sada ogledala u oblastima kulture i obrazovanja i tu smo zaista mnogo stvari uradili i postigli. A 2017. godine, na biznis forumu u Nižnjem Novgorodu razgovarali smo kako da ojačamo privrednu saradnju između dva grada, odnosno dva regiona“, rekao je Radojević i dodao da je prošle godine na Poljoprivrednom sajmu bilo pet kompanija iz te oblasti i da je jedna od njih blizu da ostvari saradnju.

Na Poslovnom forumu, Razvojna agencija Vojvodine ruskim privrednicima predstavila je investicione potencijale AP Vojvodine.

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti