U EU energije sunca i vetra obezbedile više struje nego prirodni gas tokom 2022.

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Energije vetra i sunca obezbedile su zemljama Evropske unije (EU) prvi put 2022. godine više struje od prirodnog gasa, saopštila je britanska ekološka grupa Ember i dodala da je 2022. bila godina energetskog preokreta zbog rata u Ukrajini.

Tokom 2022. vetar i solarna energija su obezbedili gotovo četvrtinu (22 odsto) električne energije potrošene u EU, mnogo više od električne energije na bazi uglja (16 odsto) i čak premašujući "prvi put fosilni gas (20 odsto) koji se koristi u proizvodnji električne energije", navodi se u izveštaju Embera, neprofitne grupe koja se bavi pitanjima ekologije, sa sedištem u Londonu.

"Evropa je izbegla najgoru energetsku krizu", izjavio je predstavnik Embera Dejv Džouns (Dave Jones) i dodao da su događaji iz 2022. godine izazvali samo neznatno povećanje upotrebe energije uglja, ali ogroman talas podrške obnovljivim izvorima energije.

Prema njegovim rečima, ne treba više da postoji strah od povratka uglja.

Porast obnovljivih izvora energije podstaknut je solarnom energijom, čija je proizvodnja porasla u odnosu na 2021. godinu, što je rekord.

Posle početka invazije na Ukrajinu i postepenog zatvaranja ruskih gasovoda, Evropa je morala masovno da uvozi tečni prirodni gas koji se transportuje brodovima, da i ponovo upali elektrane na ugalj.

Ali bez solarne energije i energije vetra, bilo bi neophodno koristiti još više uglja, smatraju analitičari.

Struja iz vetroelektrana i solarnih panela se stoga pokazala veoma korisnom u prevazilaženju i gasne krize i krize električne energije koja je istovremeno pogodila Evropu, zbog gašenja mnogih nuklearnih reaktora.

"Rekordan rast solarne energije i energije vetra pomogao je da se nadoknadi deficit nuklearne i hidroenergije", dodaje se u izveštaju.

Izvor: Beta

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti